Pyton000 Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 Witajcie. Trochę temat nie pasuje mi do zawartości ale nic na tą chwilę nie przyszło mi do głowy Do sedna. Chcę uruchomić serwis (stronę) która będzie skupiała społeczność rowerową ( w przyszłości nie tylko). Serwis początkow miałby ogólną funkcjonalność BikeStats (trasy, statystyki itp.) Nie chciałbym robić kopii bo to mija się z celem, jednak coś w czym użytkownicy mieli by swój udział. Chciałbym aby to pomysły urzytkowników kreowały serwis, oczywiście w miarę rozsądnie Czy uważacie to za dobry pomysł? Czy jednak może nie koniecznie. Proszę o wszystkie opinie. Dzieci odsyłam do pisakownicy
Kiciok Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 Masz jakiś ciekawy, nowy pomysł, że masz nadzieje się wybić? Do statystyk będziesz pewnie potrzebował własnej aplikacji. Masz na to pieniążki?
Pyton000 Napisano 11 Maja 2013 Autor Napisano 11 Maja 2013 Nie do wszystkiego trzeba mieć pieniążki Wystarczy mieć trochę znajomych Ad. pomysłów to co nieco mam, jednak wpierw chce poznać opinie ludu. Co do aplikacji to plan jest na pewno Android i iOS.
Kiciok Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 Opinie na temat czego? Bo pomysłów ciekawych i konkretnych nie przedstawiłeś. Z drugiej strony, gdyby ktoś miał pomysły, to raczej sam by je wprowadził w życie. Jedyne co możesz zrobić, to prześledzić fora internetowe i tematy o danych stronach, aplikacjach. Wyłapać na co ludzie narzekają, czego im brakuje, co się najbardziej podoba, później skleić to w całość i ruszyć z rozmachem.
Pyton000 Napisano 11 Maja 2013 Autor Napisano 11 Maja 2013 Otuż to, właśnie liczę tu na marudzenia np. n BikeStat, Endomondo i inne tego typu strony
Terrqge Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 Zrób coś lepszego, a potem wymyśl jak wszystkie statystyki przenieść z bikestats na twoje cudo, bo średnio mi się wydaje, że osoby prowadzące od długiego czasu statystyki na bikestats chciałyby wprowadzać od nowa wszystkie wpisy, nawet jeśli twój wytwór byłby lepszy. Żeby tu się wybić, trzeba mieć naprawdę dobry pomysł, i niestety same znajomości Ci nie pomogą, potrzebna jest forsa, dużo forsy. Aplikacje na Androida i iOs to na pewno dobry krok. Oczywiśćie jak już wpadniesz na ten genialny pomysł, który przyciągnie do Ciebie wszystkich rowerzystów z internetu to nikomu o nim nie opowiadaj bo jeszcze ktoś go wykorzysta.
Pyton000 Napisano 17 Maja 2013 Autor Napisano 17 Maja 2013 Co powiecie żeby dodatkowo w ramach serwisu prowadzić taką encyklopedię części rowerowych wraz z ich danymi technicznymi które mogą wprowadzać użytkownicy oraz je oceniać. Generowałoby to statystyki w różnej maści.
Kiciok Napisano 17 Maja 2013 Napisano 17 Maja 2013 To by było dobre, tylko pytanie - kto by to zamieszczał i weryfikował dane
Pyton000 Napisano 17 Maja 2013 Autor Napisano 17 Maja 2013 Zamieszczaliby użytkownicy. Każdy produkt podlegałby weryfikacji. Produkt pojawiałby się na liście ale miałby flagę zweryfikowany lub nie. Potem ew. użytkownicy którzy dodadzą najwięcej przedmiotów pomyślnie zweryfikowanych. oczywiście możliwość poprawienia zawsze będzie możliwe.
mklos1 Napisano 17 Maja 2013 Napisano 17 Maja 2013 Jeżeli Twój serwis ma być kopią funkcjonalności Endo, BikeStats czy NaviMe to spóźniłeś z pomysłem o jakieś 3-4 lata. Jest już trochę portali ze statystykami sportowymi. Kolejny o tej samej funkcjonalności nie jest potrzebny. Żeby to miało sens, portal musi dawać coś, czego nie dają tamte portale. Encyklopedia części rowerowych nie jest dobrym pomysłem, bo dla doświadczonych użytkowników nie jest szczególnie ciekawą funkcją. Integracja z dobrym enginem blogowym byłaby jakimś atutem, blog na BikeStats to jakaś porażka. Osobiście korzystam z NaviMe. Chciałbym powiedzieć, czego mi brakuje, ale widzę, że jest problem - nie brakuje mi nic.
c1ach Napisano 17 Maja 2013 Napisano 17 Maja 2013 Jeśli nie znasz się na tworzeniu serwisów internetowych, to będzie Ci bardzo, ale to bardzo ciężko. Nie licz na znajomych, tylko na siebie... Póki co pomysły masz trochę z czapy, patrz encyklopedia Jak coś robisz, to zawsze myśl co będzie dalej - czy udźwigniesz edycję tego i rozwój danej funkcjonalności. Są fajne pomysły jak np. http://ereboo.com/ - w ogromnym skrócie poznajesz ludzi z okolicy, którzy uprawiają taki sam sport jak Ty. I to jest już coś świeższego niż schowek na statystki Szkoda, że wciąż w fazie startupu. Smartfony są z pewnością generatorem nowych i ciekawych pomysłów, ale trzeba iść w mrok zamiast stać w świetle. Integracja z dobrym enginem blogowym to chyba marzenie ściętej głowy Ja też kiedyś chciałem "zrobić stronkę" taką jak 10 innych w sieci, wiem jak to jest. Nauczyłem się kilku rzeczy, dzięki czemu nabrałem trochę doświadczenia w "robieniu stronek" i miałem okazję poobserwować trochę projektów w fazie rozwoju i umierania od kulis. Dużym błędem jest kreślenie świetlanych wizji, których potem się nie udźwignie. ps. utrzymanie dużego serwisu nie jest tanie, weź to pod uwagę. Lepiej wydać kasę na coś, co będzie miało ręce i nogi, niż potem zaorać wszystko i robić od nowa.
Pyton000 Napisano 18 Maja 2013 Autor Napisano 18 Maja 2013 Gwoli ścisłości nie jestem dzieciakiem który napalił się na bloga na onecie i dostał kieszonkowe od mamy Jestem programistą więc wiem ocb. Co do znajomych to mam ludzi którzy bardzo chętnie pomogą i mogę liczyć na wsparcie techniczne. Co do encyklopedii to jedno a to o czym mówię to drugie. Co innego terminy, pojęcia, a co innego zbiór podzespołów. Schowek na statystyki jak to określiłeś byłby jedną z funkcjonalności. Na początku lekkie, fajne przyjemne a z czasem coraz bardziej wykwintne. Co do bloga... To zależy od upodobań. Równie dobrze każdy mógłby mieć postawionego Wordpressa w ramach swojego konta, a równie dobrze coś autorskiego które spełnia wymagania podstawowe. To zależy od oczekiwań. Ad serwera to byłby vps w obecnej firmie w której pracuję więc koszt zerowy, domena 50/mc więc koszt też prawie zerowy Pomysły, pomyły, oczekiwania. Tego potrzeba.
parmenides Napisano 18 Maja 2013 Napisano 18 Maja 2013 Mklos1 - ja nie kumam jak działają tego typu serwisy jak navime. Np u Ciebie w kwietniu masz aktywności na 567 km, ale z roweru trekingowego, roweru górskiego oraz ze spacerów robi się zaledwie 140,07 km. Wprowadzane z ręki dane są ok, ale pod warunkiem, że są dobrze oddzielone podczas analizy od danych niemodyfikowanych pobranych z jakiegoś urządzenia. Dobrze to robi garmin connect, pomimo jeszcze choroby wieku dziecięcego. To porównanie może się przyda autorowi tematu. Np.: według mnie, optymalne byłoby skrzyżowanie czegoś jak ConnectStats na ios z serwisem Strava i synchronizacją z popularnych urządzeń: od sigmy, poprzez polara, mio, garmina, cycleops, itepe, itede... Pozdr
KrisK Napisano 24 Maja 2013 Napisano 24 Maja 2013 Ad serwera to byłby vps w obecnej firmie w której pracuję więc koszt zerowy, domena 50/mc więc koszt też prawie zerowy A bierzesz pod uwagę obciążenie w razie sukcesu i reakcję firmy na to? Firma znajomego ? I kolejna sprawa to czy ten projekt nie stanie się własnością firmy w której pracujesz? Zerknij w umowę większość ma takie klauzule. Czego mi brakuje to sensowny (taki z jakuzzi i wodotryskami a może nawet jakąś fontanną ) planer tras Jest bikeroutetoaster ale gdyby było możliwe ustawianie że na trasie nie ma być wzniesień powyżej iluś % i np omijanie dróg głównych na rzecz bocznych Navime nie ma możliwości wgrania mapy i naniesienia na nią trasy. Stąd używam ViewRanger w którym mam mapę i jak chcę to mogę sobie przygotować w domu trasę i nanieść żeby w terenie na rozdrożu łatwo zapleść odpowiedni kierunek. Zastanów się też czy lepiej robić aplikację czy może lepiej zrobić portal uzupełniający np navime, endo i inne o funkcje których tam nie mają . Ja już powoli zaczynam być zmęczony zmienianiem aplikacji robię się dinozaurem i myślę że coraz więcej nawet młodszych osiadło na czymś co może i do końca nie pasuje ale się już zna i nie trzeba odkrywać. Pomijam migrację... mam pozapisywane trasy w gpx z różnych programów którymi zapisywałem i nie chce mi się ich wgrać w navime....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.