Skocz do zawartości

[Serwis]Piasty Novatec 7xx

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie taka sama sytuacja. Po Zdzieszowicach szumi mi przód D711. Co polecicie na reanimację? - wypłukać benzyną, przesmarować i to wszystko?

Tylna D712 przeżyła maraton bez żadnego problemu, przód padł - prawdopodobnie od kąpieli w fontannie, bo niestety przednie kólko zanurzyłem.

Już pisałem - szumiące łożyska zazwyczaj oznaczają że smaru nie ma albo się rozrzedził, zmieszany z błotem/wodą. Trzeba łożyska wyciągnąć, wyczyścić, resztę zawartości wydmuchać, wysuszyć, potem nasmarować i poskładać.

Grand,

Trochę mnie zestresowałeś, po Shimano Deore wybrałem pod v-brake piasty Novatec (751SB,802SB)

zakładając, że będą trwalsze.  :wallbash:

Też swego czasu planowałem poskładanie nowych kółek,  w wątku jaki założyłem polecano mi własnie piasty Novatec-a, ale sprawę wymiany kół musiałem odłożyć i zostałem na dłużej z budżetowymi piastami Shimano M435. Po dystansie mini w Zdzieszowicach i kąpieli w fontannie piasty kręciły się normalnie, ale na wszelki wypadek postanowiłem je rozebrać, przód był jak nowy, tył po stronie bębenka miał ślady błota, po umyciu, nasmarowaniu i złożeniu kręcą się dalej. Chyba je lubię za to  :thumbsup:

Wygląda na to, że oprócz dobrych łożysk maszynowych, w piaście powinny być jeszcze równie dobre uszczelnienia, ale to kosztuje, niestety  :icon_confused:

Już pisałem - szumiące łożyska zazwyczaj oznaczają że smaru nie ma albo się rozrzedził, zmieszany z błotem/wodą. Trzeba łożyska wyciągnąć, wyczyścić, resztę zawartości wydmuchać, wysuszyć, potem nasmarować i poskładać.

No tak ale taki zabieg można robić tylko z szumiącym łożyskiem, a nie haczącym jeżeli maszyna haczy to w pieście novateca nie da się nic zrobić, po skręceniu nie będzie płynnego obrotu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...