Wdzydzak Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Grand, Trochę mnie zestresowałeś, po Shimano Deore wybrałem pod v-brake piasty Novatec (751SB,802SB) zakładając, że będą trwalsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMacko06 Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Naprawdę nie ma się co stresować. Trzeba sobie zdać sprawę jakie były warunki na BM. Ja nie byłem, ale zdjęcia mi wystarczą. Moje 7xx mają przejechane 1500 km od nowości i jest absolutnie wzorowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 No u mnie po remoncie jest też wzorowo, ale remontować nowe piasty - hehe dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekMJ Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 U mnie taka sama sytuacja. Po Zdzieszowicach szumi mi przód D711. Co polecicie na reanimację? - wypłukać benzyną, przesmarować i to wszystko? Tylna D712 przeżyła maraton bez żadnego problemu, przód padł - prawdopodobnie od kąpieli w fontannie, bo niestety przednie kólko zanurzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Maja 2013 Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Już pisałem - szumiące łożyska zazwyczaj oznaczają że smaru nie ma albo się rozrzedził, zmieszany z błotem/wodą. Trzeba łożyska wyciągnąć, wyczyścić, resztę zawartości wydmuchać, wysuszyć, potem nasmarować i poskładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Koła zreanimowane, od siebie dodam że łożyska maszynowe nie da się reanimować, nie chodzą idealnie..., kolega napisał że się nie da ... to znaczy da ale na jak długo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterYoda Napisano 17 Maja 2013 Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Grand, Trochę mnie zestresowałeś, po Shimano Deore wybrałem pod v-brake piasty Novatec (751SB,802SB) zakładając, że będą trwalsze. Też swego czasu planowałem poskładanie nowych kółek, w wątku jaki założyłem polecano mi własnie piasty Novatec-a, ale sprawę wymiany kół musiałem odłożyć i zostałem na dłużej z budżetowymi piastami Shimano M435. Po dystansie mini w Zdzieszowicach i kąpieli w fontannie piasty kręciły się normalnie, ale na wszelki wypadek postanowiłem je rozebrać, przód był jak nowy, tył po stronie bębenka miał ślady błota, po umyciu, nasmarowaniu i złożeniu kręcą się dalej. Chyba je lubię za to Wygląda na to, że oprócz dobrych łożysk maszynowych, w piaście powinny być jeszcze równie dobre uszczelnienia, ale to kosztuje, niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 18 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Już pisałem - szumiące łożyska zazwyczaj oznaczają że smaru nie ma albo się rozrzedził, zmieszany z błotem/wodą. Trzeba łożyska wyciągnąć, wyczyścić, resztę zawartości wydmuchać, wysuszyć, potem nasmarować i poskładać. No tak ale taki zabieg można robić tylko z szumiącym łożyskiem, a nie haczącym jeżeli maszyna haczy to w pieście novateca nie da się nic zrobić, po skręceniu nie będzie płynnego obrotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.