Skocz do zawartości

[2000 - 2500] czyli Kross Esprit 620 vs Level A4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

poszukuję roweru do jazdy wszelakiej - miasto, las, pagórki, lekkie górki.

26", rozmiar M

Mam dwa modele na oku:

Kross Level A4

http://www.kross.pl/...mtb-xc/level-a4

Kross Esprit 620 (rower zrobiony na potrzeby Go Sport)

http://www.go-sport....-127/esprit-620

Cena podobna, bo ok. 2400.

Level to Level, powiedzcie natomiast co sądzicie o rowerze dostępnym tylko w Go Sport (modelu tego nie ma w podstawowej ofercie Kross). Sprzętowo lepszy od A4, bo wyposażony w deore, alivio i hamulce Shimano (Level A4 - deore, acera, hamulce Hayes).

Mam pełną specyfikację modelu 620 i zastanawiają mnie tylko obręcze typu MTR R3 alu6063 i opony Impal Rigid. Wyczytałem, że Krossstosuje coś takiego w serii Hexagon, czyli niższej.

Myślicie, że warto inwestować w rower z sieciówki?? I czy lepszym wyborem będzie wyższa przerzutka i hamulce Shimano czy postawić na lepsze obręcze, opony?? Dodam, że jazda raczej turystyczna-lasy, niewielkie górki.

Z góry dziękuję za wszelkie info

Napisano

Mam Levela i porównując do Alivio, te manetki Acera są porównywalne. Hamulce Hayesa lepsze niż Shimano. Wolałbym jednak zwykłego Krossa a nie z Go Sport, bo mimo lepszej przerzutki przedniej i manetek, ma gorsze hamulce i jest droższy o 100zł.

Podejrzewam, że w tym rowerze Hamulce to M445 z manetkami M505. Bierz zwykłego A4. Śmiało mogę Ci go polecić :)

Napisano

Mam Levela i porównując do Alivio, te manetki Acera są porównywalne. Hamulce Hayesa lepsze niż Shimano. Wolałbym jednak zwykłego Krossa a nie z Go Sport, bo mimo lepszej przerzutki przedniej i manetek, ma gorsze hamulce i jest droższy o 100zł.

Podejrzewam, że w tym rowerze Hamulce to M445 z manetkami M505. Bierz zwykłego A4. Śmiało mogę Ci go polecić :)

Dzięki za info. Nie wiedziałem własnie jak podejść do hamulców Hayesa :)

A co do hamulców Esprit 620 Wg specyfikacji otrzymanej z Go Sport:

-klamka:shimano bl-m505

-przewody:shimano sm-bh59

-zacisk:shimano br-m446

-klocki:shimano organiczne

-tarcze przód i tył: 160 mm shimano sm-rt56s

-adapter hamulca tył: oryginalny shimano is 160 mm

Waham się jeszcze nad Levelem A3. Prawdziwe góry zobaczę raczej tylko w TV więc nie wiem czy deore i 27 biegów jest mi potrzebne. 

Napisano

No to tak jak myślałem :) Kross Level A3 również super, możesz poszukać czegoś z 2012 :)

A3 z 2012 ma te same hamulce Shimano co model z Go Sport, czyli 446.

Więc albo A3 albo A4 oba z 2013.

A3

Przerzutka przód Shimano Altus M310 Przerzutka tył Shimano Alivio M430     Manetki Shimano Alivio M410, 8 biegów Korby Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T

A4

Przerzutka przód Shimano Acera M390 Przerzutka tył Shimano Deore M591     Manetki Shimano Acera SL M390, 9 biegów Korby Shimano Alivio M430 Octalink 44/32/22T

Jest sens dopłacać 200 pln za ten osprzęt??

Napisano

Ale te hamulce Shimano są dobre, tylko, po prostu słabsze niż Hayesy. Spokojnie możesz kupić A3 z 2012 i się nie zawiedziesz. :)

W przypadku 2013 dopłaciłbym 200zł :)

Napisano

Ale te hamulce Shimano są dobre, tylko, po prostu słabsze niż Hayesy. Spokojnie możesz kupić A3 z 2012 i się nie zawiedziesz. :)

W przypadku 2013 dopłaciłbym 200zł :)

Wielkie dzięki za pomoc. Rozjaśniłeś mi sytuacje :)

Napisano

Daj znać jak coś wybierzesz, to pomożesz osobom mającym taki sam dylemat. :)

Podsumowując:

1. Dobry rower w przystępnej cenie A3 z 2012

2. Bardzo dobry rower w przystępnej cenie A4 z 2013

Jak kto nie ma w zamyśle górskich wspinaczek to nr 1.

Jak ktoś ma 300pln więcej w kieszeni i ochotę na więcej adrenaliny to nr 2 :)

Napisano

Jeszcze możesz zobaczyć Unibike'a Evolution, ale ja Ci nic o nim nie powiem bo nie miałem do czynienia, ale Kross ma super wykonanie i geometrię :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...