bebek Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 Witam, jestem nowy na forum i mam pytanie odnośnie bezpieczeństwa. 1. Czy na terenie Gdyni można w jakiś sposób oznaczyć rower lub wpisać go do rejestru? 2. Gdzie ewentualnie można to zrobić? 3. Co jest do tego potrzebne? Pozrawiam Piotrek
tomcio99 Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Było to kiedyś dostępne na jakiejś stronce, która utrzymywała kontakt z polcija i przekazywała im to np. w razie gdy ktoś zgubił rower itd. Niestety skończyli z tym i stronka przestała działać. Z tego co wiem to nie ma jak na razie jakiejś stronki itp. ,która zajmuje się czymś takim. Chyba, że ubezpieczenie roweru, ale nie wiem zbyt jak to działa, a więc nie będę o tym pisał, ponieważ nie chcę kogoś wprowadzić w błąd. Najwyżej możesz wejść na google i poszukac jakiś informacji o ubezpieczeniu roweru jak to działa i tak dalej. Jak możesz to podziel się informacjami.
zekker Napisano 1 Czerwca 2013 Napisano 1 Czerwca 2013 Pytaj na policji i straży miejskiej. Przydałby się dowód zakupu i książeczka roweru z wpisanym numerem ramy. Jak dla mnie sensowność akcji wątpliwa, bo przed kradzieżą nie uchroni, a akcji sprawdzania rowerów w zasadzie nie ma, więc szansa na odnalezienie nie zwiększa się. Trzymaj dowody własności, porób zdjęcia roweru, żeby w razie czego mieć z czym się zgłaszać na policję.
Marszal50 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Pytaj na policji i straży miejskiej. Przydałby się dowód zakupu i książeczka roweru z wpisanym numerem ramy. Jak dla mnie sensowność akcji wątpliwa, bo przed kradzieżą nie uchroni, a akcji sprawdzania rowerów w zasadzie nie ma, więc szansa na odnalezienie nie zwiększa się. Trzymaj dowody własności, porób zdjęcia roweru, żeby w razie czego mieć z czym się zgłaszać na policję. czy można rejestrować "składaki" tylko po nr ramy?
zekker Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 Według mnie nie ma przeszkody, ale to trzeba pytać tych co rejestrują. Uwaga techniczna, nie cytuj wypowiedzi bezpośrednio poprzedzającej, bo moderator może po łapkach dać, a i sens wypowiedzi może być źle odebrany.
VoytasRadon Napisano 17 Lipca 2013 Napisano 17 Lipca 2013 Jak dla mnie sensowność akcji wątpliwa, bo przed kradzieżą nie uchroni, a akcji sprawdzania rowerów w zasadzie nie ma, więc szansa na odnalezienie nie zwiększa się. Mało że nie ma sprawdzania rowerów to jak zgłosisz z automatu po tygodniu dostajesz umorzenie. Może jak zostanie wprowadzony przepis obowiązkowego ubezpieczania rowerów to powstaną jakieś regulacje dotyczące rejestracji itd. Tak czy owak jak rower zostanie skradziony to szanse na jego znalezienie są zerowe. Dlatego lepiej zapobiegać kradzieży - nie przetrzymywać roweru w miejscu łatwo dostępnym typu klatka schodowa, piwnica czy balkon na niskim pietrze; pod sklepem przypinać porządnym łańcuchem albo najlepiej nie zostawiać bez opieki. Co do rejestracji składaka to kiedyś było tak że podawałeś tylko numer ramy + kolor i ew. markę. Więc czy to był oryginalny rower czy po 10 modyfikacjach nie miało znaczenia. I podejrzewam że do dzisiaj nic się nie zmieniło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.