oskaras Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Witam. Posiadam zwykły rower MTB z hipermarketu (taki za ok. 200zł.) no i mam problem. Powiedzmy, że jak się wybiorę na przejażdżkę z kolegą, który ma lepszy rower to nie mogę go za Chiny dogonić. Ja sobie mogę pedałować na najwyższych biegać, nawet zdechne a go nie dogonie. A on sobie spokojnie jedzie nie musi dużo pedałować. Czego to jest wina. Co mam zmienić? Mam na ten cel przeznaczone 50 zł. Błagam doradźcie mi coś konkretnego. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo6 Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 HMm a przerzutki(biegi) zmieniasz ? moze Ci łancuch nie wskakuje na wszystkie zebatki, moze masz poblokowany zakres dzialania przerzutek tymi malymi srubkami.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 4 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Szczerze mówiąc kolegi nigdy nie dogonisz, nie na tym "rowerze". Ciesz się że Twój wynalazek jeszcze w ogóle jeździ. Spróbuj przejechać się na tym lepszym rowerze kolegi a wtedy zobaczysz co to jest rower i zrozumiesz dlaczego nie możesz go dogonić. A te 50zł... wrzuć do skarbonki i zbieraj na rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Odi ma w 100% racę. Mam kolegę ,który ma bardzo zbliżoną formę do mnie lecz posiada stary rower jeszcze na stalowej ramie i sis-ach ,ile on się musi namęczyć żeby mnie dogonić. Główne tego przyczyny : inna geometria ramy ,cieższa konstrukcja ,brak SPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 opory na piastach.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UFO Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Piasty , moze hamulczyki ocieraja , opony ( te z marketu sa kwadratowe ) , wielkosc przelozen.... jest tego troche, a rowery z hipermarketu nadaja sie tylok do tego zeby wjechac nimi w sciane ( no chyba ze wlasnie zaczniesz od teraz w niego inwestowac ale jak dla mnie lepiej by bylo pozbierac na nowy rower i kupic go w jakims sklepie rowerowym, badz poprosic kogos o zlozenie na zamowienie bo tak to praktycznie wszystko musisz wymienic ) a 50 zl to tak jak ktos juz napisal do wcisnij swince w "otwor" bedziesz mial 50 zl mniej juz do zbierania bo z tego roweru to duzo nie bedzie. POZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 a rowery z marketu maja przeważnie korby 28-38-48, wiec to powinienes całkiem szybko jechac, no chyba ze nie uzywasz najwiekszej zebatki 48, ale to i tak 38 i np. z tyłu 14 to idzie te 30km/h spokojnie jechac. a moze Ty masz rowerek na kołach 24" i dlatego nigdy nie umiesz go dogonic nie no tak naprawde to wydaje mi sie, ze kolega ma poprostu lepszy rower i moze lepsza kondycje i dlatego nie umiesz go dogonic, ale zeby nigdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oskaras Napisano 5 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Witam, Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mój rowerek ma koła 26". Ten kolegi jest 100 razy lepszy. O kondycję raczej nie chodzi, bo nie jest ze mną tak źle. MAcie rację muszę zbierać na nowy rowerek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.