Skocz do zawartości

[rower] Kross Level A4 2006

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na moim zrobiłem dopiero 800 km w miesiąc i strzelanie w przedniej korbie, a raczej w pedałach przy dużym nacisku, szczególnie w czasie ruszania ustało po ok. 200 - 300 km. Co więcej łańcuch sugeruje smarowa co 50 - 100 km. Ja używam Pedrosa Ice wax - dlatego smaruje co ok. 50 km. Jego zaletą jest to że nie przyciąga kurzu i w mieście łańcuch i kaseta praktycznie się nie brudzą :). ZNAJOMY używa jakiegoś innego smaru i mówi że nawet na 200 km. mu starcza, ale ja wole mojego pedrosika. co 50 km smarowanko i chodzi rowerek jak złoto.

Dodam jeszcze że łódzki GO SPORT w Galerii jest godnu polecenia. Jak coś się z rowerkiem dzieje - jade i za freeko naprawiają. Smarowania nie polecam bo tłustego smaru używają. Ale dzisiaj mi za darmo koło wycentrowali i wyregulowali hamulce i przerzytki, i amorka też nasmarowali. Wszytko bezpłatnie w ramach gwarancji robią. GORĄCO POLECAM!!!

zmieniłem jednak kiere na prostą :036:

Zmieniłem, bo kiera jednak waży wiecej niż myślałem ...

okazało sie że mostek (fajny, ale poszedł do zmiany) waży 230 g, a zamieniłem na 175 g (na srenice 25,4 mm)

a kiere z 350 g na 165 g.

Nawet chwyty mam lzejsze z około 110 g na 90 g.

Musiałem także wywalić jedna podkładke pod mostkiem, wiec pewno kolejne 10-20 g mniej :angry2:

Razem jest mniej o 250 g, a po założeniu rogów (150 g) i tak jest zysku 100 g mniej.

b56314814a52ef97m.jpg

Waga wyjściowa (ze sklepu) Krossa Level A4 model 2006 - to 13,85 kg (rama 19-tka).

Po zmianach waży 12,6 kg. Natomiast z dodatkami 12,85 kg (bez pedałów, rogów i dodatków 12,2 kg).

wiecej na

http://mtb.gourl.org/

a178c52228ecfecem.jpg

---

Juz za bardzo go odchudzić nie moge, w rozsądnej cenie wyrażnie lżejszego siodła już nie dostane (mam SKN 260 g), sztyca leciutka z carbonu, kiera lekka, mostek tez, rama lekka jak na te cene, oponki tez na leciutkie zamienione, pedały tez lekkie dałem. W zasadzie to tylko kiedys wymieni sie amorka na lżejsze, wiec moze kolejne 300-500 g bedzie mniej. Ale już mi nie zależy.

Róznice w V czuje, bo na ciezszych bikach (14-17 kg) robiłem średnio na trasie 25-26 km/h, a teraz koło29-30. wiec warto było chyba ;)

Jednak najwieksza róznica w szybkosci to przez pozycje, mostek mam ujemny przy prostej kierze, a to jest 4 cm nizej niz na gietej. Na gietej chwyty były 100 cm nad podłożem, a teraz mam 96 cm, do tego dochodzi ugiecie amorka, a przy mojej masie chowa sie az 4 cm!, wiec pewno kiere mam 92 cm nad ziemią tylko. Opory sa wiec znikome, ale pewno plecy beda bolały jak diabli przy dystansach pow 80 km.

Edytowane przez evo

Moze tego nie widac, ale była gdzieś 20-20:30 i wracałem drogą gdzie sporo samochodów, wiec taki świecący pic na wode musiał być :036:

Jak bede zmieniał rogi, to już na jeszcze lzejsze, WCSki mają 90 g, a tu widze po 58 g

Rogi Boplight Pro

czy

Smica Extralight

fakt ze 35 zł drozsze od wcs, ale też 30 g lzej :angry2:

ps. oponki mam Schwalbe Black Light, 570 g realna waga.

Bieznik taki jaki pasuje do mojej jazdy, a wiec cos pomiedzy terenowymi a s-s przy duzym obwodzie (2,1 rozmiar).

Opona niby taka sama jak zakładają firmowo, ale jednak i dużo lepsza guma i lżejsza o prawie 400 g!

Na tamtych na kostce brukowej az mnie nosiło, guma jakaś sliska, te sie trzymają już ładnie.

Edytowane przez evo

Ja no nowy sezon zmieniam swoje kellysy na schwalbe racing ralph 480g :P i jeszcze detki na maxxisy ultralight, ty tez sobie zmien detki na te lzejsze :) Co do rogow, wcs sa kultowe i sprawdzone, smici sie lamia, boplight, to boplight, nie to, co ritchey :) A co z korbami? Kupujesz xt lub lx i juz hehe :P

Edytowane przez Wilku89

evo, co to za kiera i mostek? I jakie pedały?

Sprzedałeś oryginalną kierę i mostek? Ile można za nie wziąć?

Tak trochę sobie myślę nad wymianą mostka na taki o wznosie np. 7 stopni i zamontowanie na minus (teraz też mam na minus, ale z giętą kierą i tak jest za wysoko, przy ramie 17 mam kierę chyba z 2cm wyżej niż siodełko :-/ ) Przy okazji zmieniłbym średnicę na 25,4 (jestem lekki więc w sumie czysty zysk).

Rama 17 i standartowa sztyca Krossa, brakuje niecały 1cm do znacznika, mostek na minus. Zdjęcie mogę dać jak siostra wróci z wyjazdu, bo zabrała aparat :) Na pierwszy rzut oka wydaje się, że siodełko jest wyżej, ale pomiary z poziomicą dają inne wyniki.

Korby, łańcuchy, kaseta to pójdzie na zmiane jak bedzie ich czas, czymi może za rok.

Póki co spisuja sie ok.

No właśnie sie zastanawiam, czy coś (chodzi o rogi) co ma 58 g moze byc wytrzymałe .... tym bardziej, ze bedzie robiło u mnie za nózke/podpórke ....

bo dla "kultowości" raczej nie kupuje, inaczej pewno nie kupił bym krosa tylko gianta czy cuś. To co kupie ma działać za w miare rozsądną cene :D

---

evo, co to za kiera i mostek? I jakie pedały?

kiera to

http://allegro.pl/item117496763__kierownic..._mtb_164g_.html

164 g za 35 zł to :D

chciałem 31,8 mm, ale kiepsko na takiej sie montuje licznik czy światło przednie (czasem wracam o 22-23)

wiec wybór padł na 25,4 mm

Mostek jest UNO z unibika evolution 2006 - waży w okolicy 175 g, to chyba tez dosyc lekko jak za te cene, bo mam dwa inne mostki tez alu, i ważą 200 i 230 g. Fakt, ze sa tez mostki i ponizej 150 g, ale to inna bajka cenowa.

Pedały vp 199 (260 g), czasem montuje do nich "noski" a właściwie gumki, i powstaje coś na wzór SPD, z tym, ze totalnie łatwo je wypiąć :)

Do SPD nie chce sie juz przyzwyczajac (zresztą pedały SPD jednostronne ważą najczesciej powyzej 400 g).

Co do kiery jeszcze, to faktycznie średnica 31,8 mm tłumi drgania, bo przy 25,4 czasem dochodzą cichutkie dźwięki :D

Musze zrobić z 80 km na tej nisko osadzonej kierze, jak mi plecy będa odpadać, to chyba ją jednak podniose, póki co na dystansach do 40 km jest bardzo ok (bo szybko).

PS. wcale sie nie dziwie, ze na ramie 17-tce i bardzo krótkiej sztycy, jaka daje Kross, siodło jest niżej.

Ja przy giętej i mostek minus, chwyty miałem około 100 cm na ziemią, teraz minus i prosta są 96 cm nad, a siodło jest 104 cm na ziemią (mam którkie nogi jak na gościa o wzroscie 180 cm).

Jezeli jest wiec krótka sztyca i rama 17-tka, to siodło pewno ma kolega na wysokosci około 98-100 cm, a kiera na 100 cm.

Edytowane przez evo

a co tylko GF i Spec jest kultowy ;)

:))))))))))))))

nie zdziwie sie, jak giant robi rami takze do GF, bo do kilku innych znanych marek robi na 100%

:D

Generalnie chodziło mi o moją przygode jak sprzedawca chciał mi wcisnąc (rok temu) Gianta na wolnobiegu (biegi 3*7) bo uważał, że to marka kultowa, a np: Unibike (który wtedy wygrał testy rowerów w tej cenie) to jakaś polska szmira.

A co do wspolnych jazd, to wczoraj miałem fajną jazdę. Wybrałem sie do laski nad jezioro, a ze padało, to pojechałem tam samochodem. O dziwo wypogodziło sie troche i pozyczyłem od niej rower, na oko jakies 17 kg (nawet nie wiem jaka "marka"), biegi ledwo wchodziły, wszystko piszczało ze głowa boli.

Ale zrobiłem nim wypad jakieś 40 km i po drodze spotkałem bikera na rowerku za 2,5 tys. zł, strój kolejne 500 zł itd.

Wyprzedziłem go aż miło :D, potem jednak zaczekałem za nim, bo chiałem pozyczyc mape (troszke mi sie zgubiło po drodze). Koles do mnie, że nie mógł uwierzyc, ze go jakiś "wiesniak" (stroju tez nie miałem, w podkoszulce) wyprzedza na rozwalonym rowerze :) ale jak spojrzał na moje łydy, to nawet nie chiał mnie gonić :D

Potem jechalismy razem z 5 km, ale dla mnie było za wolno i powiedziałam pa, i piszczałem dalej juz sam, i dobrze, bo za chwile luneło :D

ps. ile macie cm w łydce?

ja mam 40 cm i uwazam, ze na moja wage to raczej srednio, za to uda mam potezne - 65-67 cm (kumpel ma 70 cm w pasie :033: )

Ale zrobiłem nim wypad jakieś 40 km i po drodze spotkałem bikera na rowerku za 2,5 tys. zł, strój kolejne 500 zł itd.

Ja mialem dzisiaj podobna sytuacje, jechalem po sciezce rowerowej swoim tempem, az tu nagle z odretwienia wyrwal mnie jakis dzwiek roweru za mna. Obrocilem sie, a tutaj ktos w normalnych ciuchach :) Wyprzedzic mnie nie wyprzedzil, ale sam fakt, ze do mnie dojechal (gdzie przelotowa mialem ~30 km/h) swiadczy, ze byl mocny :033:

ps. ile macie cm w łydce?

ja mam 40 cm i uwazam, ze na moja wage to raczej srednio, za to uda mam potezne - 65-67 cm

Odpowiednio 42 i 61. W kazdym razie jest z czego pociagnac i na krotkich sprintach jeszcze sie kozak nie trafil i chyba dlugo nie trafi :wink: W spd-ach ze sporymi nogami na sztywniaku odejscie jest duuuze :surprised:

p.s

Krossy sie mnoza, dzisiaj widzialem kolejnego, czerwonego A4. Niedlugo bedzie ich wiecej niz Evo, ktorych tez sporo jezdzi.

Mnoza sie mnoza i tak ma byc. Po poczatkowych niepowodzeniach moge powiedziec z czystym sumieniem , ze jestem bardzo zadowolony z roweru. Po "wymuszonej" regulacji roweru wsystko sobie ladnie chodzi :) Oby tak dalej. Za 2 tygodnie ide na obowaizkowy przeglad, kilka malych poprawek i bedzie swietnie :D

http://www.acid.jawnet.pl/Kross1.jpg

Pozdro @ll

Hehe ja mam wymiary dokładnie jak Xsystoff - ale to raczej w genach wyniosłem bo do tej pory jak rocznie zrobiłem z 500 km to było nieźle. W tym roku w miesiąc 1000 prawie strzelił, a jeżdże mało :P

A ten krosik toc jako mój prawie :) piękny - ja powywalałem wszystkie odblaski ( z pedałów jeden odpadł gdzieś na trasie więc reszte też zdjąłem) i jak trzeba zakładam światełka.

>>Do axolotl:

Ta sztyca to SunTour'a ? Jak działa? Moją wymieniłem na taką amerykańską ART :D

No i krosik się spisuje (tylko troszke przerzutki muszę podregulowac - przód się trochę rozregulował po 800 km. a z tyłem mam problem od momentu jak gume złapałem :) Ale ponaciągam linki i powinno byc ok.

Pzdr

A tu jeszcze fotozagadka - który to Krossik ? :)

http://img187.imageshack.us/my.php?image=dsc00146hn7.jpg

Pozdro dla wszystkich "Krossowców" i innych roweromaniaków również :D

Edytowane przez wodkaman

>>Do axolotl:

Ta sztyca to SunTour'a ? Jak działa? Moją wymieniłem na taką amerykańską ART :)

A wiesz ze nawet nie wiem =/ Gdzies w tym temacie jest podana pelna specyfikacja od Kross'a ;)

A jak sie sprawuje? Na razie nie mam zadnych problemow, moze jest troche za krotka ale akurat dla mnie jest ok ;) Chce na nim pojezdzic chociaz jeden sezon bez zmiany podzespolow. Ale za rok, spd (pedalki+buciki) obowiazkwo zakupie :) W tym roku mam jeszcze jeden zakup, jakies wypasione rekawiczki pelnopalczaste, niedlugo bedzie wieczorkami zimno w paluszki :P

Pozdro @ll

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...