Skocz do zawartości

[rower] Kross Level A4 2006

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wlasnie zostalem wlascicielem kross a4 bialo czarnego :) . Rower ladny osprzet rowniez z czasem trzeba zmienic przednia przezutke. Teraz mam pytanie czy to moze byc od producenta ze lancuch trze o przednia przezutke jesli jest na najmniejszej przezutce z tylu czy jest to latwe do naprawienia bo sie nie znam na regulacji a jesli tak chyba w serwisie mi ta zrobia co ?

na forum sa fotki kolor bialo-czerwony a rama czarno-biala jest taka jak na kross.pl a ja prosze jak on rzeczywiscie wyglada a nie co podaje producent np. na stronie krossa w prawej goleni jest linka do blokady amortyzatora w kierownicy a w rzeczywistosci on ma blokade reczna bez linki :)

Powiedzcie czy warto doplacic i kupic A6 zamiast A4? A moze zaproponujecie cos w tej samej cenie co A6? Jak oceniacie amorek w A6? Jedni mowia ze polskie rowery to nie rowery ze sa slabej jakosci itp. Wiec jak to jest? Bo mam zamiar zakupic Krossa do jazdy po beskidzkich szlakach:)

Z gory dzieki za opinie

Dla zainteresowanych A6 -ką:

Test 1 część:

http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/1434/3/

Test 2 część:

http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/1580/3/

A mója A4 - ka przejechała już 500 km i we wtorek zabieram ją na przegląd.

Do regulacji jest tylna przerzutka, tylne koło do lekkiego wycętrowania no i kasetę trzeba dokręcić bo ma mały luz.

Po tych 500 km przejechanych w 70% w terenie mogę stwierdzić, że:

Odrazu musiałem zmienić sztycę bo orginalna jest dla mnie za krótka.

Opony nie nadają się do jazdy po głębokim piachu i wogóle dają mi kiepski komfort jazdy. Potrafię nimi wpaść w poślizg nawet na suchym asfalcie :) .

Po 200 km odkręciła się korba (nie uważam tego za jakiś mankament), po dokręceniu jest ok.

Po 300 km zaczeło coś strzelać w pedale, dokręciłem platformy bo były luźne i strzela mniej ale nadal coś jest nie tak, sądzę że łożysko.

Po zakupieniu roweru dobrze jest sobie oklejić miejsca gdzie linki dotykają ramy, bo u mnie starły już prawie cały lakier.

No i więcej złego o A4 nie mogę nic napisać.

Rowerkiem jeździ mi się świetnie. Czasami dostawał mocno w kość. Przejechałem się nim pare razy po torach dirtowych i większych hopkach. Amorek to nie żadna rewelacja ale luzów nie ma i spełnia swoje zadanie.

Hamulce rewelacja. Potrafię ze sporej prędkości hamując przednim hamulcem przejechać z 6 m z tylnym kołem uniesionym w powietrze (fajnie to wygląda).

Przednia przerzutka cały czas pracuje idealnie, tylnią trzeba trochę doregulować.

Po asfalcie jeździ się wyśmienicie, rowerek toczy się leciutko i szybko przyśpiesza (mała masa i maszynowe łożyska).

Choć to Kross to rower wzbudza spore zainteresowanie i podziw u innych roweżystów. Moim zdaniem zawdzięcza to ładnej kolorystyce i ogólnie ładnej prezentacji no i całkiem dobremu osprzętowi :).

Po zobaczeniu mojego roweru ziomek na mieście kupił sobie takiego samego, niestety nawet w takim samym kolorze <_< .

To tyle.

W następnym tygodniu zdam relację jak spisał się serwis na przeglądzie mojego rowerku.

Pozdrawiam forumowiczów.

a mi się coś zaczyna dziać w moim A4. tzn. podczas pedałowania slychać jakieś regularne stuknięcie, trzask, itp., zauważyłem że pojawia się to przy większym nacisku na pedały, w momencie gdy rower jest rozpędzony i pedałuje już swobodnie bez nacisku to nie slychać tych odgłosów.

Sprawdzałem, korbę, i nie widzę, nie czuję zadnych luzów, nic się nie odkręca, czy ktoś może ma pomysł co to może być?

Poza tym rowerek sprawuje się nadal super.

Pedał, ewentualnie kaseta. U mnie jest to samo.

Ale zaraz. To cały czas Ci tak strzela.?? Bo u mnie tylko jak np. stanę na pedałach.

no może nie jak stanę na pedały, ale jak mocniej pedałuję, jak jest większy nacisk na pedały.

Wkurza mnie to strasznie

no może nie jak stanę na pedały, ale jak mocniej pedałuję, jak jest większy nacisk na pedały.

Wkurza mnie to strasznie

Mam prawdopodobnie to samo. Uczucie jak by sie gdzieś tam w korbie gotowało, jakby jakiś piasek czy coś. Ja chyba rozkręce korbe i dokładnie przeczyszcze bo nie mam pomysłu innego. Żadnych luzów nie ma, wszystko nasmarowane powinno chodzić dobrze, ale pomimo wszystko coś tam żęzi. Może ktoś miał coś podobnego i wie co i jak sobie z tym poradzić?

Karol

fakt, te trzaski to pedałki. Ja kiedyś tak cały rower rozebralem prawie i doszedłem do wnisoku, ze to pedałki :D

Do a4 biore maszyny, mam dwie na oku, ale mizeria z ich dostaniem.

Mam na oku vp196 bo i koło 70 zł za maszyne i 260 g,

potem wellgo c17 - ale te kosztuja 85 zł i waga 290 g - te idzie dostać.

Ale ja czatuje za 196 :D

SPD nie kupuje, bo mój patent z gumkaki działa idealnie :D udoskonaliłem go podpatrując kumpla :033:

ps. moj a4 waży już tylko 12,7 kg z 13,8 na początku.

Po wymianie kiedyś amorka zejde na 12,2 kg, potem moze jeszcze na kiere prostą i bedzie 12,05 :D

Edytowane przez evo

Mam prawdopodobnie to samo. Uczucie jak by sie gdzieś tam w korbie gotowało, jakby jakiś piasek czy coś. Ja chyba rozkręce korbe i dokładnie przeczyszcze bo nie mam pomysłu innego. Żadnych luzów nie ma, wszystko nasmarowane powinno chodzić dobrze, ale pomimo wszystko coś tam żęzi. Może ktoś miał coś podobnego i wie co i jak sobie z tym poradzić?

Karol

no właśnie tak jak piszesz tak mam. Ja niestety nie wiem, jak tą korbę rozkręcić, więc się nie tykam tego, ale chyba pójdę do serwisu.

OK, ja też chyba zawitam w serwisie. W każdym razie jak już wrócisz z serwisu daj znać co tam się stało. Ja zrobie to samo.

Dzisiaj usłyszałem trzaski, obleciał mnie blady srach że to rama, ale tak jak już ktoś tu pisał to raczej trzaski z pod siodła, sztyca. Zaraz poczytam jak to wyeliminować.

Generalnie troszke sie zaczynam bać że mi sie zacznie tu sypać mój levelek, oby nie :)

pozdrawiam

OK, ja też chyba zawitam w serwisie. W każdym razie jak już wrócisz z serwisu daj znać co tam się stało. Ja zrobie to samo.

pozdrawiam

Tylko ja się nie prędko wybiorę do serwisu. Czasu brak, pewnie posłucham jeszcze trochę tego stukania.

Witam!:)

Sledze i sledze ten topic i musze powiedziec ze oczekuje na sprawozdanie z wizyty w serwisie.

Mam juz odlozonego jednego tyszcza i teraz czekam jeszcze na wyplate i zamierzam sobie A4 sprawic. Widze w tym topic'u wiele o tym rowerku dobrego. Jednak niepokoja mnie te stuki i trzaski i chyba w rownie duzym stopniu mnie niepokoja co uzytkownikow,,, :P W koncu chcem pokazac ojcu ze warto wydac wiecej na rower porzadnej jakosci(on jest zagorzalym sceptykiem ktory jest dumny ze swojego 20-kilogramowego rometa i uwaza ze kazdy rower drozszy niz 500 zlotych to po prostu taki sam rower tylko ze z bajerami)

Dla tego domyslacie sie jak irytujace moga byc jego docinki kiedy cos by mi z tego Krossa za 1700 odpadlo :)

Bardzo bym chcial ten rowerek sobie w nizszej cenie prawic tylko kiedy mozna sie spodziewac konkretnych promocji? Kross mi nie odpowiedzial na maila z zapytaniem o owe:P Myslicie ze warto zaczekac z pol miesiaca na krossa A4 za 1500?

Pozdrawiam!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...