Skocz do zawartości

[geometria] czy jest to bezpieczne?

Marcint96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam rower Rockrider 6.3 http://cdn.mos.bikeradar.com/images/news/2011/09/07/1315403799239-9lp7dup8i4f1-670-75.jpg

Z przednim widelcem 100 mm. Moje pytanie, czy władowanie do niego widelca większego, znacząco wpłynie na geometrię, środek ciężkości ? bezpieczeństwo ? jakie nastąpią zmiany po takich modernizacjach ? Myślałem o widelcu max 130 mm. A może 130 mm to za dużo ? A może można więcej ? 

Napisano

Nie wiem jaki amortyzator, szczerze nie znam się na tym, dla tego pytam czy w ogóle. jest sens, szukać czegoś takiego. I czy jest mi to naprawdę potrzebne ?  :icon_mrgreen:

Napisano

Fajnie by było mieć lepszego amora z przodu... nawet tą 100, bo ten fabryczny, po wielu wysiłkach zaczął zbierać w miarę ładnie. Na co mógł bym go zmienić ? Co byście polecali w miarę dobrego. 

Napisano

Suntoura Epicona możesz przestawiać 80-140mm skoku więc będziesz miał możliwość dobierania i sam określisz z jakim ci się najlepiej jeździ :) Dorwiesz go za 400-500zł, niczego lepszego w tej cenie raczej nie znajdziesz a amorek ma bardzo dobre opinie :)

Napisano

Poczytaj sobie na forum tematy z propozycjami amortyzatorów do 500 zł, bardzo dużo osób stawia na Epicona i sam na przyszły sezon jestem zdecydowany właśnie na tego amorka :)

Napisano

No nie właśnie :P 100 lub 120 mm tyczy się tylniego amorka, a nie przedniego :P dla tego właśnie się pytam, tak. zastanawiam się nad tym amorkiem. zaje********* ładny ten amorek :D

Napisano

Z tego co się orientuję to tegoroczne Epicony zostały pozbawione możliwości zmiany skoku bądź została ona ograniczona, choć nie jestem na 100% pewien.

Niektóre amortyzatory jak np. RST są wysokie, inne niskie i chodzi mi tu o rzeczywistą wysokość od osi piasty do końca korony. Niestety dosyć trudno znaleźć informacje na ten temat ale zawsze możesz poprosić sprzedawcę na allegro o dokonanie takiego pomiaru.;)

Napisano

Mam rację, sam widziałem te modele z widelcem 120 mm :yes: , zmiana skoku z tyłu jest łatwa, wystarczy zmienić położenie elementu mocowania dampera do wahacza ...

Napisano

Tak :) już to zrobiłem po miesiącu użytkowania roweru :P Jak zacząłem grzebać sam do tego doszedłem, fabrycznie był tzw. amortyzator na 100 mm a przełożyłem na dolne śrubki i mam 120 mm 

PS. niestety ciężko to nazwać damperem, ale do jego zmiany też się przymierzam. 

Napisano

No właśnie, jak zmieniłeś skok tyłu, to dla zachowania geometrii roweru wypadało założyć amor 120 mm ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...