xwiewiurx Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Witam kolega zjechal do kraju i zostawil mi swojego gianta. Model to xtc bodajze z 2005 roku. Problem jest taki ze stal kilka latek na dworzu i jest niezle pordzewialy. jest kika rzeczy do wymiany/naprawy(lancuch, kaseta, stery, amor) i z tymi akurat sobie poradze. Rower ma hamulce hydrauliczne MPH(nic mi to nie mowi) a jak na razie mialem do czynienia tylko z vbrejkami i cantileverami. Nie wiem jak sie za nie zabrac i sprawdzic czy w ogole maja szanse dzialac. Klamki chodza ok ale zaciski juz nie. Rower swoj juz mam wiec tego nie planuje zostawiac, wiec moge w nim robic dowolne modyfikacje (nawet te najtansze). Moglibyscie mi podrzucic jakies wskazowki jak rozprawic sie z tymi hydraulikami?? Jesli nie to czy wstawienie mechanicznych bedzie ok? jak nie to jeszcze dosc tania obcja wychodza nowe shimano deore(okolo 300zl) m486 lub uzywki shimano m596 (250zl-komplet z tarczami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antoni123456789 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 nie opłaca ci się wkładac kasy w tą naprawe bo te hamulce i tak nie będą jakieś super nawet po naprawie bo mają już swoje lata na karku ja polecam ci tani zestaw hamulców hydraulcznych shimano br m446 masz za ok.300 zł komplet i jak za tą cenę są naprawde dobre shimano deore br m596 są jeszcze lepsze i mają Servo Wave ale lepiej kupić nowe niż uźywki bo nigdy nie wiadomo jak to będzie cena nowych to ok 450 zł może dorwiesz taniej Mam nadzieje że pomogłem Ci dokonać wyboru aaaa i nie kupuj Avidów bo to ścierwo moje sie zepsuły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Możesz wyciągnąć tłoczki z zacisków i zobaczyć w jakim są stanie. Prawdopodobnie skisły - zrobiły się wżery, do tego pewnie uszczelki są sparciałe. Raczej czeka Cię zakup nowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xwiewiurx Napisano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 dzieki antoni za podpowiedz troche mnie nakierowales. nie avidow nie biore bo tez slyszalem ze slabe sa a zwlaszcza w tej cenie co szukam. tobo mowisz zeby wyjac klocki hamulcowe i tam szukac tych tloczkow? dobrze kumam? chetnie to rozbiore na czesci pierwsze zeby w ogole wiedziec o czym pisze :/ a jak nowe to jakie bys polecil tak do kwoty 300-400 zl? moga byc mechaniczne - chodzi mi tez o nauke montazu itp a jeszcze takie pytanko jak dobrac hamulce do obecnych tarcz? bo te sa ok. co i jak musze zmierzyc? a jak bym dokupil sam mechanizm hamujacy i klamki zostawil? dobry pomysl czy raczej sobie podarowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 10 Maja 2013 Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Około 400 zł masz komplecik Deore M596, bardzo dobre hamulce, jak chcesz taniej to możesz wziąć M445, co do tarcz, to musisz zmierzyc średnicę i odpowiednio dobrać adapter, chyba, że średnica tarczy jest dopasowana do amortyzatora, to wtedy adapter nie będzie potrzebny, zwróć również uwagę na rodzaj mocowania przy amortyzatorze, jeżeli nawet średnica będzie odpowiednio dobrana, to jeśli rodzaj mocowania hamulca i rodzaj mocowania przy amortyzatorze się różnią adapter bedzie potrzebny. http://mikemtb.org/porady/adapter/is_pm.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xwiewiurx Napisano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 no te deore m596 wstawil bym do swojego roweru a ten ma isc na sprzedaz wiec te deore 445 za 260zl (komplet) na allegro to super opcja dla mnie. jesli chodzi o moje tarcze to sprawdzilem i maja obie po 160mm. znalazlem na ebay-u angielskim uzywki avidy (wiem wiem podobno sa lipne). tam sa adaptery 160mm i 185mm pytanie brzmi czy te wymiary sa na tarcze czy na mocowanie do ramy? bo w tym giancie w ktorym chce wymienic hamulce nie ma adapterow i odleglosc miedzy dziurkami do mocowania do ramy w tyle jak i w przodzie jest 160mm. czy te avidy dalo by rade zamontowac na rame mojego giant-a do tarcz ktore mam czy musze montowac tarcze ktore sprzedajacy dolacza? b.prosze o wyjasnienie bo w tarczowkach dopiero stawiam piersze kroki podaje linka do aukcji http://www.ebay.co.uk/itm/261210779793?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649 oraz link do zdjec hamulcow giant-a https://plus.google.com/photos/107998512390687620737/albums/5877521965231873297?authkey=CKLyhr-FnuDWgQE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xwiewiurx Napisano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 pomoze ktos? wiem ze te avidy sie skonczyly ale wiedza na ten temat na pewno sie przyda. no nie dajcie sie prosic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Te wymiary są średnicami tarczy. Adaptery potrzebne są wtedy, gdy mocowanie w hamulcu i amortyzatorze/ramie się różnią np. hamulec ma PM, a rama IS http://mikemtb.org/porady/adapter/is_pm.png , oraz potrzebne są wtedy, gdy rozmiar tarczy jest większy niż ten do której jest dostosowany amortyzator, w większości przypadków jest to 160 mm, więc jeśli chcesz zamontować np. 180mm wtedy potrzebujesz adaptera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xwiewiurx Napisano 16 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 dzieki qwaq krotko jasno i rzeczowo. mysle ze kumam zobaczymy jak to bedzie w praktyce, bo jak sie nie mialo z czyms do czynienia to tak ciezko sie gada. zamowilem z ebaja m446 wiec jak tylko dojdzie sprobuje je zalozyc i jak co to bede dalej pytal. dostane je z adapterami wiec nie powinno byc zadnych problemow. tarcze sa standard 160mm i teraz 3mam kciuki zeby byly proste. dzieki i pozdro odezwe sie znow za kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.