Skocz do zawartości

[Hamulce] Przestały reagować.

Marcint96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Posiadam hamulce HAYES MX5 tarcze 160mm, manetki shimano.

Dzisiaj, zdjąłem koła w rowerze, wyczyściłem napęd, felgi, kasetę itd. 

Zaznaczam że przy hamulcach NIC NIE DOTYKAŁEM. 

Po założeniu wszystkiego, nasmarowaniu łańcucha itd. wsiadłem na rower, aby zobaczyć czy wszytko jest w porządku. Jak się okazało, moje hamulce, i z przodu i z tyłu odmówiły współpracy.Teraz potrzeba 3x większej siły aby w ogóle. zadziałały. Wcześniej jadąc wolno, bez problemu mogłem wylecieć przez kierownicę przy naciśnięciu klamki. A teraz, klamka idzie do końca a rower jedzie dalej(wcześnie połowa klamki i byłem na glebie) Nie mam pojęcia czemu wydajność hamowania tak bardzo spadła... Tarcze nie są tłuste, klocków  nie ruszałem. Co się stało ?

Nic nie powinno, tylko że set 180/160 jest wskazany. Każdy może jeździć jak chce i na jakich rozmiarach tarczy. Jeżeli koledze potrzeba większej mocy hamowania z tyłu to czemu nie? Co do hebli na forum są polecane deorki http://allegro.pl/shimano-hamulce-deore-br-m596-kpl-okl-zyw-cyklom-i3188194008.html. Komplecik jak znalazł

adii22@ Wcześniej to był inny post :) bo pomieszałem dużo rzeczy...

jasinski21444@ tarcze były odtłuszczone, a klocki przetarte, dalej nic .

nieruchomy klocek mam zawsze blisko tarczy ;) nie jestem aż tak zielony :D

Ale co się okazało... Nie wiem czemu się tak stało,ale się stało. Wziąłem wsiadłem na rower, ręka na klamkę, 1,1 i leciałem... każdy hamulec nagrzał się do tego stopnia, że gdy polałem go wodą to zaczęło syczeć i dostałem zasłonę dymną :D gdzieś czytałem że to pomoże, i rzeczywiście !! Pomogło, hamulce spisują się jeszcze lepiej niż wcześniej :] 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...