Marcint96 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Witam ! Posiadam hamulce HAYES MX5 tarcze 160mm, manetki shimano. Dzisiaj, zdjąłem koła w rowerze, wyczyściłem napęd, felgi, kasetę itd. Zaznaczam że przy hamulcach NIC NIE DOTYKAŁEM. Po założeniu wszystkiego, nasmarowaniu łańcucha itd. wsiadłem na rower, aby zobaczyć czy wszytko jest w porządku. Jak się okazało, moje hamulce, i z przodu i z tyłu odmówiły współpracy.Teraz potrzeba 3x większej siły aby w ogóle. zadziałały. Wcześniej jadąc wolno, bez problemu mogłem wylecieć przez kierownicę przy naciśnięciu klamki. A teraz, klamka idzie do końca a rower jedzie dalej(wcześnie połowa klamki i byłem na glebie) Nie mam pojęcia czemu wydajność hamowania tak bardzo spadła... Tarcze nie są tłuste, klocków nie ruszałem. Co się stało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeslaw Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Nie wolisz hydraulicznych? Komplet kupisz już za 300zl. Czy ja dobrze zrozumiałem z przodu masz 160 a z tyłu 180? Jeśli tak to powinno być odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Nic nie powinno, tylko że set 180/160 jest wskazany. Każdy może jeździć jak chce i na jakich rozmiarach tarczy. Jeżeli koledze potrzeba większej mocy hamowania z tyłu to czemu nie? Co do hebli na forum są polecane deorki http://allegro.pl/shimano-hamulce-deore-br-m596-kpl-okl-zyw-cyklom-i3188194008.html. Komplecik jak znalazł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Napiszę od początku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Nie rozumiem ? To napisz poprawnie może... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Teraz temat dotyczy tego czego powinien. Przepraszam za kłopot i proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Odtłuść tarcze a klocki przetrzyj papierem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 I zobacz czy nieruchomy klocek jest blisko tarczy. To dużo zmienia. @Grzeslaw - WTF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 adii22@ Wcześniej to był inny post bo pomieszałem dużo rzeczy... jasinski21444@ tarcze były odtłuszczone, a klocki przetarte, dalej nic .nieruchomy klocek mam zawsze blisko tarczy nie jestem aż tak zielony Ale co się okazało... Nie wiem czemu się tak stało,ale się stało. Wziąłem wsiadłem na rower, ręka na klamkę, 1,1 i leciałem... każdy hamulec nagrzał się do tego stopnia, że gdy polałem go wodą to zaczęło syczeć i dostałem zasłonę dymną gdzieś czytałem że to pomoże, i rzeczywiście !! Pomogło, hamulce spisują się jeszcze lepiej niż wcześniej :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 9 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 To przecież normalne że po czyszczeniu trzeba na nowo dotrzeć klocki. Lekko wciśnięte klamki, przejechać trochę i moc wraca. Tylko w żadnym razie gwałtowne hamowania przy dużej szybkości, bo się klocki zeszklą i lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 No właśnie że nie było w ogóle. mowy o gwałtownym hamowaniu, jak klamka była przy rączce kierownicy a ja jechałem dalej, a prędkość była mała. Ale jestem zadowolony, kolejne nowe doświadczenie, przeżycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.