FIXIE Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Witam! Jestem nowy, lecz od razu lece z grubym tematem. Chcę zrobić ostre. Właśnie otrzymałem ramę od Rometa Waganta. Jest ona zupełnie goła. Brakuje mi wodelca i kół (inne rzeczy można załatwić). Moje pytanie jest takie: doradzicie lub zoferujecie coś co mogłoby mi się przydać? Bardzo przydałby mi się widelec od waganta (najlepiej czerwony), więc jeśli masz takowy napisz. Za każdą odpowiedź z góry dziękuję!
Krzysiek22 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Z waganta to raczej słaby ostrzak bedzie bo jest strasznie długi i rozlazly
FIXIE Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 Z waganta to raczej słaby ostrzak bedzie bo jest strasznie długi i rozlazly Będzie to moje pierwsze ostre, a więc nie musi to być nie wiadomo co. Jestem po prostu bardzo "podjarany" tym, że mam tak dobrze zachowaną ramę i chce coś fajnego stworzyć.
Krzysiek22 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 to musisz poprostu dokupic pozostałe częsci i tylne koło na specjalnej piascie torowej.
FIXIE Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 to musisz poprostu dokupic pozostałe częsci i tylne koło na specjalnej piascie torowej. I właśnie tu rodzi się pytanie. Wpadłem na pomysł, że jeśli znalazłbym koło 28" z zamocowaniem na tarczę hamulcową to można by było przewiercić zębatkę i gitarra. Jestem świeży, więc mozesz mnie "zhejtować".W końcu konstruktywny hejt jest lepszy niż nic.
mian Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Jeśli masz dobrą wiertarkę na kolumnie to możesz próbować wiercić, inaczej bym się za to nie zabierał. Ale można kupić gotowe zębatki z otworami jak pod tarczę. Czasem widuje na allegro. Takie rozwiązanie to nie nowy patent
Rufus414 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Może zadałbyś dokładniej pytania? I dał zdjęcia tej ramy. Jeśli to jest goła rama to koła, suport, widelec, stery, korba, łańcuch, siodełko, kiera, mostek, sztyca, ew hamulec cały kpl pedały i gripy. Nie powiedziałeś czy chcesz iść w newschool czy w coś klasycznego.. Jak sam sobie odpowiesz na podstawowe pytania to będziesz mógl uzyskać tutaj pomoc.
FIXIE Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 Chce zbudować klasyczne ostre koło. Kiere mam(baran). Resztę można dokupić w hurtowni niedaleko mnie. Co do zdjęć to zaraz wrzucę. Zdjęcia ramy już są. Można je obejrzeć na moim profilu w zakładce galeria. Mam jeszcze jedno pytanie co to jest to miedziane?? Ostatnie zdjęcie
Rufus414 Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Co do tego co to jest to nie mam pojęcia... Mam pytanie.. będziesz go malował czy zostajesz przy orginalnym lakierze ? Masz już wybrane inne podzespoły ?
FIXIE Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 Teraz już wiem co to jest. To była mosiężna panewka wkładana w mufę główki. Co do lakieru to chyba nie będę go zmieniał, nie jest w aż tak złym stanie mam 15 lat i raczej to powinno mi na początek wystarczyć. Co do podzespołów to nowy widelec chrom, korba oryginalna rometowska, koło 28" z piastą torową, mostek kolarski no i stery. Wszystkie te części będą dopiero kupione. Niedługo jadę do hurtowni, w której są takowe rzeczy. To będzie tak na początek, potem może zacznę coś "customizować".
piotreeek Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 zanim obkupisz się w ciężkie i słabe części marki zoom i podobne, zrób kosztorys i zastanów się, czy nie lepiej (taniej) zapolować na jakiś gotowy rower na allegrze, albo tutaj na forum, a potem go customizować. swoją drogą, co to za hurtownia?
FIXIE Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 Części, które będę kupował wcale nie będą z najniższej półki. A hurtownia to SAKS.
piotreeek Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 to tym bardziej przekalkuluj czy się opłaca taka zabawa, w starą ramę i drogą resztę.
Rufus414 Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 Może zanim zrobisz zakupy to byś się pochwalił co chcesz kupić to byśmy Ci powiedzieli o tym zestawie kilka zdań. Osobiście też jestem w prawdopodobnie tym samym wieku Ja zacząłem od przerabiania szosy i teraz żałuję bo wpakowałem mase kasy w coś czego nie będę używać bo i tak w zasadzie nie warto. Teraz od zera składam 3 rower xd Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu ide po koło. Potem kółko tył a potem sie zobaczy. Powodzenia w projekcie
MateMan Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 Osobiście unikałbym Waganta jako ostre/single speed, ponieważ jest to bardzo długa i leniwa rama "sam na takiej jezdziłem" i wrażenia z jazdy w centrum lub miedzy pojazdami były wręcz krytyczne zero swobody i finezji Jednak jeżeli chcesz z niego zrobić ostre to rób ale sam będziesz przeklinał tą rame oraz jej posraną geometrię Osobiście wolałbym kupić "nowy" używany kompletny rower o rozsądnej geo i do niego dokładać pieniędzy by był na dobrych podzespołach. Pozdrawiam
Rufus414 Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 Niech składa jak bardzo mu na tym zalezy.. a zawsze przecież może przełożyć części do innej ramy. niech zobaczy czy mu pasuje i jak nie bd ok to zmieni
FIXIE Napisano 10 Maja 2013 Autor Napisano 10 Maja 2013 Z tego powodu, że rama jest goła czy taki widelec by pasował? http://sklep.fhsaks.pl/produkt/2238/widelec-28-x1,75-240-130mm-26,5mm-na-dynamo.html?ref=g53:s1 Teraz jak patrze na oryginalne widelce od waganta to widzę, że on ma widelec 27". Jednak czy ten powyżej będzie pasował? Znalazłem jeszcze ten: http://sklep.fhsaks.pl/produkt/2237/widelec-27-,-28x1-3-8,-240-130-26,5mm.html?ref=g53:s1 Chyba będzie lepszy bo 27" czyli jak oryginał.
dao Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 człowieku, odpuść waganta, bo wyjdzie pokraka nie rower.
Krusto Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 kutwa Dao musiales sie wpierdzielic w temat czekalem momentu aby zobaczyc co wyjdzie, bo temat ma parcie powiem Ci, nie dosc, ze podpowiadaja ziomki co sami takie tematy chwile temu zakladali to autorowi nie chce sie nawet przeleciec podklejonych ewentualnie garacych tematow....
FIXIE Napisano 10 Maja 2013 Autor Napisano 10 Maja 2013 Rozumiem, że rama i podzespoły nie są najlepsze, ale chcę go zrobić sam, a więc dopnę to do końca tak czy owak. Za około 2-3 tygodnie zobaczycie efekty. Pozdro
FIXIE Napisano 10 Maja 2013 Autor Napisano 10 Maja 2013 Jeszcze nigdy. Z opinii innych wiem, że to wcale nie jest tak proste jak się wydaje Części, które będę kupował wcale nie będą z najniższej półki.
Krzysiek22 Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 to moze najpierw spróbuj sie przejechac na kogos rowerze bo moze w ogóle ci sie to nie spodoba i tylko maniure wywalisz
FIXIE Napisano 10 Maja 2013 Autor Napisano 10 Maja 2013 Radość sprawia mi jeżdżenie na każdym rowerze czy to wigry, supermarketowiec, damka, kolarka, bmx albo rozpadający się pseudo góral. Widzę Krzysztofie, że jesteś najaktywniejszy w tym temacie, a więc może doradzisz mi ,bo znalazłem taki widelec (poprzednia strona, ostatni post) , czy będzie on odpowiedni?? Bo wiem, że waganty miały widelce 27"
Jedrasek Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 Widelec to sobie możesz wsadzić i pod koło 26". Ważne żeby rura sterowa pasowała. Poza tym skoro i tak kupujesz to może poszukaj jakiegoś szosowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.