mac1ej Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Od pewnego czasu mam problem z wkurzającym strzelaniem w rowerze. Na początku myślałem, że to suport, zaopatrzyłem się w klucz do suportu i ściągacz do korby, zdemontowałem wszystko obejrzałem i pudło. To nie to. Po kolejnych obserwacjach stwierdzam, że to moje spd-ki. Przy wolnym i delikatnym kręceniu nic nie słychać, ale gdy już zaczynam trochę mocniej pedałować to słychać bardzo denerwujące strzelanie. Jak mogę je zlikwidować, miał ktoś taki problem? Przebieg ich to jakieś 1100km, więc niewiele. Nie mam tego dziwnego klucza, ale po za nim dysponuje prawie wszystkim. Co mi radzicie? Jaki może być tego powód? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 O ile to pedały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Pewnie dokręcałeś pedały do ramion kluczem imbusowym ? Dokręć mocno płaskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Zgadza się. Jutro spróbuję płaskim. Mam nadzieje, że to jest powodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 zdecydowanie dokręcić pedały. U mnie ostatnio było to samo.... poszło na maksa i jest cacy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 9 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Dokręciłem na maxa, z pomocą taty. Przejechałem się kawałek i cisza, zobaczę jutro na dłuższym dystansie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Ba.. ja bym się mylił ? Tak na poważnie.. miałem podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac1ej Napisano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Maraton dzisiaj przejechałem, żadnych "szczałów" już nie słychać, dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyg Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 No nie wierzę, a ja już 3 komplety zmieniłem w ciągu sezonu. Już nie wiedziałem co mam z tym strzelaniem robić. Jak wrócę do domu to sprawdzę z płaskim, wcześniej tylko imbusem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Moge odkupić te poprzednie 2 komplety zapewne są w bardzo dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyg Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 jednak to nie pedały, chyba. Nie wiem jak to się dzieje, wcześniej przy zmianie pedałów strzelanie na jakiś czas ustępowało, teraz po mocniejszym dokręceniu (dalej imbusem, bo nie ma możliwości płaskim) też przestało, ale dosłownie na chwilę. Dzisiaj się rozstrzelało na całego. Dokręciłem jeszcze raz i nic. zauważyłem że jak nawet naciskam na ramię korby to też strzela. Przystawiłem ucho i strzelanie dochodzi z korby. Nie wiem czy to coś może dać, ale spróbuję jeszcze rozkręcić tarcze, przetrzeć i skręcić jeszcze raz. Muszę jutro jechać po jakieś klucze, bo mam świetnej firmy topex, które podczas kręcenia z gwiazdek zamieniają się w kółka, a śruba ani rusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Ja bym szukał winowajcy w suporcie - choć osobiście 520-ek nie lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyg Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Ja bym szukał winowajcy w suporcie - choć osobiście 520-ek nie lubię. w supporcie mam 2 łożyska, jedno było baaardzo delikatnie zapiaszczone, jeszcze nie nadawało się na wymianę, ale i tak wymieniłem, bo właśnie myślałem że to może być przyczyną. Coś oprócz łożyska też może strzelać w suporcie? A pedały akurat mam inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Piasek na gwintach i powierzchniach kontaktowych między suportem a ramą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ExpertGrupyTopex Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 jednak to nie pedały, chyba. Nie wiem jak to się dzieje, wcześniej przy zmianie pedałów strzelanie na jakiś czas ustępowało, teraz po mocniejszym dokręceniu (dalej imbusem, bo nie ma możliwości płaskim) też przestało, ale dosłownie na chwilę. Dzisiaj się rozstrzelało na całego. Dokręciłem jeszcze raz i nic. zauważyłem że jak nawet naciskam na ramię korby to też strzela. Przystawiłem ucho i strzelanie dochodzi z korby. Nie wiem czy to coś może dać, ale spróbuję jeszcze rozkręcić tarcze, przetrzeć i skręcić jeszcze raz. Muszę jutro jechać po jakieś klucze, bo mam świetnej firmy topex, które podczas kręcenia z gwiazdek zamieniają się w kółka, a śruba ani rusz. @ Świeżak, odnosząc się do Twoich doświadczeń z narzędziami – być może Twój problem z kluczami TOPEX wynika z niewłaściwego dostosowania narzędzia do intensywności pracy. Znamy jakość narzędzi TOPEX i wiemy, że są przeznaczone do prac o średniej intensywności i przy średnim obciążeniu. Jednak jeśli stoi przed Tobą zadanie wymagające użycia naprawdę dużej siły wybierz bardziej wyspecjalizowane klucze np. marki NEO. One są do tego stworzone. Mam nadzieję, że udało mi się pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marog6 Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 A czy ktoś z Was podejmował się kiedyś rozkręcania tych pedałów? Filmik wydaje się skomplikowany A u mnie problem jest z blaszką trzymającą tylna część bloku. Najprawdopodobniej się przestawiła (ewentualnie zniekształciła) podczas upadku Myslałem, że dziwne klikanie podczas ciągniecia w gorę pochodzi od bloków, ale zauważyłem, że wpinając się po drugiej stronie spdka problem znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyg Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Dziękuję za doradztwo na temat kluczy. Wszystko sprawdzone, dalej strzela. Czy może to być wina łańcucha lub korby? Pęknięć nie widać. Łańcuch Campagnolo c10, przebieg ok 1000 km, korba slx. Strzelanie słychać przy korbie. Wydaje mi się że gdyby to był łańcuch strzelanie byłoby w jednym jego miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Z tym strzelaniem to nie jest łatwo, w aluminiowych ramach dźwięk się dziwnie rozchodzi i jest to dość mylące. Kiedyś słyszałem cykanie w sterach, które finalnie okazało się zużytym łożyskiem suportu, innym razem podejrzewałem suport okazało się, że sztyca się zapiaszczyła, ostatnio w fullu strzelało z okolic suportu a skończyło się na zapiaszczonych łożyskach wahacza. Najlepiej stosować drogę eliminacji...P.S. Sprawdź czy nie masz pęknięć w okolicach łączenia suportu z tylnym trójkątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyg Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Z tym strzelaniem to nie jest łatwo, w aluminiowych ramach dźwięk się dziwnie rozchodzi i jest to dość mylące. Kiedyś słyszałem cykanie w sterach, które finalnie okazało się zużytym łożyskiem suportu, innym razem podejrzewałem suport okazało się, że sztyca się zapiaszczyła, ostatnio w fullu strzelało z okolic suportu a skończyło się na zapiaszczonych łożyskach wahacza. Najlepiej stosować drogę eliminacji... P.S. Sprawdź czy nie masz pęknięć w okolicach łączenia suportu z tylnym trójkątem. została mi tylko korba i łańcuch, dźwięk dochodzi z okolic korby, przykładałem ucho w różnych miejscach. Gdy naciskam na przednim hamulcu na pedał (lewy jak i prawy) lub ramię korby często strzeli. Chodzi mi o to, czy możliwe że to strzela łańcuch, lub korba (nie suport), czy raczej się takie rzeczy nie zdarzają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Warto zrobić im serwis.Dziwny klucz sprzedaje kolega M333.Nie żeby reklama ale kluczyk godny polecenia.Wiem bo mam i polecam.Rozkręcenie i złożenie to prosta sprawa,niema się czego bać.Przy wkręcanie w korbę warto trochę posmarować gwint smarem.Dokręcić płaską 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Jeśli masz korbę HT to sprawdź czy jest poprawny docisk na łożyskach suportu, bo też potrafi strzelać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyg Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 wychodzi na to że jednak suport. Byłem dzisiaj u innego mechanika i to potwierdził. Wyczytałem też w internecie że suporty od slx nie są zbyt szczelne, a zdarza mi się jeździć w deszczu, czy po deszczu, a trasa to zawsze las. To jeszcze tak na koniec pytanie do znawców. Wiem że są różne mocowania suportu, mocowanie zależy od korby(?) i u mnie podobno, przy korbie slx jest mocowanie fsa. w związku z tym mógłby mi ktoś doradzić jakiś wytrzymały suport w kwocie do ok 150zł? no chyba że naprawdę warto dołożyć. Czy ten jest w porządku http://www.cyklomania.pl/index.php?p2746,fsa-suport-mega-exo-mtb-cartridge-bb-7000 ? ew model niżej http://www.cyklomania.pl/index.php?p2747,fsa-suport-mega-exo-mtb-cartridge-bb-1000 i model wyżej http://www.cyklomania.pl/index.php?p2745,fsa-suport-mega-exo-mtb-cartridge-bb-9000 albo http://www.cyclosport.pl/wklad-suportu-hollowtech-ii-bb-p-41-24-na-wcisk.html tańszy i dużo lżejszy Dziękuję za udzieloną już pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Jeśli ktoś potrzebuje, to bardzo proszę instruktaż rozbierania PDM 540 mojego autorstwa https://picasaweb.google.com/101977155750520821072/SerwisPedaOwPDM540ByDetonator?authuser=0&feat=directlink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Ihmo jak dla mnie wybór ogranicza się do dwóch suportów: - zamienniki pokroju accenta/tokena, gdzie można łatwo zmieniać łożyska - drogi i trwały chris king Nie zawracaj sobie głowy jakimiś fsa i innymi cudami, przeciętna trwałość, spore trudności przy wymianie łożysk i wysoka cena. Natomiast zagadką jest dla mnie fakt, że masz ramę do której można założyć zarówno suport BSA, jak i Press Fit... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyg Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Ihmo jak dla mnie wybór ogranicza się do dwóch suportów: - zamienniki pokroju accenta/tokena, gdzie można łatwo zmieniać łożyska - drogi i trwały chris king Nie zawracaj sobie głowy jakimiś fsa i innymi cudami, przeciętna trwałość, spore trudności przy wymianie łożysk i wysoka cena. Natomiast zagadką jest dla mnie fakt, że masz ramę do której można założyć zarówno suport BSA, jak i Press Fit... to może czegoś nie wiem. myślałem że fsa to rodzaj montowania i że zależy on od korby. ramę mam taką http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3008#tab-reiter2, sprawdziłem, suport mam Shimano SM BB70 http://www.cyklomania.pl/index.php?p372,shimano-suport-sm-bb70-xt .Na tej stronie jest napisane BSA, czyli takiego mam szukać, czy jeszcze jakieś są różne BSA? z tokena znalazłem http://www.isport.pl/wklad-suportu-token-tk877ex-p-6590.html na forum chwalą. będzie pasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.