Skocz do zawartości

[rower] dla osoby ważącej 130kg (195cm wzrostu)

szachysta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Szukam dla siebie roweru, który wytrzymałby nacisk 130 kilogramów masy mojego ciała. Mam 195cm wzrostu. Zastanawiam się przede wszystkim jaką ramę i koła wybrać (chodzi o rozmiary oraz o wytrzymałość kół, obręczy, szprych, opon). Poza tym słyszałem, że jeśli kupię zbyt tani rower, a chciałbym mieć więcej pewności, że obręcze nie będą się szybko rozcentrowywały (a szprychy nie będą pękały), muszę od razu wymienić szprychy na mocniejsze. Czy to prawda? Cena ma dla mnie drugorzędne znaczenie, ale rower nie może być droższy niż 3000zł (wolałbym wcelować w coś około 2000zł). Rower ma służyć do jazdy po gładkim terenie oraz po leśnych ścieżkach, więc może to być albo klasyczny MTB, albo CROSS.

Jaki rower byście mi polecili?

Napisano

Uszeregujmy na zasadzie priorytetów co dla ciebie pod względem funkcjonalności powinno być najlepsze (to możesz brac pod uwage przy wyborze) :

• Mocna (t.j. sztywna bocznie) rama na co się składa:
    • Główka ramy (np marki Centurion z serii Backfire-w starszych modelach była "bulwiasta" główka która niepozwalała na myszkowanie przodu)
    • Masywny trójkąt główny (np:marka Kona model Hoss)
    • Tylny trójkąt (bardzo sztywny jest "ustawowo"  w rowerach marki GT)
    • Tylne haki mocujące koło (powinny być masywne zwłaszcza w ramach zbudowanych z aluminium)
  • Obręcze w kołach:
    • dwu lub trzykomorowe -mniej podatne na zwichrowanie
    • otwory na szprychy kapslowane-mniej podatne na rozcentrowanie
    • niesymetryczne ułożenie otworów (tj otwory na szprychy nie w jednej linii)
    • liczba szprych lepsza 36 niż 32
    • szprychy sugerowałbym fi2,0 zamiast 1,8mm
  • Piasty w kołach:
    • Na przód można dać piastę na łożyskach maszynowych a z tyłu na klasycznych kulkowych(tył dostaje bardziej w kośc i łożyska maszynowe mogą wyzłobić wgłębienia w korpusie piasty)
  • Wkład suportu:
    • octalink (z łożyskami poza mufą suportu) ewentualnie press fit -ale to w nowszych modelach ram
  • Sztyca podsiodłowa+kierownica+mostek:
    • można by poprzestać na tańszych komponentach o wyższej wadze któe w perspektywie mogą się okazać trwalsze od "topowych" lekkich.

Może ci się przyda takie zestawienie

pzdr

Napisano

Cześć,

Szukam dla siebie roweru, który wytrzymałby nacisk 130 kilogramów masy mojego ciała. Mam 195cm wzrostu. Zastanawiam się przede wszystkim jaką ramę i koła wybrać (chodzi o rozmiary oraz o wytrzymałość kół, obręczy, szprych, opon). Poza tym słyszałem, że jeśli kupię zbyt tani rower, a chciałbym mieć więcej pewności, że obręcze nie będą się szybko rozcentrowywały (a szprychy nie będą pękały), muszę od razu wymienić szprychy na mocniejsze. Czy to prawda? Cena ma dla mnie drugorzędne znaczenie, ale rower nie może być droższy niż 3000zł (wolałbym wcelować w coś około 2000zł). Rower ma służyć do jazdy po gładkim terenie oraz po leśnych ścieżkach, więc może to być albo klasyczny MTB, albo CROSS.

Jaki rower byście mi polecili?

Cześć

Rzuć okiem na ten model:

http://www.grubaryba.eu/4830/rowerulkhoffAgattuXXL24G.htm

Mój nowy nabytek.

Polecam

Napisano

witam

Cube_BA_2012_E.pdf - strona 15

MTB - 115 kg

rower powinien wytrzymać, ale w razie „W” producent może odmówić naprawy gwarancyjnej gdyż rower nie był użytkowany zgodnie z przeznaczeniem

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witaj 
Nie wiem czy temat aktualny nadal, czy też nie? Jednak wypowiem się.. od 4 lat użytkuje Centuriona Backfire Fun 400 model na 2009 rok taki jak na fot.  http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/811/foto:1/

Ważę w chwili obecnej 126kg, w okresie użytkowania rowery moja waga wahała się w przedziale 115-136kg na przestrzeni kilku lat.
Regularnie przeglądam spawy i newralgiczne punkty w ramie, nie dzieje się nic nie korzystnego, żadnych pęknięć, zgięć, skrzywień.
Jedynie co to wygięty miałem trochę hak tylnej przerzutki ale to element wymienny. Producent daje gwarancje chyba do 130kg wagi użytkownika, jeśli będziesz zainteresowany sprawdzę to warunkach gwarancji.
Na dzień dzisiejszy z serii została mi tylko rama, mostek, sztyca i koła; obręcze AlexRims DP20 oczkowane, wąskie ale wytrzymują i są jeszcze proste;)
Robię tym rowerem ok 1500-2500 km rocznie 60% miasto wieś asfalt chodniki krawężniki a 40% ścieżki lasy i górki.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...