janUsz45 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Cześć wszystkim! Parę dni temu nie schowałem roweru do piwnicy i stał na korytarzu przez noc, komuś musiało się mocno nudzic i zafundował mi "wiejski tunning" przedniego koła. Felge i szprychy mam wymazane farbą olejną, wygląda to tragicznie. Problem w tym, że podczas hamowania klocek lepi się do felgi tak mocno że trzeba dość mocno szarpnąć za szczenki żeby odklejić locek. Siła hamowania jest dużo mniejsza ciężko jest kolo zablokowac podczas jazdy. Przemęczyć się i czekać aż samo się wytrze? Czy może próbować to usunać mechanicznie jeżeli tak to czym albo czymś to rozpuśćić? I czy podczas ewentualnego szlifowania felga i szprychy nie stracą wytrzymałości? Proszę o szybką odpowieć, może nie jest to najwyższych lotów, ale jest to denerwujące i upierdliwe.
artex232 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Wątpię żeby coś to dało, wyschniętej farby raczej już nie zmażesz
Kiciok Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Zdejmij oponę i dętkę. Oponę wyczyść szmatką z rozpuszczalnikiem, a obręcz i szprychy możesz nawet polać rozpuszczalnikiem. Musi zejść pod zwykłą szmatką @up nawet kilkudniową spokojnie usunie...
artex232 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Jak kiedyś uwaliłem swoje szprychy farbą olejną, 3 dni tak leżały to za cho***re nie chciało zejść. Chyba że kolegi jest stosunkowo świeża to może zejdzie.
janUsz45 Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Farba już dawno wyschnięta, próbowałem benzyną ekstrakcyjną i denaturatem zero rezultatów. Dzisiaj trochę pojezdziłem i tam gdzie klocki stykają się z felgą jest prawie ok mniej się lepi. Koła nie mogę ściągnąć bo tam jest dziwny klucz gościu w sklepie rowerowym powiedział że to sa antyzłodziejowe śruby.
Kiciok Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Chłopaki, coś takiego http://allegro.pl/rozcienczalnik-nitro-do-farb-i-lakierow-500ml-i3200391502.html do tego bierzemy jakąś szmatkę z szorstkiego materiału np. len nadaje się świetnie. Polewamy i trzemy, co jakiś czas dolewając odrobinę rozpuszczalnika. Musi zejść. Nie takie rzeczy się czyściło
janUsz45 Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Dzięki Panowie za odpowiedzi, użyłem jakiegoś rozcieńczalnika do farb, ciężko szło ale dało rade. Koło czyściutkie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.