Skocz do zawartości

[opona] Do 29 er

LoloVV

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Mam nadzieję, że taki temat nie istnieje jeszcze. Do sedna, Stałem się posiadaczem Meridy Big.9 z oponami Maxxis CrossMark, chciałbym nabyć gumy lepsze na asfalt, Myślałem o takich dwóch modelach Schwalbe'a

http://rowertour.com/schwalbe-marathon-performance-reflex-28x2-00-opona-drutowa.html

http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheels/29er-tire/schwalbe/big-apple-29er/prd_415431_1564crx.aspx

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi oponami, szczególnie z "balonową" Big Apple ??

Jak to jest z rozmiarem ponieważ w katalogu Schwalbe nie ma opony Marathon na 29", a na wielu stronach takowe się pojawiają.

Czy jeśli opona ma xx-622 to zawsze będzie pasowała na moją felgę?

Z góry dzięki za pomoc

• 1 miesiąc temu...
Napisano

dosc drogie. min. 99 pln za sztuke

to raczej tanie opony są,mogę z całą odpowiedzialnością polecić ci opony Geax Barro Race 29"x2.0 te są drogie bo ceny są od 130 zł za sztukę zwijanej na kevlarku,używam ich drugi sezon(oczywiście drugi komplet :whistling: ),szutry,uwardzone drogi i asfalt pochłaniają doskonale :thumbsup:,najszybsze opony do jazdy w 29"

Napisano

Jeżeli uważasz że to nabijanie kabzy to twoja ocena ja płacę za jakość gumy i wykonanie jej a nie kawałek szmaty lub papieru w przypadku Schwalbego (mowa o bocznych ściankach-cienkie jak sik pająka :sick: ) na poprzednim zestawie zrobiłem prawie 10kkm w terenie mieszanym,dziur na nich nie zliczę,a takich gdzie było widać dętkę miałem ze 4 i śmigały pięknie,żadnego węża nie miałem na dobiciach,na wysokich ciśnieniach po asfalcie,na szutrowych drogach i ubitych idą jak złe,dwukierunkowe,na kevlarze,zwijane i z niską wagą jak znajdziesz tej klasy oponę za 130 zł to biję czołem o glebę,a z uwagi na to iż zajechałem już kolejną napędową oponę mam zamiar kupić nowy komplet pozostaję wierny dobrej i sprawdzonej marce

Napisano

to raczej tanie opony są,mogę z całą odpowiedzialnością polecić ci opony Geax Barro Race 29"x2.0 te są drogie bo ceny są od 130 zł za sztukę zwijanej na kevlarku,używam ich drugi sezon(oczywiście drugi komplet :whistling: ),szutry,uwardzone drogi i asfalt pochłaniają doskonale :thumbsup:,najszybsze opony do jazdy w 29"

Wprawdzie używałem w 26', ale też z całą odpowiedzialnością na twarde polecę Barro Race.

Najszybsza guma na jakiej jeździłem, a tych "mikroklocków" kompletnie nie czuć. 

Napisano

Tak,to jest dokładnie ta opona do 29",opona jest dwukierunkowa,ustawiasz albo na trakcję albo na szybkość lub na przemian tył na szybkość a przód na trakcję i zapewniam że nie zawiedzie cię,ale ostrożnie w błotnistych terenach i śliskich kamykach oraz korzonkach,najzwyklej w świecie nie lubią się z mokrym chociaż ja prześmigałem w nich w zimie i bez bieżnika na samym środku :whistling::thumbsup:  jakoś dałem radę :thumbsup:,a niebawem kupię Maxxisa Beavera kevlarka i przetestuję go sobie

Napisano

Właśnie jak zobaczyłem te temat to musze też się wypowiedzieć a jak!
Otóż teraz mam typowego trekkinga Cube-model nie ważny. Mam w nich wsadzone oponki kenda khan 28x1,75 i na zime będę chciał wsadzić tam coś z mocno agresywnym bieżnikiem żeby wbijać się w śnieg. 

Jak mam sprawdzić czy dana opona akurat wejdzie do mojego trekinga?

Proszę o podpowiedz to zmierzę każdą odległość.

Napisano

Na zimę zakłada się wąskie oponki aby wcinać się w śnieg a nie mocno agresywne :whistling: a w widły wejdzie każda która się zmieści w nich i nie będzie obcierała,u mnie np max na tył mogę założyć 29"x2.0 ale na przodzie mam 29"x2.10,proponuję ci założyć 2x29"x2.0 i jazda zrobi się fajniejsza :thumbsup: :thumbsup:

Napisano

Owszem widziałem coś co zwie się Fat Bike na tłustych oponach ale u nas to jednostkowe zjawisko więc nie poruszam tematu,ja w zimie śmigam na szczupłych oponkach lub niskim ciśnieniu :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...