Skocz do zawartości

[Gwarancja] Sprzedawcy, producenta i rękojmia

Piotrek71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

kupiłem rower marki Kross w sklepie stacjonarnym (zwykły rowerowy w Poznaniu). Dostałem 2 gwarancje - jedna jest ze sklepu, a druga od Krossa. Ta ze sklepu wymaga zrobienia przeglądu po miesiącu eksploatacji, w przeciwnym wypadku się ją traci. Gwarancja producenta nie ma takiego zapisu. Jako, że do sklepu mam jakieś 150km, nie bardzo chce mi się ten przegląd robić :) Zostaje wtedy tylko gwarancja Krossa (wysyłka kurierem itp. więc jest to pewien kłopot w razie czego...). Pytanie jest takie, czy w przypadku jakiejś awarii (ewidentnie z winy sprzętu) mogę reklamować rower u sprzedawcy z tytułu rękojmi i na ile to jest skuteczne? Czy ktoś miał podobne doświadczenia w przypadku niedokonania przeglądu "gwarancyjnego"?

Dzięki za porady

Pozdrawiam

Napisano

1. Rękojmia, jako osobę fizyczną, Cię nie obejmuje. Tu pozostaje reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową. Za jej rozpatrzenie i ewentualną naprawę/wymianę produktu odpowiada sprzedawca. I tu wszystko reguluje ustawa, sklep nie ma prawa narzucić swoich dodatkowych warunków. Nie o tym przypadkiem myślisz pisząc o "gwarancji od sklepu"?

2. Jeśli w karcie gwarancyjnej nie istnieje zapis o potrzebie wykonania przeglądu, nie musisz go robić.

Napisano

2i

1. Właśnie miałem na myśli niezgodność towaru z umową. Co do karty gwarancyjnej "ze sklepu", to taką otrzymałem: "Firma ... [nazwasklepu]... udziela gwarancji na zakupiony sprzęt na następujących warunkach:".

2. Taki zapis istnieje tylko w karcie gwarancyjnej sprzedawcy. W karcie producenta nie ma takiego zapisu.

Napisano

W takim razie, i w razie czego, masz trzy, równoległe i nie powiązane ze sobą możliwości złożenia reklamacji. Którą wybierzesz, jeżeli przyjdzie taka potrzeba,Twój wybór. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...