Skocz do zawartości

[opona] oznaczenie na wewnętrznej stronie opony

Zindo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Zakupiłem opony Geax'a. Tak z ciekawości rzuciłem okiem do wnętrza opony i znalazłem tam oznaczenie:  95201253   2001

Wiecie może czego dotyczą te oznaczenia ?  (foto w zał)

Pozdrawiam

post-150581-0-07436600-1367936981_thumb.jpg

Napisano

Chyba numer seryjny i data produkcji

To by mi pasowalo nawet. Znaczyło by również że kupiłem 12-letnie opony !

Guma wygląda dobrze i raczej nie wygląda jakby tyle miała.

Napisano

Mi to pierwsze jw wygląda na numer seryjny, ale ta druga liczba raczej nie jest datą produkcji, bo oznaczało by to, że kupiłeś opony, które mają 12 lat :)

EDIT: hehe, wyprzedziłeś mnie...

Napisano

Hmm, ja rok temu też kupiłem jakąś oponę schwalbe i miała napis 2005, pytałem gościa co to jest to powiedział mi że data produkcji. Ale nie jestem pewny. Guma chyba przez tyle lat nie traci swoich właściwości 

Dosyć ciekawe, albo to jest numer wyprodukowanej opony xD :D

Napisano

W sumie guma parcieje, ale chyba trochę dłużej to trwa w przypadku takich opon. Ja mam pytanie do autora: Jaki to jest model?

Napisano

Tak guma niszczeje pod wpływem m. in. czasu (wilgotność, dostęp powietrza, światło ma w tym duży udział). Nie znam się na tym ale ciekawi mnie ta "data", może ktoś to potwierdzić?

Napisano

W sumie guma parcieje, ale chyba trochę dłużej to trwa w przypadku takich opon. Ja mam pytanie do autora: Jaki to jest model?

Geax Barro Mountain 26 x 2.1 drutowa

Napisano

A co to, opony mają termin przydatności do spożycia i inaczej się psują? :> ;>

Jako takiego terminu chyba nie ma ale... nawiązując do opony samochodowej to jej czas użytkowania szacuje się na 6 lat. Z wiekiem opona taka robi się coraz bardziej twarda i zaczynaja pojawiac się małe pęknięcia. Kiedyś miałem w aucie zimówki 10 letnie :woot:  gdybym wcześniej sprawdził datę oprodukcji to bym ich nie zakładał - guma twarda a przy osi opony można było dostrzec małe szczeliny. Kupując rowerowe gumy zupełnie o tym nie myślalem...

Napisano

Ta liczba raczej nie jest rokiem produkcji, bo najstarsze opinie jakie o tej oponie znalazłem były z 2006 roku. Zresztą jw, dobrze przechowywana będzie utrzymywała swoje właściwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...