lorence Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 witam, troche poczytałem i mam mały dylemat: Evolution series 4 LS czy wystarczy STD ?? a może ABUS bordo 6000 90cm ?? rowery warte 1800zł i 1400zł (za nowe), chce jeździć do pracy rowerem (Warszawa) i głównie będę jeden rower przypinał ale jak wybiorę się na wycieczkę z żoną to mija się z celem kupować drugie zabezpieczenie tym bardziej że sporadycznie dwa rowery będą przypinane Co do ceny to nie mam specjalnie ograniczonego budżetu ale chciałbym wydać ok 300zł.
rowerzysta01 Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Jeśli chodzi o u-lock, to zdecydowanie LS ponieważ jest dużo dłuższy od STD. Abus jest również dobrym rozwiązaniem biorąc pod uwagę wymiary oraz wagę (1.2 kg). Można również poszukać łańcucha, ale w tym przypadku waga wzrośnie do okolo 3 kilogramów. łańcuchy: Zapięcie EVOLUTION SERIES 4 1016 CHAIN 160cm lub Zapięcie EVOLUTION SERIES 4 1090 CHAIN 90cm. Dokładna wagę produktów znajdziesz na stronie producenta. Nie kupował bym nic tańszego.
dymcio111 Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Jak zapinałem 2 rowery za ramy do grubej rury przy koszykach w Lidlu to ciężko mi trochę było ale zapiąłem , mój u-lock to Abus Granit X-Plus 54 wersja 300mm Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2
Liber Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Weź też pod uwagę szerokość u-locka.... Nieraz miałem problem żeby złapać rurę podsiodłową oraz tylnie koło.... Z tego co patrzyłem to zabezpieczenia firmy Kryptonite maja szerokość pałąka 10,2 cm.... Aktualnie jestem na kupnie zabezpieczenia i na pewno będzie to łańcuch
gad Napisano 9 Maja 2013 Napisano 9 Maja 2013 Byłem prawie zdecydowany na łańcych POWERCHAIN 1000, ale okazało się że to praktycznie zwykły łańcuch. http://www.bikekatalog.pl/2013//akcesoria/2434/BBB.Powerchain/
dziobolek Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 witam, troche poczytałem i mam mały dylemat: Evolution series 4 LS czy wystarczy STD ?? Mi Evo 4 STD spokojnie zapina dwa rowery w większości przypadków, częściej niż New York. Czasami zdarzają się grubsze rury, wtedy zapinam rowery osobno Jeśli ma to być JEDYNE zapięcie dla dwóch, to wziąłbym LS, aby uniknąć sytuacji, że zabraknie długości. STD bywa ciężko jeden rower przypiąć...
mklos1 Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 Na dwa rowery proponuję zabezpieczenie elastyczne w okolicy 2m. Pozwoli to na swobodne przypięcie dwóch rowerów, bez zbędnej gimnastyki.
links2 Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 No nie wiem czy to takie zabawne, kiedy np stoisz pod lidlem koło tego idiotycznego, spiralnego "stojaka na rowery" i okazuje się, że jednak lepiej przypiąć się do barierki przy wózkach sklepowych Bo tak to faktycznie daje radę.
dziobolek Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 No i w czym problem - nikt nie zmusza przecież do korzystania z "debilnych" stojaków rowerowych. Sam z nich nie korzystam, ale to nie znaczy, że się nie da przypiąć. Nie miałem takiiej sytuacji, żeby nie dało się przypiąć a używam tak Evo 4 STD, jak i model New York od dobrych kilku lat intensywnie. Powiedzenie prawi, że "Nie da się jedynie..." lub "Kijowej baletnicy..." ...Nieraz miałem problem żeby złapać rurę podsiodłową oraz tylnie koło.... Nie żebym wyśmiewał, czy coś, ale... wybacz, nie bardzo rozumiem ideę, w sensie - dlaczego akurat rurę podsiodłową??? Jeśli przypinam przez koło to stosuję "chwyt" za tylne widełki - dolne lub górne/skośne, i nie ma żadnych problemów - tak koło jak i rama jest przypięta.
links2 Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 No właśnie w tym sensie "ciężko". Zamiast do stojaka trzeba się przypinać do barierek, albo spod sklepu przechodzić na drugą stronę skrzyżowania w poszukiwaniu odpowiedniego "stojaka", czyli jakiegoś znaku drogowego, bo pod sklepem są tylko takie tymczasowe które można przewrócić kopniakiem Czyli dać się zawsze jakoś da, ale trzeba kombinować. A przy dwóch rowerach poziom komplikacji rośnie dramatycznie.
mklos1 Napisano 11 Maja 2013 Napisano 11 Maja 2013 Żeby spiąć ze sobą dwa rowery na stojaku to trzeba by mieć ze 3m zabezpieczenia...
lorence Napisano 18 Lipca 2013 Autor Napisano 18 Lipca 2013 kupiłem ostatecznie Evolution series 4 LS cholerstwo jest tak duże że ledwo się mieści pod ramę widziałem różne ciekawe mocowania U-LOCKa ale na razie trzymam go w plecaku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.