darecky Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Witam przedstawię pokrótce swój projekt, z którego jestem baaardzo rad, bo złożyłem go sam. każda śrubka przeszła przez mój wkrętak ) Miało być lżej wyszło ciężej. Docelowo chciałbym zejść w okolice ok 9kg. Bar Ends: (Rogi) - brakBar Plugs: (Korki do kierownicy) – w wadzeBottle Cage: (Koszyk na bidon) - go-sport – 60gBrake (Front): (Hamulec przedni) - xt 785 - 300gBrake (Rear): (Hamulec tylny) - xt 785 - 300gBrake Levers: (Klamki Hamulcowe) - xt 785 (waga z zaciskami)Rotors (tarcze) - 2x160mm – 310g Cables: (Pancerze i linki) - juawire/author/kncn – waga ok. 200gCassette: (Kaseta) - slx 11-32 (9s) – 250gChain: (łanńuch) - xt 9s – waga 260gCrankset: (Korby) - slx 44-32-22 – waga 830g bez suportuDerlr (Front): (Przerzutka przednia) - xt 771 - 170gDerlr (Rear): (Przerzutka tylna) - sram x0 dł wózek – 220gFork: (Widelec) - reba xx – waga z manetką 1700Frame: (Rama) - giant xtc c3 – waga z zaciskiem, suportem, hakiem, miskami –1500gGrips: (Gripy) - accent lite 20 gHandlebar: (Kierownica) - wcs 25,4 560mm – 130gHeadset: (Stery) - jakieś - waga ok 50gPedals: (Pedały) - SH 520 – 380g kompletSeat: (Siodło) - velo comp ligt –230gSeatpost: (Sztyca) - turner 350mm – 240gSeatpost clamp: (Zacisk sztycy) - ?? – waga z ramąShifters: (Manetki) - x0 – gripshift –komplet 190gSkewers: (Zaciski koł) - ?? – 60gSpacers: (Podkładki pod mostek) - No name – 20gStarnut: (Gwiazdka) - ?? – waga z amorkiemStem: (Mostek) - wcs 25,4mm 80mm – 110gTire (Front): (Opona przednia) - Nobby nic 2,25 evo –500gTire (Rear): (Opona tylna) - saguaro 2,0 zwijana – 520gTop Cap: (Top cap) - -ok. 20gTubes: (Dętki) - decathlon – 2x200gWheel Front: (Koło przednie) - 800g-Hub: (Piasta) - dt 240s-Rim: (Obręcz) - dt xr400-Spokes: (Szprychy) - dt ?? jakieś grube i ciężkie -Nipples: (Nyple) - ??-Rim tape: (Opaska) - jakaś czerwona chropowata taśma mateiałowa?Wheel Rear: (Koło tylne) -900 g-Hub: (Piasta) - dt240s-Rim: (Obręcz) - dt xr 4.1-Spokes: (Szprychy) - dt?? Jakieś grube i ciężkie -Nipples: (Nyple) - ??-Rim tape: (Opaska) - jakaś zwykłaMisc : (Inne) Razem : 10670 g Edytowane 7 Maja 2013 przez darecky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 2x tarcze Ashima i masz 140g w dół, Egg Beater i masz 90g w dół, 2x dętki Maxxis Fly Weight i masz 200g w dół, 2x Rocket Ron EVO i masz 250g w dół i masz przekroczoną magiczną 4 cyfrową barierę. (masy brałem z neta, więc mogą się trochę różnić) Oczywiście mógłbyś założyć Maxxis Fly Weight 330, ale znacznie obniżyło by to uniwersalność i praktyczność roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 z Tymi Rocket'ami troche przesadziłeś. Sam na nich jeżdzę. Jedna wazy 380g, ale druga już 417. Jest spora rozbieżność wagowa i łatwo jest sie naciąć. Kiedyś waga byla niższa, a obecnie patrząc na aukcje wszystkie wagi są w granicach 410g tak więc zysk wagowy będzie bardziej w granicach 200g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Cassette: (Kaseta) - slx 11-32 (9s) – 250g Zdjęcie na wadze proszę. Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - sram x0 dł wózek – 220g Waga zawyżona. Brake (Front): (Hamulec przedni) - xt 785 - 300g Hamulce przedni na pewno jest lżejszy od tylnego. Generalnie to razi rozpiska zrobiona na "odwal się"- wstawiając swój projekt , warto się przyłożyć do dokładnego rozpisania części ( pełna nazwa plus waga)- opis typu : Headset: (Stery) - jakieś - waga ok 50g nie świadczy dobrze o projekcie i jego Autorze. Dodatkowo , przed wstawieniem zdjęć, można lepiej poprowadzić przewód licznika, coś zrobić z ohydnym "czymś" przytrzymującym dętkę na sztycy . Czepiam się,ale skoro włożyłeś sporo wysiłku w złożenie roweru, to zrobienie porządnej ,pełnej specyfikacji roweru nie powinno być problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Fajny bike, dużo pracy w niego włożyłeś. Tylko co to za pajęczyna linek z przodu? Sklaruj to chłopie jakoś, poskracaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Dziwne coś te części. Niektóre wagowo zawyżone inne zaniżone. Błędy w nazwach. Ogarnij to jakoś chłopie. Wychodzi z tego,że mój Epicon za 500zł jest lżejszy od reby XX,a kaseta SLX jest lżejsza od XT. Co mi w tym projekcie nie pasuje: -klocowate dętki -koła niby na dt240s,a bardzo ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miller Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Kolor uchwytu dętki kompletnie nie pasuje do projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darecky Napisano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Dobra, dobra, dzięki za odzwew i "cenne" uwagi. "Uchwytu" dętki już nie ma. Dętka wylądowała w plecaku i jutro zakupię jakąś podsiodłówkę lub taką trójkątną "mini-torbę" na ramę. Przepraszam purystów za niechlujstwo z nazwami, ale dla laika (teraz to pół laika) i tak bez wielkiego znaczenia co jest,. Jestem z tych co zakupili oliwkę i baryłkę do skracania przewodu, ale i tak po dwóch dniach wylądowałem w serwisie z prośbą o skrócenie. Odpowietrzałem sam. Z przewodami jest trochę nie teges, ale te hamulce są w spadku po innym rowerku, w którym były w miarę oki. Przód muszę skrócić. Z wagą poszczególnych części można się zgodzić lub nie. Co poniektóre postaram się zweryfikować w trakcie. pomiarów wagi robiłem na domowym thermomixie. Nic innego nie mam, więc skala błędów jakaś jest lecz pewnie nie duża. Co dziwne sam ważyłem rebę i z manetką nie chciałbo być inaczej jak 1700g. Wg producenta waga to 1650g (chyba bez hydraulicznej manetki) http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/1603/RockShox%20Reba.XX/ na szybko znalazłem w necie wagę kasety slx i winna być ok. 282g. Niemniej cały rower został teraz zważony na wadze domowej i bez liczników, pompki i lux dętki waży ok.10,5-10,6 kg. fotka: PS. Nogi nie moje ) Na ładniejsze zdjęcie przyjdzie pora w słoneczny weekend. Teraz to był taki spontan w czasie pierwszej jazdy. Klucze i śrubokręty dzwoniły po kieszeniach koszulki Tą dętkę umieściłem tak, bo wyjechałem ok 30 km od domu. Mam do was takie pytanie. Czy te obręcze (dt xr400 i dt4.1) i oponki (schwalbe evo (bez napisu TL)) polubią się z mlekiem? Mam mleko i zaworki, taśmy, ale też i cykora przed zbędą babraniną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 fuj nie mogły byc w butach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Na wadze łazienkowej? Pod prysznicem nie patrzysz w dol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 kapcie chociaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Hahahahah ale kolegę zmieszaliście z g...em ;d. Trochę się przestraszyłem jak zobaczyłem, ze moja kaseta XT jest cięższa od twojej slx. Pozdrawiam. Rower nawet ładnie wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi