darecky Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Witam przedstawię pokrótce swój projekt, z którego jestem baaardzo rad, bo złożyłem go sam. każda śrubka przeszła przez mój wkrętak ) Miało być lżej wyszło ciężej. Docelowo chciałbym zejść w okolice ok 9kg. Bar Ends: (Rogi) - brakBar Plugs: (Korki do kierownicy) – w wadzeBottle Cage: (Koszyk na bidon) - go-sport – 60gBrake (Front): (Hamulec przedni) - xt 785 - 300gBrake (Rear): (Hamulec tylny) - xt 785 - 300gBrake Levers: (Klamki Hamulcowe) - xt 785 (waga z zaciskami)Rotors (tarcze) - 2x160mm – 310g Cables: (Pancerze i linki) - juawire/author/kncn – waga ok. 200gCassette: (Kaseta) - slx 11-32 (9s) – 250gChain: (łanńuch) - xt 9s – waga 260gCrankset: (Korby) - slx 44-32-22 – waga 830g bez suportuDerlr (Front): (Przerzutka przednia) - xt 771 - 170gDerlr (Rear): (Przerzutka tylna) - sram x0 dł wózek – 220gFork: (Widelec) - reba xx – waga z manetką 1700Frame: (Rama) - giant xtc c3 – waga z zaciskiem, suportem, hakiem, miskami –1500gGrips: (Gripy) - accent lite 20 gHandlebar: (Kierownica) - wcs 25,4 560mm – 130gHeadset: (Stery) - jakieś - waga ok 50gPedals: (Pedały) - SH 520 – 380g kompletSeat: (Siodło) - velo comp ligt –230gSeatpost: (Sztyca) - turner 350mm – 240gSeatpost clamp: (Zacisk sztycy) - ?? – waga z ramąShifters: (Manetki) - x0 – gripshift –komplet 190gSkewers: (Zaciski koł) - ?? – 60gSpacers: (Podkładki pod mostek) - No name – 20gStarnut: (Gwiazdka) - ?? – waga z amorkiemStem: (Mostek) - wcs 25,4mm 80mm – 110gTire (Front): (Opona przednia) - Nobby nic 2,25 evo –500gTire (Rear): (Opona tylna) - saguaro 2,0 zwijana – 520gTop Cap: (Top cap) - -ok. 20gTubes: (Dętki) - decathlon – 2x200gWheel Front: (Koło przednie) - 800g-Hub: (Piasta) - dt 240s-Rim: (Obręcz) - dt xr400-Spokes: (Szprychy) - dt ?? jakieś grube i ciężkie -Nipples: (Nyple) - ??-Rim tape: (Opaska) - jakaś czerwona chropowata taśma mateiałowa?Wheel Rear: (Koło tylne) -900 g-Hub: (Piasta) - dt240s-Rim: (Obręcz) - dt xr 4.1-Spokes: (Szprychy) - dt?? Jakieś grube i ciężkie -Nipples: (Nyple) - ??-Rim tape: (Opaska) - jakaś zwykłaMisc : (Inne) Razem : 10670 g Edytowane 7 Maja 2013 przez darecky Cytuj
qwaq Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 2x tarcze Ashima i masz 140g w dół, Egg Beater i masz 90g w dół, 2x dętki Maxxis Fly Weight i masz 200g w dół, 2x Rocket Ron EVO i masz 250g w dół i masz przekroczoną magiczną 4 cyfrową barierę. (masy brałem z neta, więc mogą się trochę różnić) Oczywiście mógłbyś założyć Maxxis Fly Weight 330, ale znacznie obniżyło by to uniwersalność i praktyczność roweru. Cytuj
lesieque Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 z Tymi Rocket'ami troche przesadziłeś. Sam na nich jeżdzę. Jedna wazy 380g, ale druga już 417. Jest spora rozbieżność wagowa i łatwo jest sie naciąć. Kiedyś waga byla niższa, a obecnie patrząc na aukcje wszystkie wagi są w granicach 410g tak więc zysk wagowy będzie bardziej w granicach 200g Cytuj
Mod Team durnykot Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 Cassette: (Kaseta) - slx 11-32 (9s) – 250g Zdjęcie na wadze proszę. Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) - sram x0 dł wózek – 220g Waga zawyżona. Brake (Front): (Hamulec przedni) - xt 785 - 300g Hamulce przedni na pewno jest lżejszy od tylnego. Generalnie to razi rozpiska zrobiona na "odwal się"- wstawiając swój projekt , warto się przyłożyć do dokładnego rozpisania części ( pełna nazwa plus waga)- opis typu : Headset: (Stery) - jakieś - waga ok 50g nie świadczy dobrze o projekcie i jego Autorze. Dodatkowo , przed wstawieniem zdjęć, można lepiej poprowadzić przewód licznika, coś zrobić z ohydnym "czymś" przytrzymującym dętkę na sztycy . Czepiam się,ale skoro włożyłeś sporo wysiłku w złożenie roweru, to zrobienie porządnej ,pełnej specyfikacji roweru nie powinno być problemem. Cytuj
ugupu Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Fajny bike, dużo pracy w niego włożyłeś. Tylko co to za pajęczyna linek z przodu? Sklaruj to chłopie jakoś, poskracaj... Cytuj
blackiwan Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Dziwne coś te części. Niektóre wagowo zawyżone inne zaniżone. Błędy w nazwach. Ogarnij to jakoś chłopie. Wychodzi z tego,że mój Epicon za 500zł jest lżejszy od reby XX,a kaseta SLX jest lżejsza od XT. Co mi w tym projekcie nie pasuje: -klocowate dętki -koła niby na dt240s,a bardzo ciężkie. Cytuj
miller Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Kolor uchwytu dętki kompletnie nie pasuje do projektu Cytuj
darecky Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Dobra, dobra, dzięki za odzwew i "cenne" uwagi. "Uchwytu" dętki już nie ma. Dętka wylądowała w plecaku i jutro zakupię jakąś podsiodłówkę lub taką trójkątną "mini-torbę" na ramę. Przepraszam purystów za niechlujstwo z nazwami, ale dla laika (teraz to pół laika) i tak bez wielkiego znaczenia co jest,. Jestem z tych co zakupili oliwkę i baryłkę do skracania przewodu, ale i tak po dwóch dniach wylądowałem w serwisie z prośbą o skrócenie. Odpowietrzałem sam. Z przewodami jest trochę nie teges, ale te hamulce są w spadku po innym rowerku, w którym były w miarę oki. Przód muszę skrócić. Z wagą poszczególnych części można się zgodzić lub nie. Co poniektóre postaram się zweryfikować w trakcie. pomiarów wagi robiłem na domowym thermomixie. Nic innego nie mam, więc skala błędów jakaś jest lecz pewnie nie duża. Co dziwne sam ważyłem rebę i z manetką nie chciałbo być inaczej jak 1700g. Wg producenta waga to 1650g (chyba bez hydraulicznej manetki) http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/1603/RockShox%20Reba.XX/ na szybko znalazłem w necie wagę kasety slx i winna być ok. 282g. Niemniej cały rower został teraz zważony na wadze domowej i bez liczników, pompki i lux dętki waży ok.10,5-10,6 kg. fotka: PS. Nogi nie moje ) Na ładniejsze zdjęcie przyjdzie pora w słoneczny weekend. Teraz to był taki spontan w czasie pierwszej jazdy. Klucze i śrubokręty dzwoniły po kieszeniach koszulki Tą dętkę umieściłem tak, bo wyjechałem ok 30 km od domu. Mam do was takie pytanie. Czy te obręcze (dt xr400 i dt4.1) i oponki (schwalbe evo (bez napisu TL)) polubią się z mlekiem? Mam mleko i zaworki, taśmy, ale też i cykora przed zbędą babraniną. Cytuj
CMIK Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Na wadze łazienkowej? Pod prysznicem nie patrzysz w dol? Cytuj
ammisiek Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Hahahahah ale kolegę zmieszaliście z g...em ;d. Trochę się przestraszyłem jak zobaczyłem, ze moja kaseta XT jest cięższa od twojej slx. Pozdrawiam. Rower nawet ładnie wyszedł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi