Skocz do zawartości

[Błotniki] Idealne dla trekkingu 28"

Soczys

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja tez w zasadzie szukam czegoś do swojego crossa - Cube Nature 28', ale czegoś co szybko zakłada i ściąga w razie potrzeby.
Czy te polecone wyżej SKS'y mają patent na jakiś szybki montaż, czy też jest dużo "śrubkologii" i w sumie przykręca się to raz, bo szkoda zachodu za każdym razem zdejmować?

Napisano

Może tańsze od Longboard'ów Routing 42?

Znajomy korzysta i jest zadowolony, sam kupiłem wersję na 26" ale za krótko mam żeby oceniać. Chlapacz na przód można dorobić :)

laurentii, powyższe są mocowane na stałe. Ale polecam Ci takie rozwiązania, pełne błotniki sprawdzają się bardzo dobrze, a z pełnym mocowaniem wszystko się kupy trzyma. 

Nie wiem po co chcesz je zdejmować, Routing 42 bardzo fajnie wyglądają na rowerze.

Napisano

SKS Longboard ;)

A co w przypadku gdy nie ma możliwości montażu na amortyzatorze? Longboardy sprawdzają się w lekkim terenie i czy jest wersja dla 700x40c? Z tego co widzę model Blumels ma różne rozmiary (w tym 700x38-47) a Longboard tylko 700x28-38.

Napisano

Na każdym amortyzatorze jest możliwość montażu, tak sądzę :)

Na dniach skończę montować na mojej Torze TK CL błotniki z podobnym systemem także na pewno podzielę się rozwiązaniem. Wystarczy dobrać rozmiar i dokupić trzy opaski Rubber P-Clip - dwie na dół goleni dolnych, jedną na górę.

Korzyści z błotników mocowanych w taki sposób są spore więc warto się pomęczyć zamiast pchać jakieś badziewne plastiki. 

Napisano

@MikeSkywalker mylisz się, niestety nie każdy amortyzator posiada taką możliwość (nie ma otworów na śruby). Mój Sr suntour nvx:

imag0010wr.th.jpg

Napisano

Ja też nie mam takich otworów w Torze :) Jednak jak się troszkę zakombinuje to nie jest to problem, wystarczy guma na amortyzator a na to metalowa opaska do której przykręca się druty błotnika. Są w sprzedaży gotowe i wygodne opaski które wspomniałem wyżej. 

Napisano

A jakie błotniki wybrać pod 700x40C - 28x1,60, w lekki teren/asfalt? Z oferty SKS to jedynie rozmiarowo podpasują pełne Bluemels w rozmiarze B53 czyli 53 mm czy się mylę? Wydaje mi się, że Longboardy będą za wąskie to takich rozmiarów opon. I najważniejsze pytanie czy tego typu pełne błotniki nadają się do jazdy po zazwyczaj ubitych leśnych ścieżkach? 

Napisano

Z nieco innej beczki - a po co są te otwory na śruby ok. 10cm powyżej haków? Kombinuję, czy tam nie dać małego kątownika i do tego nie przykręcić błotników. Alternatywą jest przykręcić druty błotnika do zacisku, ale wtedy zdejmowanie przedniego koła będzie zajmowało więcej czasu i powstanie ryzyko zgubienia sprężynek od zacisków.

Napisano

Routing 42 powinny pasować do takiej oponki. 

A do lasu to czemu miały by się nie nadawać? :)

Wymienione przez Ciebie Routing będą raczej za wąskie (opona ma 4,1 cm więc na styk).  

A czemu miałby się nie nadawać? Hmm sam nie wiem może łatwość urwania? :P

Napisano

Alternatywą jest przykręcić druty błotnika do zacisku, ale wtedy zdejmowanie przedniego koła będzie zajmowało więcej czasu i powstanie ryzyko zgubienia sprężynek od zacisków.

Sprawdziłem, nie da się - golenie przeszkadzają.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...