kosciu Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Zakupiłem nową tarczę Accent Freezer 7" (z potrzeby chwili, zmiana kół, uwalona śrubka przy starej tarczy, tak wyszło). Chciałem spróbować większej średnicy (wcześniej było 160mm org. od Hayesa) bo trochę ważę i lubię docisnąć na zjazdach. Bardzo się zdziwiłem bo hamowanie jest strasznie miałkie i nie ma co porównywać do poprzednich tarcz. W sklepie powiedzieli że tarcza musi się 'dotrzeć' z klockami, ale trochę kilometrów już przejechałem i nie jest wcale lepiej. Zaznaczę od razu że klocki też są nowe, spiekane. Zastanawiam się czy może być to spowodowane samym hamulcem, który nie radzi sobie z większa tarczą... Może tak być? Jeśli tak, to jaki mechaniczny hamulec polecilibyście pod 180mm tarcze? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 6 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Nie, hamulce nie mają systemu wykrywania rozmiaru tarczy i nie mogą na podstawie tego hamować gorzej/lepiej Może tarczę zatłuściłeś, klocki może są słabsze od poprzednich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciu Napisano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ok. To jutro benzyna na tarcze i włożę stare klocki, jak dalej będzie źle, to znaczy ze Hayes jednak zamontował pilotażowo w moich hamulcach system wykrywania rozmiaru tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Docieranie polega na jeździe z lekko wciśniętą klamką, tak żeby klocki dotykały tarczy, ale nie hamowały. Przy zwykłej jeździe docieranie może dłuuugo potrwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 MX-2 jak dla mnie są najmocniejszymi mechanikami. Przy wadze ponad 90kg robiłem nimi co chciałem. Zero problemów. A jeśli chodzi o pierwsze pytanie również myślę, iż tarcza będzie otłuszczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciu Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 klocki po piekarniku, tarcza po nitro i znaczącej poprawy nie ma... co jeszcze można zrobić? chciałem się wybrać na singla w weekend, ale z takim hamowaniem to będę musiał odpuścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Klocki przetarte papierem ściernym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Osobiście, w swoim życiu używałem jedynie tarcz hayes'a. Być może to jest kwestia tarczy, powierzchni styku itd...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosciu Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 delikatnie je przetarłem papierem setką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tak w ogóle to przeczytałeś http://www.forumrowerowe.org/topic/135008-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ ? Bo benzyna do czyszczenia tarcz to tak sobie się nadaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.