Skocz do zawartości

[Poprawna pozycja] Stawu kolanowego

trupek

Rekomendowane odpowiedzi

Anarchy - szanująca się firma podaje reach czyli zasięg bo jest to ważna wartość. Osoby które latają na szosie nie mierzą ram wg rozmiaru podsiodłówki czy nawet długość górnej rury jest tylko wstępnym wymiarem a podstawą są reach i stack bo wtedy od razu wiadomo czy rama będzie pasować czy też nie i jaki np dać mostek wtedy. Wszystkie ustawienia zaczyna się od siodła i jego odległości od suportu, po podsiodłowej jak i w poziomie ( np przy tak długiej nodze powinno być to ok 9-10 cm). Są to niezmienne dane które przenosi się z ramy do ramy - ot czasem długość korby np 172,5 zamiast 175 nakazuje je zmienić o tych kilka mm ale to wszystko. Reach i stack po prostu eliminuja wpływ kątów i mamy czystą odległość od 2 punktów "obrotu"

Z tą kadencją i dopasowaniem kąta za chwile bedzie tak jak w torze i doborem tam długości korb :) Kto w temacie ten wie jak 180 czy też 165 ma się do rzeczywistostości i wychodzi że teoria jest tylko teorią bo liczy się moment obrotowy.  W mtb też można wymusić szybkie kręcenie ale ciało musi być ustawione mocno do przodu i sama sztyca nic tu nie da skoro tułów jest jak niedzielnej wycieczce.

I ostatnie - od razu widac jak wygladają po ustawieniu nogi trupka - ma się wrazenie że jest wycięty z peletonu, kąty od razu wydają się ładne a u bipra wyglada to inaczej, cos jakby nie pasuje i tak bedzie do czasu zakupu nowej, wiekszej ramy.

• Mod Team

Siwydym- zgadzam się całkowicie, ale ile firm podaje reach dla swoich rowerów terenowych? :) jak już jesteśmy przy geo - mnie się marzy, że firmy zaczną podawać ciąg widła, offset.
Z korbami jest jak mówisz, choć w przypadku problemów ze stawami znów krótsze korby - mniejszy moment, praca kolana w mniejszym zakresie kątów, większa kadencja.

Co do naszego przypadku - może zamiast wysysać z karty debetowej ostatnie dudtki na nowego ramiaka niech wymieni... mostek na kilka jazd. Naturalnie przeniesienie środka ciężkości na przednie koło nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale tak sobie myślę - jak ustawi siodło wyżej, kierownicę wyżej i mostek z 2cm dłuższy będzie miał odpowiedź czy powinien myśleć o wymianie roweru.

A tak jeszcze zupełnie inaczej,myśląc "po chłopsku" ja bym poszedł do lekarza sportowego, są setki jeśli nie tysiące osób z niedobraną pozycją i wielkością ramy a nie każdy ma takie problemy. Może być tak, że szukamy nie tam gdzie powinniśmy (mam przykład 2 znajomych).

• Mod Team

mi w CADzie wyszło około 1 cm ;-) Ale do tego to się sprowadza, że wg "teorii" to powinienem cofnąc jeszcze bardziej i tu by się przydał inny kąt podsiodłówki ...

a mierzyłeś od pionu wychylenie czy od tych 73*? :) Podesłać Ci swój plik cad? :)

no właśnie wiem ... i boję się co będzie jak podniosę bardziej ;-)) bo dopiero na zdjęciach zobaczyłem, że jest za nisko ... a czuję się juz jak na szosówce ;-)

bo masz zdecydowanie nisko kierownicę względem siodła, jak podniesiesz wyżej tyłek będzie jeszcze większa różnica

Ale do tego to się sprowadza, że wg "teorii" to powinienem cofnąc jeszcze bardziej i tu by się przydał inny kąt podsiodłówki ..

nie, żeby cofnęło się kolano potrzeba albo cofnięcia siodła albo podniesienia siodła (noga się prostuje) albo obu czynników naraz w mniejszym zakresie każdy

(...) u bipra wyglada to inaczej, cos jakby nie pasuje i tak bedzie do czasu zakupu nowej, wiekszej ramy.

(...)

Co do naszego przypadku - może zamiast wysysać z karty debetowej ostatnie dudtki na nowego ramiaka niech wymieni... mostek na kilka jazd. Naturalnie przeniesienie środka ciężkości na przednie koło nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale tak sobie myślę - jak ustawi siodło wyżej, kierownicę wyżej i mostek z 2cm dłuższy będzie miał odpowiedź czy powinien myśleć o wymianie roweru.

A tak jeszcze zupełnie inaczej,myśląc "po chłopsku" ja bym poszedł do lekarza sportowego, są setki jeśli nie tysiące osób z niedobraną pozycją i wielkością ramy a nie każdy ma takie problemy. Może być tak, że szukamy nie tam gdzie powinniśmy (mam przykład 2 znajomych).

no dobra - to jeszcze raz ...

1/ możecie mi wytłumaczyć w jaki sposób większa i dłuższa rama (przy tych samych kątach) wpłynie na odległość siodełka od osi suportu ? a co za tym idzie na cofnięcie kolana tak aby się "licowało" z osią pedału ? Rozumiem gdyby mi brakowało długości sztycy ale tak nie jest ...

2./ jak pisałem wcześniej - dłuższa rama z wyższą główką i tą samą geometrią (czyli XL zamiast L)  nie da mi również nic jeśli chodzi o wyciągnięcie pozycji (zmieni się kąt oparcia nadgarstka na kierownicy ale na problem z nadgarstkami póki co nie narzekam i oby tak pozostało)

Odnośnie lekarza ... tylko gdzie ja znajdę takiego który się zna ?;-)

a mierzyłeś od pionu wychylenie czy od tych 73*? :) Podesłać Ci swój plik cad? :)

czemu nie ;-)

bo masz zdecydowanie nisko kierownicę względem siodła, jak podniesiesz wyżej tyłek będzie jeszcze większa różnica

siła przyzwyczajenia - ale skoro to nie jest poprawne ustawienie to bez problemu mogę podnieśc jakieś 2 cm (1cm podkładka _ mostek na plus )

Może zacznę od podkładki

nie, żeby cofnęło się kolano potrzeba albo cofnięcia siodła albo podniesienia siodła (noga się prostuje) albo obu czynników naraz w mniejszym zakresie każdy

oczywiście ... tylko, że za dużo juz podnieść nie mogę i boję się, że to nie wystarczy zeby osiągnąć te mityczne kąty i odległości od osi pedała ;-))

>Rulez - dzięki !

• Mod Team

rzecz w tym, że tak jak pisałem aby kolano się cofnęło albo idzie siodło do tyłu albo do góry, to jest jasne -prawda?
Większość osób zauważa patrząc na zdjęcie z profilu, że przy przesunięciu siodła do góry przy tej długości ramie będzie jeszcze bardziej "zwinięty"/przygarbiony. To jest jak by element pośredni rozwiązania Twojego problemu. A to znów spowoduje, że efekt przymałej kolarzówki będzie jeszcze bardziej dotkliwy, przeniesiesz środek ciężkości na przód, na stromych zjazdach może być ciut mniej ciekawie itd. itd

Ja nie jestem pewny czy musisz zmieniać ramę -na ten przykład inny dobry znajomy (178cm) ujeżdża (po staremu) 575 górną, siodło ma z tyłu -kolana go nie bolą (ale strach na tym jeździć hehe), Pożycz od kogoś dłuższy mostek, zrób jak pisałem i wtedy się okaże. Albo i nie. Ale wtedy to cholera albo wizyta u doktora albo jakiś punkt pomiarów i ustawienia, FIT czy jak mu tam.

oczywiście ... tylko, że za dużo juz podnieść nie mogę i boję się, że to nie wystarczy zeby osiągnąć te mityczne kąty i odległości od osi pedała ;-))

podobno ten mityczny  pion jest tylko wyznacznikiem, elementem od którego się zaczyna, plus minus 1cm -nawet z takimi odchyłkami się spotkałem
to będzie dobre - jeżeli podnosisz i już prawie nie możesz... przesuń siodło do przodu :) i znów "sięda" (tylko, że wtedy znów kolano powędruje do przodu)

Przedziwny jesteś Kolego (ale bez obrazy poproszę ) :)

ulżyło mi ;-)) już myślałem, że coś palnąłem ... odnośnie budowy ciała to pretensje mógłbym mieć tylko do rodziców ;) ... tyle, że wg tabelki od Rulez'a to przy wzroście 190cm pownienem mieć nogę 91,8 ... te 12mm to może być błąd pomiaru ;-) .

• 2 tygodnie później...

update: 

Siodełko podniesione o ~3cm - w chwili obecnej odległość góry środka siodełka od osi suportu to 82,5cm; podniosłem równiez "kokpit" żeby zrównoważyć podniesienie punktu siedzenia ;-) (podkładka 1cm i mostek na "plus") 

Wyszły takie kąty (nie jestem pewien w którym miejscu na biodrze powinienem mierzyć - stąd 2 zestawy podanych kątów)

0qbr.jpg

Niestety nadal kolano jest wysunięte przed oś pedała ... jakieś 3-4cm ...

Bez zmiany geometrii (nie rozmiaru !) ramy nic juz chyba z tym nie zrobię ... chyba, że są sztyce z jeszcze większym offsetem ...

qid.jpg

7csa.jpg

Dużo z takim ustawieniem nie jeździłem ale ... bolą mięśnie (ud o dziwo ?) a kolano praktycznie wcale - a o to chodziło ;-)

Ew. komentarze mile widziane.

Odnośnie zmian w samej jeździe ... w terenie czuję pogorszenie na "manewrowości" ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia... natomiast mam wrażenie łatwiejszego podjeżdżania ... 

1. zmierz offset jarzma siodla - od srodka osi sztycy do srodka lodeczki

2. zmierz dlugosc czesci udowej i piszczelowej - od kosci stawu biodrowego do srodka kolana i od kolana do kostki

3. fotka podeszwy buta - umiejscowienie bloku

tyle informacji powinno starczyc...pomijam za duzy sag amora, o ktorym ci juz wspomnialem i docelowo raczej mostek 110mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...