MrMacko06 Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Jak pewnie wszystkim wiadomo, w tą niedziele 12.05 mają odbyć zawody w Pniewach. Dla osób które jeszcze nie widziały krótki filmik z trasy Zastanawiam, się czy ktoś z forum jedzie. Generalnie gdybym pojechał to by był mój pierwszy start w XC . Jeszcze nie podjąłem decyzji czy jadę. Może ktoś z zeszłego roku jakieś opinie albo uwagi przekaże?
farmer Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Ja byłem w zeszłym roku i jadę w tym. W zeszłym to była taka kameralna imprezka w której udało mi się wygrać kategorię więc zachęcili W tym przy pełnej obsadzie thulecup 10 w Mastersach będzie dla mnie niezłym sukcesem. Trasa jak na XC była łatwa technicznie więc śmiało możesz zaczynać na XC - oczywiście zmęczyć się da bo są jakieś 2 konkretne podjazdy ale reszta spoko. Daj znać jeśli chcesz wiedzieć coś konkretnego.
MrMacko06 Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Generalnie jestem po Połczynie co to był w tą sobotę. I trasa mi się tam strasznie podobała. Dodatkowo mogę się pochwalić, że po raz pierwszy z życiu podium na rowerze. Generalnie w regulaminie nie ma nic na temat okrążeń. To jest pierwsze pytanie. A drugie skoro jestem M1 to jadę z Elitą. Ale załóżmy, że elita kończy to mnie to nie dotyczy bo to chodzi o lidera z grupy wiekowej? ( chodzi o duble itp.)
farmer Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Okrążenia są na 100% jak w każdym XC. Ile - podają sędziowie na starcie bo szacują całkowity czas trwania wyścigu a on jest podany w regulaminie. Co do dubla to hmmm w mastersach jest tak że jak ukończy pierwszy masters to resztę już też chyba ściągają czyli masters 2 3 i 4 choć pewien nie jestem (bo jakoś tak nigdy na to nie zwróciłem uwagi). Ale w przypadku elity i junior chyba się jedzie oddzielnie i dubel elity nie dotyczy juniorów. Tego dubla to nie jestem pewein i najlepiej sędziego zapytać przed startem.
pentagram1985 Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 kurcze chętnie się wybiorę bo mam blisko, jakie dystanse?
MrMacko06 Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Wydaję mi się, że skoro wg czasu to tak będzie z 4-5 okrążeń czyli około 24 km
farmer Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Wiesz w zasaszie to zawodów XC nie masz co przekłądać na długość trasy bo nijak się to ma do maratonu. Jest to wybrany obszar dość trudny pod względem podjazdów często również technicznie i kręcisz na nim pętle z dużo mniejszą prędkością w porównaniu do maratonu gidz często zasuwasz 30 km/h po jakiś tam drogach grunotowych. Tak że nie masz tu co przeliczać na kilometry tylko nastawić się że czas jaki jest podany to czas maksymalnego wysiłku na jaki cię stać bo albo wygrasz kategorię albo cię zdejmą z dublem
mant3z Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 Fajny teren, w mojej okolicy nawet nie mam gdzie potrenować... lasy płaskie jak patelnia
Klosiu Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 Pewnie się zjawię, trzeba się przetrzeć przed Złotym Stokiem. Ma być mokrawo, więc może będzie ciekawiej .
farmer Napisano 10 Maja 2013 Napisano 10 Maja 2013 No to Klosiu widzę że podobne plany do mich masz . A co do mokrawości to chyba w tamtym terenie niewiele to zmieni.
Klosiu Napisano 12 Maja 2013 Napisano 12 Maja 2013 No farmer chyba się trochę pomyliłeś z tą niewielką zmianą . Oberwanie chmury 20 minut przed startem całkiem zmieniło trasę . Pierwszy raz byłem na XC, ale podobało mi się, na takich zawodach nieźle sobie można technikę poprawić.
farmer Napisano 12 Maja 2013 Napisano 12 Maja 2013 No właśnie jestem mega zdziwoiny i zaskoczony. Trasa zrobiła się całkiem "zabójcza" tyle z papcia to dawno nie chodziłem , Ja niestety miałem pecha i na 1 kółku zerwałem łańcuch a dokładniej spinkę a że nie miałem przy sobie zapasu tylko w aucie to szanse na dobre miejsce poszły się czesać. Brawa dla orgów za trasę bo w stosunku do zeszłego roku ją fajnie poprawili - dodali te elementy terenowe schodki i łuki całkiem fajne urozmaicenie wyszło Z zawodów jestem zadowolony z wyniku nie no ale następnym razem będzie lepiej. @Klosiu kolejna impreza w Wągrowcu tam też było kilka ciekawych zjazdó i podjazdów gdzie można będzie poćwiczyć
farmer Napisano 15 Maja 2013 Napisano 15 Maja 2013 Mam pytanie czy ktoś dorwał jakieś zdjęcia z tej imprezy? Bo fotografów było pełno a żadnych zdjęć znaleźć nie mogę
MrMacko06 Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 Ja niestety nie startowałem Udało mi się znaleźć taki oto film
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.