Prox Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Cześć, Pod spawem pękła mi rama i to dość mocno. Jak widać podrdzewiało i gdy robiłem 60km, w trakcie słyszałem strzelanie. Pęknięcie zauważyłem pod koniec trasy (ufff) i teraz się zastanawiam, co z tym fantem zrobić. Czy idzie to zespawać? Rama jest stalowa, ale pęknięcie tak nieregularne, że mocno się zastanawiam. Problem w tym, że nie chciałbym wydawać dużo kasy na nową. A wiadomo - nowa rama, to i stery, mostek, nowa sztyca (ew. reduktor) i amortyzatory (moje są wykrzywione i stare). Widzę, że mam trzy opcje: - Najtańsza: spawanie - Droższa - używana rama pod stery klasyczne (takie jak mam) i ew. reduktor/nowa sztyca - Najlepsza i najdroższa: Rama ze sterami i reszta, to co będzie potrzebne. Pytanie najważniejsze, to czy da się obecną zaspawać. Wiem, że jest niby beznadziejna i ciężka, ale to jak ze starymi i wygodnymi butami - wyglądają okropnie, ale jak się człowiek przyzwyczai... https://www.dropbox.com/s/rlcega096atuop0/CameraZOOM-20130505114007287.jpg?m https://www.dropbox.com/s/2xh434q7kuobzf4/CameraZOOM-20130505114036848.jpg https://www.dropbox.com/s/cl4vpqa2zejmpl7/CameraZOOM-20130505114111649.jpg
grzechu2410 Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 moja rada kup nową ramę ta już nadaje się tylko na śmietnik
Prox Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 No dobrze. A jaką ramę polecicie dla 95kg / 194cm wzrostu? MTB, jazda głównie lasy (niezbyt wymagające trasy) pod V-Brake? Najlepiej niedroga. Kross Hexagon X6?
Shootee Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Co to za rama? I jaki to rower jest coś więcej o nim, będzie wiadomo co się opłaci.
Prox Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Najzwyklejsza marketówa, kupiona za 350zł, 4 (sic!) lata temu. Wymienione już wszystko, prócz widelca i właśnie ramy.
Shootee Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Zależy co do niego powsadzałeś tam, ale wątpię żeby spawanie się opłaciło.
Prox Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Nie wsadziłem jakichś mega rzeczy, ale raczej całkiem spoko jak dla mnie. Ile spawanie takiego czegoś w ogóle może kosztować?
Kiciok Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Bez sensu. Patrząc na ramę, to pewnie jakiś full, więc ciężka, marketowa kobyła. Wymień ramę.
bzyko Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Czy da się pospawać ? Pewnie, że się da, tym bardziej stalową ramę. Każdy głupi spawaczyna Ci to zrobi. To nie aluminium, że się boją. Oczywiście miej świadomość, że nie będzie to super estetyczne. Ile będzie kosztować ? To zależy gdzie z tym pójdziesz. Najlepiej znajdź jakiś zakład na wsi, pogadaj ze spawaczem, kupisz sześciopak i Ci to zrobi na boku. Oczywiście do spawania to te linki musisz zdemontować.
cotynato Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Z pospawaniem tej ramy nie będzie problemu. Masz szczęście, że jest to rama stalowa bo jej koszt spawania zamknie się w kilku piwach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.