MsRIFU Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Witajcie,Od jakiegoś czasu podczas jazdy (zwykle bardziej intensywnej) pojawia sie kolka, wczoraj jechałem spokojnie po szosie i znowu to samo. Powoli zaczyna mnie to denerwować bo za 20 dni pierwsze zawody a jeżdże nie od dziś i nigdy nic podobnego mi sie nie pojawiało. Co może być powodem pojawiania się kolki ? Jakieś sposoby zapobiegania ? Dodam, że przez pewien czas wydawało mi się, że przyczyną jest pozycja z dużym zgięciem na wysokosci brzucha, może to mieć coś wspólnego ? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Spróbuj rozciągać mięśnie brzucha. Skłony tułowia w tył. Jak jeździsz z kimś, to dobrze jest wykonywać takie ćwiczenie we dwójkę, najpierw jeden bierze na plecy drugiego i go rozciąga. Oczywiście nie do granic wytrzymałości. Potem zamiana ról. Na pewno robiłeś takie ćwiczenie w szkole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Może za szybko po posiłku idziesz na trening? Inna przyczyna to za ostry trening. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Osobiscie doswiadczam 2 typow kolki. Najczesniej ale i najlatwiej do opanowania to pokarmowa, wystarczy popracowac nad pozywieniem przed treningiem i zawodami. Bardziej problematyczne jest odejscie krwi z watroby na skutek nazwijmy to "zapierdo..." treningowego lub startowego gdzie wchodzimy na wysokie obroty, organizm potrzebuje krwi, watroba sie kurczy oddajac ja i boli dosc mocno. Tutaj chyba tylko systematyka pomaga ale mam wrazenie, ze rowniez jest to zwiazanie z jedzeniem przed startem czy treningiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Częstą przyczyną kolki jest skurcz/ucisk przepony (skoro piszesz o zgiętej pozycji - to może być właśnie to). Moja metoda na kolkę jest mi znana z jeździectwa - ręka po stronie po której boli maksymalnie w górę (lub obie ręce) i tak przez chwilę pozostać wolno wypuszczając powietrze. Często robiłam takie ćwiczenie w siodle i pomagało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 7 Maja 2013 Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Miewam kolkę czasem jak za mocno pocisnę. Obstawiam, że to główna przyczyna. Przejdzie w miarę rozwoju wydolności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MsRIFU Napisano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Dzięki za pomoc, przerwa pomiędzy posiłkiem a treningiem trwa u mnie zwykle 1-1,5 godz, spróbuje dzisiaj trenować w innej pozycji i zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.