antoni123456789 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Cześć! Jestem nowy na forum i chciałbym wiedzieć które hamulce kupić chodzi mi zarówno o siłę jak i o modulację. Ważę 75 kg.Które z nich są najlepsze pod względem ceny ? Magura w cenie 559 zł komplet z tarczami 180 Shimano 445 zł w cenie komplet bez tarcz Hayes 599 zł z tarczami 180. A może macie jakieś inne propozycję do 600 zł z tarczami ?? W grę nie wchodzi Avid miałem elixir 1 i sie zepsuł nic nie pomagało Bardzo zależy mi też na zdaniu użytkownika durnykot ponieważ z tego co się orientuje ma on magurę mt 6 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Magura wygrywa w kategori modulacja Hayes Stroker Trail bardzo duża siła i słabsza modulacja Shimano 596 dobra siła, modulacja może być . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 A który z tych hamulców miałeś? I który model Magury dokładnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 6 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Hayesy działają zerojedynkowo- siła spora,ale modulacja IMO żadna. Posiadane kiedys Ryde miały mase problemów z klamkami ( które sa takie same w Trailach)- wypadające sworznie, przecieki na membranie ( może to tylko mój egzemplarz był wadliwy). O 445 nie mam zdania- nie jeżdziłem. Magury to dla mnie obecnie jedne z najlepszych hamulców , na jakich jeżdziłem. Zarówno MT6 ,jak i MT4. Modulacja jest genialna, siła wystarczająca w każdych warunkach, ciche, łatwe w serwisie. Jakiekolwiek przegrzanie układu jest w zasadzie niemożliwe. Wspomniane Magury ( chodzi chyba o zestaw z Bikecenter) to jakiś OEMowy zestaw- zacisk z MT2, klamka teoretycznie z MT4 ,ale pozbawiona pokrętła BAT ( bardzo fajna sprawa- odpowiednik Shimanowskiego Free Stroke, które , w odróżnieniu od Shimano, działa doskonale). Pomijając ten fakt, same hamulce powinny działać tak samo ,jak oryginalny zestaw. Jeśli planujesz kupno Magur, to warto dopłacic do zestawu z tarczami- seria MT niezbyt dobrze pracuje z innymi tarczami ( np. Shimano). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Posiadane kiedys Ryde miały mase problemów z klamkami ( które sa takie same w Trailach)- wypadające sworznie, przecieki na membranie ( może to tylko mój egzemplarz był wadliwy). Jeżdże na Trail-ach już jakiś czas. Klamki są faktycznie identyczne ale Trail w przeciwieństwie do Ryde ma inaczej rozwiązane mocowanie klamki i mnie sworzeń nie wypada. Nie mam też problemów z cieknącą membraną ani luzami na klamce. Zaciski też są inne (mocowanie klocków i ich wielkość). Moim zdaniem są wystarczająco silne a i na modulację nie mogę narzekać choć to ostatnie może mieć związek z moją wagą. Generalnie, wziąwszy pod uwagę mazowieckie tereny po których śmigam, heble są jak najbardziej OK. Jest to opinia subiektywna bo na innych hydraulikach dłużej nie miałem okazji jeździć, dlatego też nie piszę, że są lepsze, gorsze czy porównywalne do innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Shimano BR-M596 działają mi bardzo dobrze, modulacj IMO całkiem niezła, siły też mi nigdy nie zabrakło, nigdy mi się nie przegrzały, wykonanie na bardzo przyzwoitym poziomie, z tym, że nie mam porównania do innych hydraulików, ponieważ to są moje pierwsze, także polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Z tą modulacją to jest 3 na 6 punktów. Niby na sucho nie można narzekać, ale na mokrym często tył się bardzo łatwo blokuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antoni123456789 Napisano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Wspomniane Magury ( chodzi chyba o zestaw z Bikecenter) to jakiś OEMowy zestaw- zacisk z MT2, klamka teoretycznie z MT4 ,ale pozbawiona pokrętła BAT tak właśnie o to chodzi a co powiecie o hamulcach shimano slx br m666 czy lepsze od magury ? warto do nich dołoźyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 ja jeździłem na hayes stroker ryde a teraz mam SLX 675 i bardzo sobie chwale. Zalanie układu czy skrócenie przewodów nie sprawia problemów. Siła na klockach metalicznych jest naprawdę ogromna-postawienie roweru na przednim kole przy hamowaniu jednym palcem to naprawdę nie problem. A hayesy miałem i nie polecam, klamka beznadziejna non stop jakiś problem a siła też nie taka jak w shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deF Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 ja jeździłem na hayes stroker ryde (...). A hayesy miałem i nie polecam, klamka beznadziejna non stop jakiś problem a siła też nie taka jak w shimano Ale doczytałeś, że wątek dotyczy Hayesów Trail, a nie Ryde? Co do Traili: jeżdżę na nich od 2 sezonów, bo były fabrycznie zamontowane w rowerze. Potwierdzam co napisał durnykot – naprawdę duża siła hamowania i przeciętna modulacja, wymagają średniej siły na klamce, raczej obsługa dwupalcowa niż jedno. BB7 które miałem wcześniej miały lepszą modulację, ale mniejszą siłę i wymagały przyłożenie większej siły do klamki (wiadomo, mechanik). Może jeszcze sprawdzę jak to będzie na polecanych wszem i wobec Cool Stopach, niestety dostępne u nas są tylko organiczne. Nie potwierdzam problemów z klamką, czy puszczeniem uszczelnień/membrany, u mnie nic takiego nie miało dotąd miejsca. Jedyne co, to klamki od nowości mają wyraźne luzy góra-dół, nie przeszkadza to w ogóle, ale miłośnicy supersztywnych klamek mogą być zawiedzeni. Zmiana płynu/odpowietrzanie nie stanowiły dla mnie większego problemu (a w rowerze robiłem to po raz pierwszych, acz mam doświadczenie z układami motocyklowymi). Traile na oryginalnych klockach nie tolerują tarcz innych producentów, przynajmniej nie dogadały się kompletnie z Avidem 185 bodaj GS2 (od BB7) i tarczą Formula 180 (nie wiem od jakiego modelu dokładnie), dalej już nie ryzykowałem – piszczenie nawet na sucho, wibracje przenoszone na zawieszenie i kierownicę, na mokro nędzne spowalnianie, było dużo gorzej niż na fabrycznej tarczy Hayesa 160 mm. Jak w końcu kupiłem tarczę Hayesa 180 – wszelkie wcześniejsze problemy zniknęły jak ręką odjął. Podsumowując, jak są do wzięcia za rozsądne pieniądze i koniecznie z oryginalnymi tarczami, jeśli nie ma się oczekiwań jak do topowych konstrukcji (modulacja), to można wziąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 @up, nie polecam KoolStopow. Przereklamowane. Kup RWD spiekane... diabel sam chyba w nich siedzi, brutalne ustrojstwo. :-) Sent from my using Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Najpierw zwracasz uwagę... Ale doczytałeś, że wątek dotyczy Hayesów Trail, a nie Ryde? Potem piszesz... Co do Traili: jeżdżę na nich od 2 sezonów, bo były fabrycznie zamontowane w rowerze. Potwierdzam co napisał durnykot A Durnykot napisał... Posiadane kiedys Ryde miały mase problemów z klamkami Jest takie przysłowie: "przyganiał kocioł garnkowi" Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Od 4 lat mam Traile i nie chcę innych. 100% niezawodne. Kilka razy je zagotowałem, ale po kilku minutach stygnięcia jechałem dalej (Avidy podobno lubią się wtedy rozszczelnić). Od początku działają z filigranowymi tarczami Nano, a od jakiegoś czasu z klockami kool-stop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.