Skocz do zawartości
  • 0

Jak przerobić rower MTB (górski) na szosowy

Gość Michał

Pytanie

Gość Michał
Napisano

Witam wszystkich rowerowych.

Kupując rower nie myślałem o dłuższych trasach, raczej miał on służyć do jeżdżenia sobie ot tak. Kupiłem więc chyba najbardziej praktyczny rower górski:

i-delta-junior-2-ht.jpg

Teraz zacząłem jeździć po dłuższych trasach do okolicznych miejscowości ale jest to męczące a szczególnie podjazdy pod górę. Przednie amortyzatory nie mają możliwości blokady i strasznie pochłaniają prędkość tylni amortyzator mam zakręcony na max ale i tak troszkę skacze.

Więc tu moje pytanie jak go przerobić aby  stał się bardziej szosowy ?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Załóż  cienkie, gładkie opony np: takie wywal ten przedni amortyzator i dobierz jakiś sztywny widelec. Z tyłem gorzej, no ale też można wywalić ten amor i dorobić jakiś sztywny łącznik. Na tym etapie już powinno być lepiej. Możesz się jeszcze pobawić w zmianę przełożeń. Większa zębatka z przodu lub mniejsze tryby z tyłu, ale z głową żeby za twardo nie było. Nie licz na kolosalną różnicę, z tym rowerem wiele nie ugrasz. Rasowej szosy z niego nie zrobisz.

To doraźne rozwiązanie. Na dłuższą metę pomyślał bym o zmianie roweru.

Napisano

Ten rower nie jest praktyczny :P Najlepiej zrobisz jak go sprzedasz... na złomie. Jak byś komuś dał to jeszcze by się obraził, a na co to komu. Ulepszanie będzie kosztowało tyle co kupienie całego roweru, lekkie, prostego, bez żadnych udziwnień

Napisano

Oddać na złom tego makrokesza (waży pewnie z 20kg więc trochę dostaniesz) i kupić używany rower za ~600-700zł bez amorów i innych głupot.

Dokładnie :)
Z tego MTB szosówki nie zrobisz, gdyż jest to "full", a po drugie to jakiś rower z najniższej półki który naprawdę sporo waży. Męczy Cię nie tylko obecność "amorka' i "dampera" ( tylny amorek ), ale także ogromna waga roweru.
Lepiej wyjdziesz na sprzedaży tego sprzętu i kupieniu jakieś używanej szosy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...