Skocz do zawartości

[Kross Level A2] problem z pozycją na rowerze.

maciekelga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od niedługiego czasu śmigam na rowerze Kross Level A2. Sprzętowo bardzo fajnie, jednak ciągle mam mały problem z pozycją na rowerze. Mój wzrost to 176cm a rama 19 cali Podczas zjazdów (i to nawet nie jakiś super stromych) cały czas mam wrażenie, że zaraz przelecę przez kierownicę :( Nie czuję się bezpiecznie na nim podczas zjazdów. Po drugie rower ma bardzo "nerwowe ruchy" podczas skrętu, ciężko wyczuć kontrole nad kierownicą. Czy problemem może być za krótki mostek ze złym kątem lub za wąska kierownica? Obecnie jest prosta 600mm. Myślałem nad zmianą na giętą minimalnie szerszą 640-680 czy to coś zmieni?

Ps. jeżeli zły dział proszę o przeniesienie ;)

Napisano

Rama jest na Ciebie zdecydowanie za duża, proponuję obniżyć siodełko, być może kiera także jest za bardzo wychylona w dół, także mostek być może jest pod złym kątem.

Napisano

Rama jest na Ciebie zdecydowanie za duża, proponuję obniżyć siodełko, być może kiera także jest za bardzo wychylona w dół, także mostek być może jest pod złym kątem.

Ramę dobierałem na podstawie poradnika z forum. Wg obliczeń rozmiar ramy wychodzi 18,6 cali więc myślałem, że 19 cali będzie db wyborem.

Napisano

To naprawdę dziwne, ale to nie jest od ramy moim zdaniem. Ja mam 172/173 cm i mam ramę 21'. Czy to w zjazdach czy to w czymś innym nie mam żadnych problemów. Stawiam na mostek.. Pewnie zbyt długi i mały kąt. ;) Obniż siodełko tak żeby z 10 cm sztycy wystawało i będzie klasa. Jak tak masz teraz to obniż do zera i pojeździj i pokombinuj z wysokością.

Napisano

To naprawdę dziwne, ale to nie jest od ramy moim zdaniem. Ja mam 172/173 cm i mam ramę 21'. Czy to w zjazdach czy to w czymś innym nie mam żadnych problemów. Stawiam na mostek.. Pewnie zbyt długi i mały kąt. ;) Obniż siodełko tak żeby z 10 cm sztycy wystawało i będzie klasa. Jak tak masz teraz to obniż do zera i pojeździj i pokombinuj z wysokością.

No właśnie ja też obstawiam w pierwszej kolejności mostek...jak sprawdzić kąt na mostku jest to gdzieś wybite, napisane?

Napisano

Na niektórych mostkach jest napisane, ale nie na wszystkich, nie ma reguly.

Załóż kierownicę giętą, wtedy na zjeździe nie będziesz tak leciał do przodu.

Napisano

Na niektórych mostkach jest napisane, ale nie na wszystkich, nie ma reguly.

Załóż kierownicę giętą, wtedy na zjeździe nie będziesz tak leciał do przodu.

Dzięki.

Możesz jakąś konkretną polecić? Cenowo nawet nie wiem po ile są kierownice więc ciężko mi podać przedział cenowy ale tak do 100- 150?

Napisano

Nie znam tego mostka, sprawdź jaka jest średnica mocowania kierownicy, jeśli 25,4 mm (tak wynika np. z opisu mostka na  allegro), to proponuję zmienić na mostek z mocowaniem kierownicy 31,8 mm, sprawdź jeszcze jaka jest długość mostka, może trzeba by założyć krótszy o 10 mm.

Napisano

Nie znam tego mostka, sprawdź jaka jest średnica mocowania kierownicy, jeśli 25,4 mm (tak wynika np. z opisu mostka na  allegro), to proponuję zmienić na mostek z mocowaniem kierownicy 31,8 mm, sprawdź jeszcze jaka jest długość mostka, może trzeba by założyć krótszy o 10 mm.

Dokładnie, średnica mocowania to 25,4 mm, długość mierzona od osi w miejscu montowania do widelca do środka uchwytu kierownicy to 85mm.

Napisano

Mostek nie jest zbyt długi, nie ma go co skracać, w takim razie weź tą kierownicę w wersji ze wzniosem 20 mm o średnicy 25,4 mm, na początek niewielkim kosztem sprawdzisz taką koncepcję.

Napisano

Mostek nie jest zbyt długi, nie ma go co skracać, w takim razie weź tą kierownicę w wersji ze wzniosem 20 mm o średnicy 25,4 mm, na początek niewielkim kosztem sprawdzisz taką koncepcję.

Dokładnie tak zrobię :) Najpierw zmienię samą kierownicę ze wzniosem 20mm i zobaczymy co będzie się działo. Dam znać co i jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...