Skocz do zawartości

[amortyzator] Wymiana amortyzatora w Unibike Viper - Suntour NVX vs NRX

Rekomendowane odpowiedzi

Na tego Suntoura to sobie poczekasz ... i się nie doczekasz ...

Ponieważ? Zawsze są sklepy internetowe, nie tylko dystrybutor.  :thumbsup:

Co do braku oleju - to zdarza się w sporo droższych amorach ...

Tym gorzej to świadczy o producentach amortyzatorów.  :icon_confused:

Zapytaj w tym sklepie. Ja na jesień kupiłem po bardzo atrakcyjnej cenie NRX'a E-RL ( może Cię zainteresuje? :) ) czarny z pivotami za 350 zł, a cena katalogowa wynosiła 699 - tu wtedy też mieli promocję na 399 bodaj. Ogólnie najlepiej kupować po sezonie tj. po wakacjach i dalej. 

Ja swojego jeszcze nie założyłem, nie ma czasu, czekam na wakacje. Ale im dłużej czekam to coraz więcej wątpliwości, czy nie lepiej jednak powietrzny? W tym roku już od serii D Suntour są powietrzne. Np SF13-NRX-D RL albo ten Marzocchi. Tylko po takich ekscesach co opisał kolega... I TXC1 niezbyt mi się ze zdjęcia podoba :) i to jest (tak wnioskuję z opisu) bardziej trekking niż cross, skok 60, a mój powinien mieć 75mm - takie głosy chodzą po forum.

Chciałem model tegoroczny, bo Suntour w całej serii 2013 dał tłumiki olejowe, nawet w najniższych NRXach. Ogólnie rozważam modele do ~450zł: D LO air albo zwykły D LO. Ten drugi to głównie ze względu na to, że przeraziły mnie ceny pompek do powietrzniaków (+150zł na wejściu) + fakt, że nawet pomijając ceny pompek, nikt go i tak nie ma w sprzedaży. Niestety z tym drugim też jest problem (skok 75mm "zrobi" z 63mm tylko dystrybutor, który jak się przekonałem ma klienta detalicznego w dupie). Co prawda parę sklepów ma coś w ofercie, ale jak już odpowiedzą po tygodniu (albo odbiorą telefon...), to się okazuje, że fizycznie przedmiotu ma i nie wiadomo kiedy będzie albo że to stara wersja (cierna, a nie olejowa). Jeszcze z tydzień poszukiwań i po prostu zrezygnuję, bo nic lepszego od NRXa raczej nie ma, a skoro jego nie da się zakupić, to nie będę kombinować na siłę.

Mój też jest "z zakupu" 63 a w praktyce powinien być 75.

Dobrze rozumiem, że mam kupić 63mm z nadzieją i może to jednak będzie 75mm? Przypadkowe zakupy z nadzieją, że "może się trafi" to nie w moim stylu. :icon_confused:

na twoim miejscu postarałbym się wygospodarować odrobinę miejsca na kierownicy.

Nie zrozumiałeś. Nie mam miejsca na kierownicy.

EDIT:

Póki co kończę temat amortyzatora. Model został co prawda wybrany, ale zmęczyło mnie proszenie się przez 3 tygodnie o to, żeby ktoś wziął moją kasę. Szkoda czasu na przeszukiwanie internetu, telefony i maile do sprzedawców - lepiej pojeździć na rowerze. Osobna kwestia to kultura pana roberta z firmy eurobike. Taki człowiek nie powinien być odpowiedzialny za kontakt z klientem. 

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Chciałem model tegoroczny, bo Suntour w całej serii 2013 dał tłumiki olejowe, nawet w najniższych NRXach. Ogólnie rozważam modele do ~450zł: D LO air albo zwykły D LO. Ten drugi to głównie ze względu na to, że przeraziły mnie ceny pompek do powietrzniaków (+150zł na wejściu) + fakt, że nawet pomijając ceny pompek, nikt go i tak nie ma w sprzedaży. Niestety z tym drugim też jest problem (skok 75mm "zrobi" z 63mm tylko dystrybutor, który jak się przekonałem ma klienta detalicznego w dupie). Co prawda parę sklepów ma coś w ofercie, ale jak już odpowiedzą po tygodniu (albo odbiorą telefon...), to się okazuje, że fizycznie przedmiotu ma i nie wiadomo kiedy będzie albo że to stara wersja (cierna, a nie olejowa). Jeszcze z tydzień poszukiwań i po prostu zrezygnuję, bo nic lepszego od NRXa raczej nie ma, a skoro jego nie da się zakupić, to nie będę kombinować na siłę.

pompke można dostać od 50zł

zmiane skoku łatwo wykonać samemu-po spuszczeniu gazu i zdjęciu goleni dolnych ,

odkręcamy korek dolny z goleni górnych lewy i na trzpieniu są 2-3 tulejki 1-2cm które odpowiadaja za skok-usuwamy 1 i mamy zmane skoku

opisuje tu zmiane w klasycznym systemie powietrznym suntora- najnizsza wersja d ma kardridź powietrzny(nie znam tego rozwiązania)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...