Skocz do zawartości

[koła] koła pod sakwy / lekki teren

albo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Standardowe szprychy 2mm, mosiężne nyple, spoko piasty i 3 komorowe obręcze, bez problemu wytrzymają trekking z sakwami pomimo, że komplet tych kół wypada stosunkowo lekko.

Napisano

A dają radę, kiedy zdarzy mi się zjechać w las i kilka kilometrów jechać po kiepskiej ścieżce/poza ścieżką? Pomijam opony, bo zakładam, że to będzie raczej płaski teren i dość suchy dzień, żadnego błota.

Napisano

Tak, tutaj naprawdę trudno myśleć o mocniejszych kołach. Piasty poza typowo szosowymi wytrzymają większość zadań. Mosiężne nyple oraz szprychy o szerokości 2mm to standard. Wytrzymałe obręcze cechują się 3 komorową konstrukcją (słabsze, ale i lżejsze alternatywy to obręcze dwu- i jedno- komorowe) oraz oczkowanymi połączeniami z nyplami (obręcz bez oczek będzie mniej wytrzymała ale lżejsza). Poza tym każde z kół posiada 36 szprych - to maksimum, tutaj podobnie jeśli chce się coś lżejszego wybiera się wersje z 32 lub mniejszą ilość szprych.

W tym zestawie jedyne o czym wiem, że ludzie narzekali jest tylna piasta a zwłaszcza bębenek który ponoć nie grzeszy wytrzymałością. Jeśli planujesz wielodniowe wycieczki w celu zwiększenia uniwersalności kół mógłbyś pomyśleć o zastąpieniu piast (albo przynajmniej tylnej piasty) czymś z shimano - ich piasty obsłuży każdy serwis w kraju i za granicą. Nie jest to jednak konieczność - omijając jazdę po rzekach i błocie po kolana łożyska wytrzymają wiele tysięcy km.

Napisano

Dziękuję, zamówię je.

Pozostaje jeszcze kwestia opon, Schwalbe Marathon Plus Tour 28x1.40 czy 28x1.60 będą lepsze? A może jeszcze inne? Zależy mi bardziej na wytrzymałości, niż na wadze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...