Skocz do zawartości

[do 2000] Jaki składak wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam składaka do jazdy po miescie i na weekedndowe wycieczki. Lekki i prosty w składaniu (musze go wnieść na 2 pietro). Dobrze,żeby zajmował mało miejsca - możliwosc schowania w/koło szafy. Proszę o pomoc.

Napisano

Szukam składaka do jazdy po miescie i na weekedndowe wycieczki. Lekki i prosty w składaniu (musze go wnieść na 2 pietro). Dobrze,żeby zajmował mało miejsca - możliwosc schowania w/koło szafy. Proszę o pomoc.

Podbijam temat. naprawdę nikt nic nie wie w tym temacie? 

Napisano

Przerzutki zewnętrzne czy w piaście ?

Mało miejsca to tylko z 20" kołami.

Giant, Romet / Arkus Wigry, Kross

Sporo firm ma w swojej ofercie dobre składaki.

Napisano

Przerzutki zewnętrzne czy w piaście ?

Mało miejsca to tylko z 20" kołami.

Giant, Romet / Arkus Wigry, Kross

Sporo firm ma w swojej ofercie dobre składaki.

Dzieki za odpowiedz. Oglądałam też Dahona. Warto ? Boję się,że przez ciagłe składanie i rozkładanie zepsuje go (absurd)

Napisano

Najprostsza w składaniu i porządnie wykonana jest stida, niestety droższa niż 2000 (ok. 2600 zł. w podstawowej wersji, jeżeli mówimy o rowerach nowych) ale podobno nie ma zbyt dobrych właściwości jezdnych - tak wynikło z pewnego testu w jakimś tam angielskim programie.

Napisano

Podobaja mi sie te dwa modele

http://www.dahon.pl/index.php?cat=modele_opis&s=24&bike=briza_d8

http://www.dahon.pl/index.php?cat=modele_opis&s=20&bike=vybe_c7a

Oba zajmują podobną ilość m-ca po złożeniu choć jeden ma koła 20" a drugi 24". Róznica w wadze 1,5 kg więc tez nie wielka. Nie wiem tylko czy odczuję większy konfort w jeździe przy kołach 24". Chciałabym czasem wypasc za miasto i zrobić trochę więcej km. Ponoć 20" koła to sa fajne tak do 5-7 km na raz , potem człowiek wysiada. Widziałam w sklepie jak sie składają - bajeczka, max minutka i złozony:-) Czy te 4" to duża różnica?

Napisano

Sorry za offtop ale na twoim miejscu zainteresowałbym się Rometem ale Jubilatem - koła 24' a jakością nie odbiega od reszty , szybko się go składa i po złożeniu , spuszczeniu kiery i siodła zajmuje niewiele miejsca . Rower jest z roku 2011 i po przejechaniu 800 km na wczasach w Kołobrzegu zajechałem chiński łańcuch , a tak to żadnych wad nie dostrzegłem . Zaletą też jest cena .

Napisano

Sorry za offtop ale na twoim miejscu zainteresowałbym się Rometem ale Jubilatem - koła 24' a jakością nie odbiega od reszty , szybko się go składa i po złożeniu , spuszczeniu kiery i siodła zajmuje niewiele miejsca . Rower jest z roku 2011 i po przejechaniu 800 km na wczasach w Kołobrzegu zajechałem chiński łańcuch , a tak to żadnych wad nie dostrzegłem . Zaletą też jest cena .

No to mnie zaskoczyłeś. Nie brałam tych rowerów pod uwagę bo boję się ich jakości za taką niską cenę. Boję się, że rower po prostu mi się rozkręci w trakcie jazdy i wyląduje z twarzą w asfalcie. Dziwnie ufam marce Dahon bo ponoć robią niezawodne łączenia. Mam totalny mętlik w tym temacie. Jutro jeszcze idę pooglądać Crosa 20" a kilka dni później Dahona 24". Na ten moment wiem, że nic nie wiem:-)

Napisano

Witam, mogę Ci szczerze polecić rowery z serii Tilt do kupienia w decathlonie. Miałem okazję się nimi przyjrzeć bardzo dokładnie i jestem zachwycony. Model Tilt 5, z 3 przerzutkami w piaście jest za 1699 a model Tilt 7 na pasku klinowym zamiast łańcucha i z przerzutką automatyczną dwubiegową za 1999.

Największy plus jednak to sam system składania, złożenie zajmuje dosłownie 5 sekund po nabraniu wprawy a rozłożenie połowę tego. Musiałbyś jednak trafić na pracownika który dobrze Ci to pokaże. Fajne jest też to że po złożeniu można rower prowadzić jak wózek, trzymając za sodełko.

Tu masz rower:

http://www.decathlon.pl/rower-skad-tilt-7-acid-neon-id_8233741.html

A tu co prawda trochę propagandową reklamówkę ale można zobaczyć mniej więcej o co chodzi.

Napisano

Witam, mogę Ci szczerze polecić rowery z serii Tilt do kupienia w decathlonie. Miałem okazję się nimi przyjrzeć bardzo dokładnie i jestem zachwycony. Model Tilt 5, z 3 przerzutkami w piaście jest za 1699 a model Tilt 7 na pasku klinowym zamiast łańcucha i z przerzutką automatyczną dwubiegową za 1999.

Największy plus jednak to sam system składania, złożenie zajmuje dosłownie 5 sekund po nabraniu wprawy a rozłożenie połowę tego. Musiałbyś jednak trafić na pracownika który dobrze Ci to pokaże. Fajne jest też to że po złożeniu można rower prowadzić jak wózek, trzymając za sodełko.

Tu masz rower:

http://www.decathlon.pl/rower-skad-tilt-7-acid-neon-id_8233741.html

A tu co prawda trochę propagandową reklamówkę ale można zobaczyć mniej więcej o co chodzi.

Hm... bajer :-) Jak z bezpieczeństwem jazdy? Nie rozleci mi się to na krawężniku? Co w przypadku zerwania linki? Niestety Intersport nie sprowadza 24" Dahona z centrali chyba,że ...go kupie w ciemno. Paranoja

Napisano

Hym w ekstremalnych warunkach tego nie testowałem, ale sprawia wrażenie solidnego, myślę, że krawężnik nie będzie straszny;)

Pytasz o linke z mechanizmu składania? Cała jest praktycznie w środku sztycy i ramy także zerwanie jej jest mało prawdopodobne ale gdyby co na środku jest taka plastikowa zaślepka, pod nią można się dostać do mechanizmu, także wydaje mi się, że wymiana linki nie byłaby mocno kłopotliwa.

Heh no wiesz z drugiej strony, to jest sprzęt niszowy. Zamówią, Ty nie kupisz to się będą z tym bujać rok, miejsce będzie zajmować a na końcu będą musieli przecenić i sprzedać bez zysku. Trochę ich rozumiem;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...