Skocz do zawartości

[Opona] Continental X-King 2.2 zwijana. Jaką ma realną średnicę poprzeczną po nadmuchaniu ?

Wdzydzak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ze względu na "głosy" o zawyżeniu rozmiarów (26x2.2   55-559) opon Continentali jest szansa, że ma realnie mniejszą średnicę poprzeczną i zmieści się w moim rowerze.

Czy ktoś wie jaka jest rzeczywista średnica poprzeczna X-King 2.2 zwijanego (dokładnie) po napompowaniu do maksymalnego dozwolonego przez producenta ciśnienia ?

Byłbym tez wdzięczny za informację jaka jest wysokość samej opony licząc od obręczy. Jeżeli wpływ na wysokość ma szerokość wewnętrzna obręczy-to moja ma 18 mm.

Zastanawiam się też ile milimetrów z każdej strony opony muszę zostawić minimalnie do ramy aby nie mieć problemów z użytkowaniem.  :bye2:

Napisano

Zawyżeniu ?????? Chyba odwrotnie.

To co powiedzieć o Schwalbe, przecież Conti przy Schwalbe wygląda jak z dziecinnego rowerku.

EDIT:

Ok nie zrozumiałem, przepraszam.

Faktycznie rozmiarówka jest zawyzona w sensie że Conti 2,2 to np: w Schwalbe jakieś 2.0 , ale dokładnego rozmiaru nie znam.

Napisano

Ok nie zrozumiałem, przepraszam.

Faktycznie rozmiarówka jest zawyzona w sensie że Conti 2,2 to np: w Schwalbe jakieś 2.0 , ale dokładnego rozmiaru nie znam.

I to jest ten ból. Wszystkie info w temacie (średnicy poprzecznej X-King 2.2) do jakich udało mi się dotrzeć - są w wymiarze odczuć - a mnie potrzebna jest dokładna odpowiedź matematyczna. :(

Napisano

Na obręczy 17 mm :

Szerokość: 5,24 cm

Wysokość: 5,1 cm

Edyta: Im szersza obręcz tym większa szerokość napompowanej opony ale o mniejszej wysokości (większe wypłaszczenie). Różnica pomiędzy 2.4" minimalna.

Napisano

Na obręczy 17 mm :

Szerokość: 5,24 cm

Wysokość: 5,1 cm

Edyta: Im szersza obręcz tym większa szerokość napompowanej opony ale o mniejszej wysokości (większe wypłaszczenie). Różnica pomiędzy 2.4" minimalna.

Z jakie masz prześwity od opony XK2.2 do ramy ?

Napisano

Oponę 2.2" mam z tyłu i wygląda to tak na trójkącie:

Rurki górne: 22 mm patrząc od góry, natomiast patrząc z boku 12 mm.

Rurki dolne: 18 mm od strony tulei sportowej do opony, patrząc z boku ok. 6 mm do opony.

Rama 17,5 pod koła 26"

Z przodu mam 2.4" i na SIDzie wzdłuż podkowy 12,5 mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...