Lucek17 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Witam, No i nadszedł czas zakupu nowych klocków hamulcowych do moich V-brake. Chcąc sobie ułatwić wybór zacząłem czytać po necie opinie o producentach i produktach. Żeby nie było za lekko okazało się, że do wyboru mam klocki jednorazowe oraz z wymiennymi okładzinami. Pytanie do Was, jakie są wady i zalety jednych i drugich (skuteczność hamowania, ekonomia etc)? Mój rower to Unibike Evolution, w sezonie jeżdżę nie wiele-ok. 1500km. Czy jest sens w moim wypadku przepłacać za klocki z wymiennymi okładzinami czy pozostać przy jednorazowych, np. http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/szczekowe/klocki-okladziny/p,klocki-hamulcowe-cps958-mtb-v-brake-72mm-czerwono-czarne-clark-s,28510.html Ktoś używał w/w klocki? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 4 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Pytanie do Was, jakie są wady i zalety jednych i drugich (skuteczność hamowania, ekonomia etc)? Jeżeli mówimy o jednych klockach, tylko różnych wersjach to nie ma różnicy, okładzina jest identyczna. Na przykładzie Authorów 3-CC: -Klocki jednorazowe: 32 zł -Klocki z wymiennymi okładzinami: 70 zł -Okładziny: 26 zł. Także na przykładzie tych klocków 'zwróci' Ci się dopiero jakoś po 7 zmianach, jeżeli klocki zmieniasz kilka razy w roku może się opłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek17 Napisano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Czyli przy ilości kilometrów, które robię lepiej zostać przy jednorazowych Sporo dobrych opinii czytałem o Author ABS-3CC i chyba je zakupię, ale może ktoś miał stoczność z Clarks CPS958 http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/szczekowe/klocki-okladziny/p,klocki-hamulcowe-cps958-mtb-v-brake-72mm-czerwono-czarne-clark-s,28510.html Są trochę tańsze, a poza klockami muszę kilka innych elementów zakupić i liczy się każda złotówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Ja posiadam klocki merida hard brake i bardzo dobrze się sprawują ,nie piszą jak obręcz jest mokra. Jest też wersja bez wymiernych okładzin green brake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 polecam poczytać [v-brake] Okładziny Shimano XTR czy Avid Rim Wrangler? Na allegro klocki Clarksa z wymiennymi okładzinami można kupić za 36zł. W komplecie 2 rodzaje okładzin: czerwone na mokre i czarne na suche warunki. Z moich doświadczeń v-kami, klocki na wsuwki łatwiej ustawiają się do obręczy, zużywają się bardziej równolegle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Klocki hamulcowe Alligator VB 688, bardzo dobre i o 50% taniej. Myślę że warto. http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-alligator-niebieskie-i3214127538.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Na przykładzie Authorów 3-CC: -Klocki jednorazowe: 32 zł -Klocki z wymiennymi okładzinami: 70 zł -Okładziny: 26 zł. Ja w stacjonarnym sklepie kupiłem v-brake'i z wkładkami, w zestawie były już jakieś okładziny. Różnica między nimi, a pełnymi niewymiennymi to było 2-3zł. Zapłaciłem za nie około 20zł. Wkładki kosztują coś koło 10zł. Plus jest taki, że bardzo dobrze hamują niż normalne hamulce. Po prostu zamiast gumy to masz metal. Ja jestem zadowolony i wolę wymieniać tylko wkładki zamiast wszystko rozkręcać i wkładać znów. Jestem za wkładkami! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek17 Napisano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Po prostu zamiast gumy to masz metal. W sumie coś w tym chyba jest. Zawsze aluminiowa szyna dociśnie lepiej całość, nić trzpień wmontowany w gumę. Czy ktoś jeszcze z korzystających z jednego i drugiego rozwiązania może to potwierdzić? Można do odczuć w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Hmm, aż tak to tego nie analizowałem, ale patrząc po zużywaniu się klocków, to te wymienne zużywają się bardziej równomiernie, co może być powodowane sztywną obudową - czy wpływa to znacząco na siłę hamowania? Nie potwierdza i nie zaprzeczam. Wiem jedno - kiedy pierwszy raz użyłem czerwonych Clarksów zamiast standardowych Tektro, to przy wciśnięciu lewej klamki postawiło mi rower na przednim kole - różnica kolosalna. Co do ceny za Clarksy, to w cenie 36zł masz 4szt okładzin i 1 parę szufladek. Wystarczy kupić 2 komplety i masz 2 pary dodatkowych okładzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Moje odczucia po przejściu na wymienne okładziny były takie, że jest sztywniej. Lepiej był wyczuwalny moment dociśnięcia do obręczy. Ale czy hamowanie było skuteczniejsze, to nie pamiętam. Klocki hamulcowe Alligator VB 688, bardzo dobre i o 50% taniej. Myślę że warto. http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-alligator-niebieskie-i3214127538.html Taniej od czego? Author daje komplet na przód i tył, tutaj masz tylko na jedno koło *chyba że źle widzę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek17 Napisano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Ze względy na ograniczenia finansowe zakupiłem jednak klocki jednorazowe Author ABC-3CC. Myślę, że przy moim użytkowaniu trochę mi posłużą Dziękuję Wszystkim za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.