Magara Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Więc sprawa wygląda dosyć kiepsko i skomplikowanie (mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi, bo sama się gubię i nie wiem jak to napisać )Wybrałam się dzisiaj do Martes Sport, w zamiarze miałam przymiarkę miary. No i mówię gościowi o co chodzi, a on z początku mi proponował damkę (a jak już wspominałam, jak to kobieta - coś musi jakoś wyglądać co jest moje - damskie rowery mi się nie podobają) odmówiłam, powiedziałam, że interesują mnie levele. (Na wstępie podkreślam, że te wszystkie rowery to są tegoroczne modele, bo oczywiście tam nie mieli nic z 2012). Sprzedawca jednak podał mi Kross Black i zaczął mi opowiadać, jaki to nie jest super wypasiony rower i to jest dokładnie to samo co level, ale to produkuje Kross tylko dla nich itd itd. No to rower akurat miał ramę S 17" i siadłam. W sumie palcami sięgałam do podłogi, jak stałam to tylko minimalnie dotykałam ramy, ale do teraz mam wrażenie, że kierownica była trochę daleko, musiałam mieć na maksa wyprostowane ręce (porównuję odczucia do roweru brata, na którym aktualnie jeżdżę, Scott Aspect 50 z 2010 z ramą XS, która mam wrażenie, że jest trochę za mała dla mnie, chociaż mam tak jak już mówiłam z niecałe 160cm (-2 cm max)). No to podziękowałam i gościu poszedł. Potem oglądałam Levele z tego roku i był tam Level A5 z ramą 17 no to poprosiłam innego sprzedawcę czy by mi nie podał. No i znowu ten sprzedawca mi powiedział, że te rowery się trochę różnią w budowie i w ogóle w porównaniu z tymi Black. Biorę rower, siadam, no i lipa, nie sięgam do ziemi, tzn jedną nogą końcem skrawkiem palca ). No, ale się jeszcze nie załamałam do końca, bo widziałam, że siodełko było tak z 7cm podwyższone. Poprosiłam gościa czy by mi go imbusem nie zniżył, on, że spoko. Przyszedł, a tu się okazało, że to siodełko jest maksymalnie nisko, bo potem są mocowania na bidon, które blokują - a jak się je wyciągnie no to przecież widoczne dziury będą. No i wtedy opuściłam sklep, z lekką załamką. Moje pytanie...? CO ROBIĆ, JAK ŻYĆ. Nie mam pojęcia co zrobić, a oprócz wysokości bardziej nurtuje mnie ta kierownica.. może mam schizy, że ona taka wysunięta, sama nie wiem... (zawsze się stresuję przy zakupie droższych rzeczy, że kupię a potem się okaże, że to nie jest to i potem mam takie.. no. )Znowu trochę poszperałam w internecie. 1. Piszą, że kiedy wydaje ci się, że kierownica jest za daleko - to jest za daleko. 2. Według tej rozmiarówki: http://www.kross.pl/pl/poradnik/dobor-ramy powinnam mieć ramę 16", a Levele mają najmniejszą 17 uroki bycia kurduplem...
sunrise Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Więc sprawa wygląda dosyć kiepsko i skomplikowanie (mam nadzieję, że zrozumiecie o co mi chodzi, bo sama się gubię i nie wiem jak to napisać ) Wybrałam się dzisiaj do Martes Sport, w zamiarze miałam przymiarkę miary. No i mówię gościowi o co chodzi, a on z początku mi proponował damkę (a jak już wspominałam, jak to kobieta - coś musi jakoś wyglądać co jest moje - damskie rowery mi się nie podobają) odmówiłam, powiedziałam, że interesują mnie levele. (Na wstępie podkreślam, że te wszystkie rowery to są tegoroczne modele, bo oczywiście tam nie mieli nic z 2012). Sprzedawca jednak podał mi Kross Black i zaczął mi opowiadać, jaki to nie jest super wypasiony rower i to jest dokładnie to samo co level, ale to produkuje Kross tylko dla nich itd itd. No to rower akurat miał ramę S 17" i siadłam. W sumie palcami sięgałam do podłogi, jak stałam to tylko minimalnie dotykałam ramy, ale do teraz mam wrażenie, że kierownica była trochę daleko, musiałam mieć na maksa wyprostowane ręce (porównuję odczucia do roweru brata, na którym aktualnie jeżdżę, Scott Aspect 50 z 2010 z ramą XS, która mam wrażenie, że jest trochę za mała dla mnie, chociaż mam tak jak już mówiłam z niecałe 160cm (-2 cm max)). No to podziękowałam i gościu poszedł. Potem oglądałam Levele z tego roku i był tam Level A5 z ramą 17 no to poprosiłam innego sprzedawcę czy by mi nie podał. No i znowu ten sprzedawca mi powiedział, że te rowery się trochę różnią w budowie i w ogóle w porównaniu z tymi Black. Biorę rower, siadam, no i lipa, nie sięgam do ziemi, tzn jedną nogą końcem skrawkiem palca ). No, ale się jeszcze nie załamałam do końca, bo widziałam, że siodełko było tak z 7cm podwyższone. Poprosiłam gościa czy by mi go imbusem nie zniżył, on, że spoko. Przyszedł, a tu się okazało, że to siodełko jest maksymalnie nisko, bo potem są mocowania na bidon, które blokują - a jak się je wyciągnie no to przecież widoczne dziury będą. No i wtedy opuściłam sklep, z lekką załamką. Moje pytanie...? CO ROBIĆ, JAK ŻYĆ. Nie mam pojęcia co zrobić, a oprócz wysokości bardziej nurtuje mnie ta kierownica.. może mam schizy, że ona taka wysunięta, sama nie wiem... (zawsze się stresuję przy zakupie droższych rzeczy, że kupię a potem się okaże, że to nie jest to i potem mam takie.. no. ) Znowu trochę poszperałam w internecie. 1. Piszą, że kiedy wydaje ci się, że kierownica jest za daleko - to jest za daleko. 2. Według tej rozmiarówki: http://www.kross.pl/pl/poradnik/dobor-ramy powinnam mieć ramę 16", a Levele mają najmniejszą 17 uroki bycia kurduplem... Ja nawet w swoim rowerze musiałam wyciągać te śruby na bidon żeby mi siodło niżej zeszło, a mój rower był typowo damski także to chyba nie problem, ale jak mówisz, że do kierownicy daleko no to trochę lipa ja też bym musiała się do jakiegoś męskiego przymierzyć.. może mam dłuższe ręce haha
kporys Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Zawsze można kupić krótszy mostek lub poprosić o wymianę w cenie (jeśli kupujesz w rowerowym) A jak nie to można spróbować podsunąć trochę siodło do przodu
Bartek1994 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 A nie wiesz jaki tam był mostek?Zapewne 100mm a więc zawsze można kupić znacznie krótszy Natomiast jeśli chodzi o sztyce, to przecież otworki na bidon masz tez w drugiej róże, wiec z tej pionowej wykręcasz śrubki i sztyca "leci" w dół Grunt, to się nie poddawać!
Magara Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 A nie wiesz jaki tam był mostek? Zapewne 100mm a więc zawsze można kupić znacznie krótszy Natomiast jeśli chodzi o sztyce, to przecież otworki na bidon masz tez w drugiej róże, wiec z tej pionowej wykręcasz śrubki i sztyca "leci" w dół Grunt, to się nie poddawać! Tu są wymiary tego roweru na którym siedziałam: http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a5 No to wiem, że mam w drugiej, ale jak wykręcę to z tej pionowej to będzie widać te duże dwie dziury w ramie... Powoli marzenia o Levelu sięgają dna. Będę musiała mieć coś z ramą 16", znacie jakieś równie dobre rowery?
ILC Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Czy ja wiem, w tym rowerze nie ma zbyt długiej głównej rury, może jesteś nie przyzwyczajony ?
Bartek1994 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 http://www.kross.pl/...mtb-xc/level-a5 Nie ma podane długości mostka
Magara Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Czy ja wiem, w tym rowerze nie ma zbyt długiej głównej rury, może jesteś nie przyzwyczajony ? Możliwe, że nie jestem przyzwyczajonA, sama nie wiem, ale wiesz, tak ryzykować, a 1900zł to jak dla mnie nie jest od taka sobie kwota...
Bartek1994 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Możliwe, że nie jestem przyzwyczajonA, sama nie wiem, ale wiesz, tak ryzykować, a 1900zł to jak dla mnie nie jest od taka sobie kwota... Wiadome, że nie ma ryzykować Słuchajcie, a czy przypadkiem nie jest tak, że nowe rzeczy zakupione przez internet można zwrócić w ciągu 10dni?Jeśli sklep zafundowałby Ci darmową wysyłkę i gdyby rower na Ciebie nie pasował, to poniosła byś tylko koszta wysyłki zwrotnej, czyli jakieś 60zł...A więc nie tak dużo, aleeeee... Czy warto tak się bawić?
Magara Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 No teoretycznie racja Ale skoro w sklepie mi kompletnie nie pasował ten Level, to czy jest sens to wszystko robić :/ Jeszcze potem go nie będą chcieli z powrotem bo jakieś ślady czy coś i lipa :/ Pójdę jutro do rowerowego i zobaczę co mi tam poradzą Wracając do pytanie, znacie jakieś dobre 16"? Wiadome, że nie ma ryzykować Słuchajcie, a czy przypadkiem nie jest tak, że nowe rzeczy zakupione przez internet można zwrócić w ciągu 10dni?Jeśli sklep zafundowałby Ci darmową wysyłkę i gdyby rower na Ciebie nie pasował, to poniosła byś tylko koszta wysyłki zwrotnej, czyli jakieś 60zł...A więc nie tak dużo, aleeeee... Czy warto tak się bawić?
Bartek1994 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Skoro aż tak bardzo podoba Ci się ten level, trzeba próbować wszystkich sposób :DHmm, a może pójdźmy w inną stronę...Znacie jakieś sposoby jak szybko urosnąć? :D xDNo a nie masz gdzieś w pobliskiej miejscowości sklepu z krossami? ;>U mnie w promieniu 30km jest ich chyba z 5, z czego 2 firmowe
Magara Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Skoro aż tak bardzo podoba Ci się ten level, trzeba próbować wszystkich sposób :D Hmm, a może pójdźmy w inną stronę... Znacie jakieś sposoby jak szybko urosnąć? :D xD No a nie masz gdzieś w pobliskiej miejscowości sklepu z krossami? ;> U mnie w promieniu 30km jest ich chyba z 5, z czego 2 firmowe hahaha, jak ktoś zna taki sposób to zapłacę każde pieniądze już raczej nie urosnę, a całe życie się męczę ze wzrostem - osoba, która kocha każdy sport z 160cm Mam w pobliżu 2, ale w żadnym nie ma A4 z 2012 No, ale jakieś levele sobie przymierzę, prawdopodobnie jutro, i zobaczę co i jak.
Goorgoo23 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 A co powiesz o tym? http://allegro.pl/kross-level-a4-stan-jak-nowy-opony-95-pilne-i3221806393.html Możesz skontaktować się ze sprzedającym, wybadać mniej więcej czy by Ci ten rower pasował. Niech by Ci nawet dokładne wymiary ramy prześle mailem, według takiej rozpiski http://1.bp.blogspot.com/-F-CyABCDlTU/TmpD2T6t5HI/AAAAAAAAF6E/S_IEEEdKSlc/s1600/geometria-ramy-rowerowej.gif A może się uda, że to gdzieś w Twojej okolicy? Byłoby najlepiej dosiąść, ale ewentualnie czy mogłabyś odesłać gdyby okazał się za mały/duży. Cena niewielka, o ile rower faktycznie nie był używany i jest w idealnym stanie... Wygląda na rocznik 2011, ale nie jestem pewny..
iza121 Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Jak jedziesz na rowerze pozycja powinna być taka, abyś nie prostowała łokci, a były one lekko ugięte.
Magara Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 A co powiesz o tym? http://allegro.pl/kross-level-a4-stan-jak-nowy-opony-95-pilne-i3221806393.html Możesz skontaktować się ze sprzedającym, wybadać mniej więcej czy by Ci ten rower pasował. Niech by Ci nawet dokładne wymiary ramy prześle mailem, według takiej rozpiski http://1.bp.blogspot.com/-F-CyABCDlTU/TmpD2T6t5HI/AAAAAAAAF6E/S_IEEEdKSlc/s1600/geometria-ramy-rowerowej.gif A może się uda, że to gdzieś w Twojej okolicy? Byłoby najlepiej dosiąść, ale ewentualnie czy mogłabyś odesłać gdyby okazał się za mały/duży. Cena niewielka, o ile rower faktycznie nie był używany i jest w idealnym stanie... Wygląda na rocznik 2011, ale nie jestem pewny.. Szczerze mówiąc to wolałabym nowego z 2012, a dać te 400zł więcej Bo jakby mi ten co mi posłałeś pasował, to z 2012, co mi się marzy, też by mi pasował. Jak jedziesz na rowerze pozycja powinna być taka, abyś nie prostowała łokci, a były one lekko ugięte. Wiem, tylko akurat dzisiaj w tym sklepie, jak to w takich w centrach handlowych, nie ma się okazji przejechać na tym rowerze i nie wiem czy nie byłam przypadkiem zbytnio wyprostowana i dlatego tak daleko się wydawała kierownica
kporys Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Te Krossy mają to do siebie, że pozycja na nich jest pochylona, więc nie ma się co martwić
Bartek1994 Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Te Krossy mają to do siebie, że pozycja na nich jest pochylona, więc nie ma się co martwić W końcu do geometria pod maratony i XC
Magara Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Te Krossy mają to do siebie, że pozycja na nich jest pochylona, więc nie ma się co martwić No więc byłam dzisiaj w firmowym sklepie Krossa i sprzedawca mi powiedział, że no przykro, ale nie mogę mieć męskiego roweru, bo mam typową budowę kobiety i w dodatku wzrost... No i dał mi się przejechać na Levelu z serii F. Jeżeli chodzi o wygodę to faktycznie lepiej, ta kierownica jest bliżej no tylko nie powiem, kolory są do.. no. Jeśli chodzi o osprzęt to jak to jest w damskich levelach w porównaniu z męskimi?
Goorgoo23 Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Dla przykładu, porównanie Kross F3 (2013), cena 2199zł i Kross A4 (2012) Cena nowego 2299. F3: Przerzutki na przodzie Altus, tył Alivio A4: Na przodzie Alivio, tył Deore (o klasę lepsze od Alivio) F3: 24 przełożenia (przód 3 rzędy, tył 8 rzędów) A4: 27 przełożeń (przód 3 rzędy, tył 9 rzędów) F3: Hamulce tarczowe hydrauliczne Hayes Dyno Sport A4: Hamulce tarczowe hydrauliczne Shimano M446 - W moim A3 2013 mam te hayesy, i po dotarciu spisują się znakomicie (czyt. zatrzymują rower w miejscu) F3: Waga bez pedałów ~14,16 kg A4: Waga bez pedałów ~14,50 kg To takie podstawowe różnice między tymi dwoma rowerami. Nie wiem dokładnie którego Femiline dosiadłaś więc zrobiłem w ciemno. A wygląd ramy Ci się podoba w tych "damkach"? Jeśli było Ci dużo wygodniej niż na rowerze z męską ramą to myślę, że powinnaś rozważyć zakup damki bo jednak wygoda przede wszystkim. Nie zawsze można się przyzwyczaić do z początku niewygodnej pozycji. Nieraz się tak zdarza, że kilka pierwszych wycieczek będzie nieprzyjemnych ale potem człowiek sie przyzwyczai i jest ok, ale gorzej jeśli się okaże, że jest po paru miesiącach wciąż niewygodnie, bolą plecy, kark, ramiona i pojawiają się różne dziwne dolegliwości także gdy nie jeździsz. Wtedy zdajesz sobie sprawę, że geometria ramy stworzonej dla kobiet jest właśnie po to, aby nie bolało. Zastanów się dobrze, aby pieniądze nie zostały wyrzucone w błoto.
Magara Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Dla przykładu, porównanie Kross F3 (2013), cena 2199zł i Kross A4 (2012) Cena nowego 2299. F3: Przerzutki na przodzie Altus, tył Alivio A4: Na przodzie Alivio, tył Deore (o klasę lepsze od Alivio) F3: 24 przełożenia (przód 3 rzędy, tył 8 rzędów) A4: 27 przełożeń (przód 3 rzędy, tył 9 rzędów) F3: Hamulce tarczowe hydrauliczne Hayes Dyno Sport A4: Hamulce tarczowe hydrauliczne Shimano M446 - W moim A3 2013 mam te hayesy, i po dotarciu spisują się znakomicie (czyt. zatrzymują rower w miejscu) F3: Waga bez pedałów ~14,16 kg A4: Waga bez pedałów ~14,50 kg To takie podstawowe różnice między tymi dwoma rowerami. Nie wiem dokładnie którego Femiline dosiadłaś więc zrobiłem w ciemno. A wygląd ramy Ci się podoba w tych "damkach"? Jeśli było Ci dużo wygodniej niż na rowerze z męską ramą to myślę, że powinnaś rozważyć zakup damki bo jednak wygoda przede wszystkim. Nie zawsze można się przyzwyczaić do z początku niewygodnej pozycji. Nieraz się tak zdarza, że kilka pierwszych wycieczek będzie nieprzyjemnych ale potem człowiek sie przyzwyczai i jest ok, ale gorzej jeśli się okaże, że jest po paru miesiącach wciąż niewygodnie, bolą plecy, kark, ramiona i pojawiają się różne dziwne dolegliwości także gdy nie jeździsz. Wtedy zdajesz sobie sprawę, że geometria ramy stworzonej dla kobiet jest właśnie po to, aby nie bolało. Zastanów się dobrze, aby pieniądze nie zostały wyrzucone w błoto. No właśnie w tym rzecz, że boję się, że po zakupie Levelu A4 będzie tak jak wymieniłeś w drugiej sytuacji "po kilku miesiącach..." a potem nie ma przebacz, kasa poleci... No wygląd cóż, trudno... Najbardziej mnie wpienia to, że Level F5 z 2012 ma taki sam osprzęt jak Lelev F4, a jest kilkaset zł droższy, no a jak widzisz, F3 to już trochę gorzej Nie wiem co zrobić...
Goorgoo23 Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Zawsze możesz założyć rogi, aby zmieniać chwyt i dać odpocząć nadgarstkom, obniżyć maksymalnie siodełko (jeśli śrubki od bidonu nie pozwalają, przyciąć nieco sztycę od dołu). Wtedy pozycja na rowerze będzie bardziej wyprostowana. Ale ostateczna decyzja należy do Ciebie.
Magara Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Zawsze możesz założyć rogi, aby zmieniać chwyt i dać odpocząć nadgarstkom, obniżyć maksymalnie siodełko (jeśli śrubki od bidonu nie pozwalają, przyciąć nieco sztycę od dołu). Wtedy pozycja na rowerze będzie bardziej wyprostowana. Ale ostateczna decyzja należy do Ciebie. Jeśliby chodziło tylko o nadgarstki, to biorę już dawno Chodzi o to, że ogólnie mam problemy z kręgosłupem, tak więc na to już nic nie poradzę jak rower będzie za długi, jego nie przytnę..
iza121 Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Weź ten, który Tobie będzie pasował. Dla przykładu ja jeżdżę na levelu z serii A i jeździ mi się na nim świetnie, ale ja nie mam problemów z kręgosłupem i lubię pochyloną pozycję, wręcz jeszcze zniżyłam sobie podkładki, żeby było wygodniej. Tak naprawdę wybór pod względem wygody należy tylko i wyłącznie do Ciebie i nikt nie jest Ci w stanie powiedzieć, co będzie lepsze dla Ciebie pod względem komfortu jeżdżenia.
Magara Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Wiesz, sama nie wiem, może bym się przyzwyczaiła, może nie, ale wolę nie ryzykować 2000zł jak nie mam pewności :/ Bo bądź co bądź, to teraz też jeżdżę na męskim góralu od brata i mi nic nie jest, ale Level jest dłuższy... Nie wiem, nie wiem. Jeśli znajdę dobrą ofertę to będę musiała się przekonać do damki.
kporys Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 http://www.sklepbiker.pl/product/kross-level-f3,24.html Proszę bardzo, Level F3 w nie najgorszym moim zdaniem kolorze Cena adekwatna do osprzętu aczkolwiek są różnice między A4 i F3, jeśli jednak ma Ci się jeździć wygodniej to brałbym ten drugi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.