Magara Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Witam.Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego porządniejszego roweru (tzn. droższego niż 600zł ), a jestem totalną amatorką w tej "dziedzinie". Interesuje mnie tylko i wyłącznie coś do 1800zł (tak więc proszę nie piszcie, że "pozbieraj jeszcze trochę i będziesz miała ten itd."). Jeżdżę głównie po utwardzonych drogach, ale zdarza mi się jeździć po lasach (dlatego rozglądałam się, nie wiem czy słusznie, za MTB). Na początku miałam na oku ten: http://bikesystem.pl...-disc-2013.html. Wczoraj jednak poczytałam trochę fora internetowe, gdzie ludzie pisali, że w tym przedziale cenowym nie warto kupować Gianta czy Scotta bo płaci się za firmę i lepiej kupić np. Krossa, bo ma lepszy osprzęt (na czym kompletnie się nie znam, wiem tylko, że jest taka firma jak Shimano i na tym kończy się moja wiedza). Tak więc szukałam Krossów. No i znalazłam ten: http://www.top-narty...l-a4-14475.html. Nie wiem czy byłaby to dobra decyzja kupując ten rower, dlatego mam nadzieję na pomoc z waszej strony Dodam, że jestem dosyć niska (160cm) i nie wiem czy męski rower z ramą S byłby dla mnie dobry...
tomekvolvo240 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 http://allegro.pl/rower-nishiki-maniac-xc-17-deore-xt-hayes-i3211829983.html http://allegro.pl/mtb-focus-whistler-hydraulika-tektro-gostyn-i3209196055.html http://allegro.pl/kross-rower-i3221934495.html
kporys Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Krossa Level A4 polecam. Mam takowego tyle, że z 2013 i jeździ się świetnie Możesz jeszcze zobaczyć model A3, który różni się niewiele od A4. A co do Twojego pytania to rower z ramą S(17 cali) byłby na Ciebie dobry. Jeśli jednak chciałabyś bardziej kobiecy rower to Kross posiada również serię F-Femiline Ostatnia propozycja Tomka jest bez sensu bo za taki rower nowy tj. Level A2 2012 tyle, że na Alivio z tyłu zapłacisz 1459zł
Magara Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 O, dobrze jest usłyszeć parę słów od właściciela Właśnie co do damskich, to słyszałam, że w pewnym sensie jest to chwyt marketingowy (z wyglądem, naklejkami itd., który szczerze mówiąc przypomina mi mój rower z dziecięcych lat) i bez problemu dziewczyny mogą sobie kupić męski.
Bartek1994 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Level A4 były dobrym wyborem Natomiast odnośnie ramy, to S-ka powinna pasować, malowanie jest tak fajne, że pasuje i pod kobiete i pod mężczyznę Zresztą, zapewne w okolicy masz co najmniej jeden czy dwa sklepy z rowerami Krossa, więc może warto jechać i sie przymierzyć do danej ramy
Magara Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Dokładnie, malowanie jest genialne! No mam jeden w okolicy, właśnie zamierzam tam pojechać przymierzyć ramę. Niestety nie ma tam A4 i nie będę miała okazji go "wypróbować". No i na pewno jakby mieli to nie w tej cenie co w tym Czeskim sklepie, tak więc chyba będę zamawiać przez internet bez wcześniejszego kontaktu z nim, dlatego bardzo ważna była dla mnie opinia kogoś kto już na nim jeździł
Demostenes Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Znajomy kupił Levela A4: http://www.pmbike.pl/kross-level-a4-2013 i chwali sobie. Bynajmniej te levele są już lepsze od zwykłych hardtailów z krossa. A rozmiar S przy 160cm będzie też raczej dobry.
Magara Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 No ja kupuję zeszłoroczny model A4 ze względu na budżet, ale to chyba nie ma jakiejś ogromnej różnicy (?) A właśnie, mam jeszcze jedno, może śmieszne, ale dla mnie bardzo istotne pytanie. Jak zamówię ten rower przez internet, to przywiozą mi go w częściach, które będę musiała sama składać? Bo jako iż, jak już wspomniałam, nie znam się jeszcze na rowerach za dobrze, to byłby to kolejny koszt dania roweru do serwisu aby mi go złożyli...
Bartek1994 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 No ja kupuję zeszłoroczny model A4 ze względu na budżet, ale to chyba nie ma jakiejś ogromnej różnicy (?) Zawsze lepiej jest kupić zeszłoroczny nowy rower Roczniki 2013 są sporo droższe, a różnią się jedynie malowaniem, no i czasami lekko gorszym osprzętem ;/Z roku na rok w nowych rowerach montuje się, coraz, to gorsze części Jak zamówię ten rower przez internet, to przywiozą mi go w częściach, które będę musiała sama składać? Kupowanie roweru przez internet jest bardzo fajną sprawą, bo można zapłacić o wiele mniej niż w sklepie stacjonarnym Ja jak kupywałem mojego krossa w T-bike to musiałem dokręcić tylko: siodło ze sztycą, przednie koło, kierownice i pedały I zazwyczaj rowery przychodzą w takim stanie. Dokręcasz to co wymieniłem i góry i rower jest w pełni sprawny i gotowy do jazdy
Magara Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 A to mnie zaskoczyłeś... Z roku na rok gorszy osprzęt to kiepsko. No to nie jest najgorzej, myślę, że tyle części dam radę dokręcić sama No i faktycznie, różnice cenowe to jest kosmos, nawet 600zł...
ILC Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 A to prawda że kross z roku na rok jest gorszy, jednak w 2013 można zauważyć pewny progres .
Bartek1994 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 A to prawda że kross z roku na rok jest gorszy, jednak w 2013 można zauważyć pewny progres Progres? Hmm, musze sie dokładniej przyjrzeć specyfikacji modeli 2013 nawet 600zł... Jednym słowem masakra
iza121 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Jeśli masz 160 wzrostu to rama powinna mieć 16'', z tego co pamiętam Kross w 2012 w rozmiarze S miał ramę 17'', podejrzewam, że będzie stanowczo za duża (szczególnie przekrok).
Gość Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Ja mam levela a2 S i jest to rama 17,5". A mam 172 cm wzrostu.
ktt9711 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Progres? Hmm, musze sie dokładniej przyjrzeć specyfikacji modeli 2013W przypadku a3 zmieniły się tylko hamulce (podobno na lepsze). Co do ramy, to tak jak pisałaś, przejść się do jakiegoś rowerowego i przymierzyć sie do jakiegoś levela (w zasadzie obojętnie który, bo te ramy mają identyczną geometrię). Wtedy możesz być pewna co do ramy i spokojnie kupić rower w internecie. A ten a4 powinien ci pasować i długo służyć.
Goorgoo23 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Jeśli nigdy nie składałaś samodzielnie roweru kupionego przez internet, to tutaj film instruktażowy Kross Level A4 to bardzo dobry wybór, jeśli możesz tyle zapłacić to z czystym sercem polecam. Pamiętaj tylko aby przy montażu koła przedniego, dla ułatwienia pracy nie stawiać roweru na siodełku, "do góry nogami". Hamulce hydrauliczne tego nie lubią i mogą się zapowietrzyć. Po co robić sobie kłopot przy pierwszym spotkaniu
iza121 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Co do ramy, to tak jak pisałaś, przejść się do jakiegoś rowerowego i przymierzyć sie do jakiegoś levela Ona nie może, przymierzyć się do "jakiegoś" levela, tylko jak już do levela, z danego rocznika. Niestety ale Kross z roku na rok zmienia rozmiarówkę. Na przykład levele na 2013, to A2,3,4,5 w rozmiarze "S" to 17, natomiast już A6 to 16! W 2012 to znów była, aż 17, a w 2010 16,5.
sunrise Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 cześć Magda też jestem Magda D: i również w najbliższym czasie zastanawiam się nad zakupem nowego bike'a ponieważ złodzieje ukradli mi niedawno mojego Krossa Level F2 ;( również mam podobny wzrost do Twojego i w podanym przedziale cenowym tylko ten rower wydaje mi się godny uwagi pomimo tego, iż jest męski Jeżeli już go kupisz to daj znać czy ten rozmiar S jest dla Ciebie dobry, ale wydaje mi się, że powinien
Magara Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Jeśli masz 160 wzrostu to rama powinna mieć 16'', z tego co pamiętam Kross w 2012 w rozmiarze S miał ramę 17'', podejrzewam, że będzie stanowczo za duża (szczególnie przekrok). No tak, tylko, że te Krossy nie mają 16"... Właściwie to jak poznam, że rama na mnie pasuje? Jak wsiądę to mam sięgać nogami i czuć się wygodnie czy coś jeszcze? (bo dotychczas to polegało na tym, że siadam "o, sięgam do pedałów" i jadę) cześć Magda też jestem Magda D: i również w najbliższym czasie zastanawiam się nad zakupem nowego bike'a ponieważ złodzieje ukradli mi niedawno mojego Krossa Level F2 ;( również mam podobny wzrost do Twojego i w podanym przedziale cenowym tylko ten rower wydaje mi się godny uwagi pomimo tego, iż jest męski Jeżeli już go kupisz to daj znać czy ten rozmiar S jest dla Ciebie dobry, ale wydaje mi się, że powinien Hej Współczuję... Mam nadzieję, że uda mi się go jeszcze kupić (o ile promocja się nie skończy ) no i co równie ważne, że będzie na mnie dobry Jeśli wszystko pójdzie "zgodnie z planem" to na pewno dam znać
kporys Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Kiedy siedzisz na siodełku możesz dotykać ziemi tylko palcami u nóg
Magara Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 aaa.. bo słyszałam też taką teorię, że kiedy pedał jest na dole musisz mieć wyprostowaną nogę, prawda czy mit?
iza121 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Przede wszystkim musisz ustać nad nim i zorientować się, czy dotykasz kroczem ramy (nie powinnaś), następnie na nim usiąść ustawić siodełko tak aby kolano było minimalnie ugięte i sprawdzić, czy pasuje Ci pozycja/pochylenie. Najlepiej, jakbyś sobie jeszcze pojeździła ale to jest nierealne. No tak, tylko, że te Krossy nie mają 16 Mają, vide level A6 z 2013roku
Magara Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Przede wszystkim musisz ustać nad nim i zorientować się, czy dotykasz kroczem ramy (nie powinnaś), następnie na nim usiąść ustawić siodełko tak aby kolano było minimalnie ugięte i sprawdzić, czy pasuje Ci pozycja/pochylenie. Najlepiej, jakbyś sobie jeszcze pojeździła ale to jest nierealne. Mają, vide level A6 z 2013roku Rozumiem, to spróbuję tak zrobić na którymś levelu z 2012 roku, bo jak już pisałam A4 nie mają... No dobra, ale akurat A6 nie jest w moim budżecie, tak więc mówię o A3, A4..
iza121 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Jak będziesz przymierzać, to postaraj się do modeli od A2 do A5 z 2012, przy wyższych mogą być już różnice rozmiarowe.
sunrise Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Hej Współczuję... Mam nadzieję, że uda mi się go jeszcze kupić (o ile promocja się nie skończy ) no i co równie ważne, że będzie na mnie dobry Jeśli wszystko pójdzie "zgodnie z planem" to na pewno dam znać na pewno promocja się nie skończy to trzymam kciuki za udany zakup i czekam na relację a mógłby ktoś się wypowiedzieć jeszcze na temat tego roweru z linku podanego przez kolegę powyżej: http://allegro.pl/mtb-focus-whistler-hydraulika-tektro-gostyn-i3209196055.html z wyglądu super, ale parametry chyba gorsze niż Level A4 no i jakby nie było używka..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.