Mk94 Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Witam. Ostatnio zabrałem się za wymiany w moim rowerze. Rok temu oddałem go do serwisu bo mi stukało przy pedałowaniu. Serwis wymienił suport, ale stukanie ciągle jest. Stuka tylko wtedy kiedy mocno pedałuje. I jest to regularne stukanie. Szukałem na forum, ale ludzie mają inne objawy stukania. Co to może być?Dziękuję i Pozdrawiam.
szybkilopez Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 A sprawdzałeś na innych pedałach czy też tak samo stuka? Może to nie wina suportu... być może poluzowała się któraś śruba w korbie i przy mocniejszym depnięciu strzela.
robur Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 No u mnie jest podobnie, objawy te same, suport i łańcuch z kasetą wymienione. Zdaje się , że na innych pedałach też stuka (zamierzam to jeszcze sprawdzić). Stuka nawet przy wykręconej przedniej przerzutce i osłonie zębatek. Tutaj krąg się zawęża, mimo tego trudno to zlokalizować. Proponuję Ci tak samo, sprawdzić na innych pedałach a potem ewentualnie odkręcić osłonę, przerzutkę. Nuż coś tam o siebie stuka. Daj znać czy znalazłeś przyczynę. Może i mnie to pomoże.
beardman Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Możliwe przyczyny: - suport (łożyska, brud, niedokręcony) - korba (niedokręcone tarcze, skrzywienie tarczy) - pedały (łożyska) - przerzutki (źle wyregulowane: ocierający łańcuch, brud w kółeczkach tylnej przerzutki, skrzywiona przerzutka) - tylne koło (brud w bębenku piasty, padnięte łożyska) - sztyca (brud, ziarenka piasku, źle spasowana lub za mocno wysunięta) - pęknięta rama (przy sztycy, przy supporcie, przy główce) - itd... Przyczyn może być wiele. Niestety trzeba metodą prób i błędów po kolei sprawdzać i eliminować możliwe przyczyny. Na początek czyszczenie i ewentualne przekładki z drugiego roweru. Ja wymieniłem pół roweru zanim doszedłem, że mi bębenek w tylnej piaście "cyka" bo jest brud w środku....
robur Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 No tak, tylko że cyka jedynie podczas pedalowania, to zmniejsza wachlarz możliwych usterek. Ale fakt faktem,, należy metodą prób i błędów po kolei eliminować "możliwości". +Klepnięte z R800i +
Mk94 Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Dzięki za odp. Tak jak mówicie, jutro biorę się za czyszczenie. Tylna obręcz i kaseta nowe, kupiłem tydzień temu, przerzutki pół roku mają tylne. Poprzekładam pogrzebię może coś znajdę. Mam pytanie jeszcze. Kupiłem sobie spinkę do łańcucha żeby nie mieć problemu potem z czyszczeniem. Czy sam dam redę wybić 2 sworznie, przy pomocy młotka i gwoździa?
Mk94 Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Witam, mam problem z dostaniem się do suportu, odkręciłem śrubę mocująca korbę ale nie chce schodzić, na filmie gościa z on the bike widziałem że używa do zdjęcia jakiegoś narzędzia które się wkręca w korbę ? Potrzebuję do mojego takiego narzędzia? Tu macie foto mojej korby. http://zapisz.net/images/951_snb13414.jpg
LOTISS Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Witam, mam problem z dostaniem się do suportu, odkręciłem śrubę mocująca korbę ale nie chce schodzić, na filmie gościa z on the bike widziałem że używa do zdjęcia jakiegoś narzędzia które się wkręca w korbę ? Potrzebuję do mojego takiego narzędzia? Tu macie foto mojej korby. http://zapisz.net/images/951_snb13414.jpg bez ściągacza do korb ani rusz ... koszt max 20 - 25 pln ... na allegro jest tego mnóstwo ... z uwagi na koszt przesyłki lepiej udać się do sklepu rowerowego i kupić ...
beardman Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 np coś takiego: http://allegro.pl/sciagacz-klucz-do-korb-bike-hand-ostre-kolo-i3208910553.html http://allegro.pl/sciagacz-korby-na-kwadrat-hg003-i3211478644.html + do tego jakiś klucz nastawny, żabka, francuz lub płaski o rozmiarze pasującym do tego ściągacza
marcingt Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Co do stukania, jak już wspomniano możliwości jest wiele. Też się jakiś czas temu z tym męczyłem i w moim przypadku, po smarowaniu gwintów korby, pedałów, dokładnym czyszczeniu, które nie przyniosło pożądanego efektu, wystarczyło zdjąć i założyć ponownie tylne koło i problem ustał.
Mk94 Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Witam. Znalazłem przyczynę stukania, jak zdjąłem już korbę, to zauważyłem że to wina zębatki, jest jakiś luz, nie naprawię tego, bo ktoś mi gwinty zjechał, przeczyściłem wszystko ładnie i tyle, bo i tak planuję kupno nowej. Co do suportu to pokręciłem nim itd, nie ma luzów, ani zgrzytania, jak kupie klucz, to odkręcę wkład i zobaczę co w środku. Mam do was jeszcze jedno pytanie. Bo mam zębatki i łańcuch przeczyszczone, łańcuch to wiem czym smarować, ale stosujecie coś innego do kasety czy tym samym smarujecie?
szybkilopez Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Na zapadki w kasecie delikatnie rzadki smar lub gęstszy olej np. rohloffa od łańcucha u mnie się sprawdza bardzo dobrze. Nie za dużo smaru bo nie będą odskakiwać zapadki. A zewnątrz kasetę to tylko dobrze wyczyścić i wszystko, a jak już chcesz czyścić to wyczyść i przesmaruj łożyska w piaście to będzie miał komplet. Tu masz ściągę co i jak smarować http://www.rajubikes.pl/smarowanie.htm
Mk94 Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Panowie. Mam problem, złożyłem rower, wszystko po umyciu nasmarowane. A tu jak pedałuję do przodu to jest opór. Koło jak zakręcisz w drugą stronę to się płynie kręci. Odpiłem też łańcuch i korba płynnie chodzi. Tylna obręcz jest nowiutka i kaseta też. Co może być nie tak?
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 Opór przecież ma być bo byś nigdzie nie pojechał Jeżlei to to o czym myślę to coś z może być albo z łożyskami po stronie bębenka albo samym bębenkiem. Jeżlei do tyłu kreci sie lekko czyli mechanizm zapadkowy działa ok i łożysko od strony tarczy ( przeciwne napędu) jest ok. Może to być także np ocierający hamulec V o ile takie sa zamontowane, choć hamował by w obie strony. Wyjmij koło i sprawdź jak sie oś kreci.
Mk94 Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Opór nie jest stały. Raz hamuje a raz popuszcza. Jak mogę sprawdzić gdzie leży wina, przecież to nowa obręcz z całym osprzętem i kasetą?Przed składaniem pokręciłem bębenkiem i chodził gładko.Musze dodać że nową obręcz to musiałem wepchnąć, ale nie wiem czy to ma znaczenie.
Mk94 Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 A masz Vki? Są odłączone na razie. Włożyłem tylne koło i jak przekręciłem pedałem to zobaczyłem że jest opór. A kręciłem jak stał do góry nogami Może wyda Tobie się to dziwne, ale zdjąłem koło i wszystko ładnie się kręci, założyłem, tylko bez podnóżki i problemu nie ma... Nie wiem co jest
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 Objawy bynajmniej dziwne, może koło krzywo włożyłeś ?
Mk94 Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Nie mam pojęcia. Wywaliłem podnóżke i jest gitara. Dzięki za fatyge. Mógłbyś mi jeszcze polecić jakąś dobrą korbę?
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 Znaczy stopkę ? jak i gdzie była montowana ? korbę mogę ci polecić tylko podaj zakres cenowy.
Mk94 Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Stopka była dociskana przez śrubę mocującą oś. Zakres cenowy powiedzmy do 100, no chyba że do 100 nic dobrego nie kupię to możesz pokazać jakąś droższą
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 Stopka była dociskana przez śrubę mocującą oś I to by mogło wiele wyjaśniać, zainwestuj w taką zakręcaną do ramy. A korba do 100 zł ... hmmm alivio przekracza 100zł, ale M361 powinna być w tej cenie, najlepiej na kwadrat bo taniej z suportem wyjdzie. Myślę ze do 110-120zł góra za nowe oczywiście za używki to nawet i 1/2 tej kwoty
Mk94 Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 I to by mogło wiele wyjaśniać, zainwestuj w taką zakręcaną do ramy. A korba do 100 zł ... hmmm alivio przekracza 100zł, ale M361 powinna być w tej cenie, najlepiej na kwadrat bo taniej z suportem wyjdzie. Myślę ze do 110-120zł góra za nowe oczywiście za używki to nawet i 1/2 tej kwoty O właśnie, przypomniałeś mi, opłaca się używane pakować?
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 Jeżeli chodzi o korby to jak najbardziej, ja za swoją dałem 65 z przesyłką i już chyba 7 czy 8 lat na niej śmigam i ok 30 000km
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.