Skocz do zawartości

[Apteczka] Apteczka rowerowa - w czym? i co w środku?

dariusz91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na 1 dniowe wycieczki do 100km biorę tylko paczkę chusteczek + szeroki i długi bandaż. Przeżyłem już różne rozcięcia, obtarcia i stłuczenia. Najlepszy sposób to jeździć po prostu z głową, a jak się jakiś dzwon przydarzy to wystarczy zacisnąć zęby i wrócić do domu, potem opatrzeć (jak nie to na dyżur). Przy poważniejszych incydentach zawsze dobrze jest mieć naładowany telefon + odczyt GPS. Telefon do przyjaciela ratuje z reguły dupę :) 

W 95% przypadkach to wystarczy. Pozostałe 5% np. w ekstremalnie trudnym i odludnym terenie (góry) to i tak biorę survival kit (w tym mała podstawowa apteczka). Lochy typu "zgodnie z DINxxx" to IMO przerost formy nad treścią.

Napisano

KrisK, a gdzie znalazłeś informację o tych 25 stopniach? Tak teraz przejrzałem kilka pierwszych stron i nic o tym nie było.

Co do skinseptu, ot i zwykły alkohol, więc to pewnie kwestia marketingu - zwłaszcza, że nie widzi mi się tachanie butli 350ml, chyba, że jest w innej formie - ale tylko z tą się spotykam. Znacznie lepsze są gaziki nasączone alkoholem o których już tu pisałem.

Napisano

Krótkie podsumowanie tego co do tej pory ustaliliśmy:

-Oscenisept, skinsept
-plaster z metra (ew. opatrunek chirurgiczny)
-dwa opatrunki jałowe 
-dwa gaziki do dezynfekcji
-rękawiczki jednorazowe (z 2kompl.)
-dwa bandaże
-nożyczki
-tabletki przeciwbólowe 

-sól fizjologiczna?
-maseczka do RKO?
-folia NRC?

Każdy oczywiście ma swoją wersję związaną z ilością miejsca jaką przeznaczy na apteczkę i potrzebami. 
ps. Jeżeli coś ważnego pominąłem to proszę mnie poprawić 
ps2. Jutro postaram się taką apteczkę skompletować i sprawdzić ile to zajmuje faktycznie miejsca.
Pozdro
Napisano

Jeśli już bardzo chcesz zawrzeć leki przeciwbólowe to postaram się coś doradzić. Można niby dojść do wniosku, że lek jest lekiem i niezależnie jaki będzie działał podobnie. Nic bardziej mylnego, gdyż diabeł tkwi w szczegółach. :devil:

Bardzo często stosowany jest paracetamol/acetaminofen (Apap, Acenol). Jednakże raczej powstrzymałbym się w umieszczaniu go w apteczce ze względu na głównie działanie p/gorączkowe, a zdecydowanie słabsze p/bólowe.

Drugim często stosowanym lekiem jest kwas acetylosalicylowy/ASA (Aspirin, Polopiryna). Będzie skuteczny przy słabszych bólach. Jednakże jeśli poszkodowanym byłoby dziecko (do 12r.ż.) to kategorycznie nie można podać tego leku. Przy zakupie warto też zwrócić uwagę na dawkę, gdyż występuje w różnych, znacznie odbiegających. Dawki 50/75/150mg należy omijać (zastosowanie w kardiologii). Interesowałyby nas dawka 500mg.

Kolejnym lekiem jest ibuprofen (Aprofen, Ibum, Ibuprom). Także skuteczny w przypadku słabszych bólów. Jendka mając do wyboru ASA, paracetamol lub ibuprofen wybrałbym ten ostatni, gdyż okazuje się najrozsądniejszymi właściwościami. Charaktertyzuje się najmniejszymi działaniami niepożądanymi oraz można podać ewentualnie dzeciom.

W przypadku silniejszych bólów można kupić diklofenak (Voltaren, Voltaren forte). Jednak coś za coś. Silniejszy ale znacznie bardziej szkodliwy. Dlatego jedna tabletka doraźnie może być OK, ale nie przewlekle, wątroba go nie polubi :yucky: .

Powyższe leki są dostępne bez recepty, więc każdy śmiało może się w nie zaopatrzyć. :icon_cool:

A w przypadku, gdyby komuś w domu zalegał jakimś sposobem ketoprofen (Ketonal, Ketonal forte) to można byłoby się nad nim zastanowić. Najsilniejszy spośród wyżej wymienionych.  Jednak szkopuł w tym, że jest on na receptę.

Mam nadzieję, że komuś to się przyda.

Napisano

A w przypadku, gdyby komuś w domu zalegał jakimś sposobem ketoprofen (Ketonal, Ketonal forte) to można byłoby się nad nim zastanowić. Najsilniejszy spośród wyżej wymienionych.  Jednak szkopuł w tym, że jest on na receptę.

Nie wiem jak u was, u mnie jest tak, że idzie się do lekarza i prosisz o recepte na taki ketonal i dostajesz bez problemu. Trzeba też uważać, by lek nie działał usypiająco  bo wiadomo jak to na drodze może się skończyć. 

Napisano

Z tymi lekami przeciwbólowymi to strasznie panikujecie....

W apteczce służą one głównie do walki z bólem głowy!!!!

W przypadku urazów z zasady nie podaje się leków zresztą branie Ibupromu czy innego paracetamolu to najwyżej wam humor poprawi.  chyba że macie np. ketonal (ja mam) i wizję długiego oczekiwania na pomoc jednak nie wierzcie w jego zbawienne działanie. Przy urazach to nie takie dawki i jednak nie doustne podanie. 

W kwestii aspiryny.... To strasznie straszą że dzieciakom nie można. Całe pokolenia dzieci były leczone aspiryną i jakoś plagi chorób z tego powodu nie było.

Ani paracetamol ani ibuprofen nie są środkami które są wolne od powikłań przy stosowaniu. Znowu marketing? Przecież histeria przed aspiryną pojawiła się w momencie masowego pojawienia się wszelkich paracetamoli.  ( tu opieram się na zdaniu dwóch pediatrów  jeden starej daty drugi obecnie praktykujący ) 

Bardzo istotnym środkiem w zestawie jest jakiś "stoperan" ;)  Z różnymi urazami można jechać ale jak was pod krzaczek przypili to jest delikatnie mówiąc przes.......

Ponawiam pytanie o środki do dezynfekcji. Wszystkie apteczki zawierają chusteczki nasączone alko do otarcia wkoło rany (pozycja obowiązkowa bo plastra bez tego w wielu wypadkach nie przykleicie)   Żadna  nie zawiera podanych przez was środków.  Temperatura przechowywania jest dość sporym problemem. 

Co więcej im dalej w las tym bardziej polecana jest do przemywania ran  sól fizjologiczna/ i właśnie woda utleniona.

Jej "tracenie właściwości" jak się wczytałem też nie jest problemem jak pomyślicie i co rok wymienicie buteleczkę za 2zł.

Napisano

KrisK napisałem gaziki do dezynfekcji.

Co do tabletek przeciwbólowych szukacie dziury w całym, raczej zabrałbym je jako środek na ból głowy, zęba itp. 

Wystarczy że kogoś rozboli głowa 50 km od domu, to co wtedy? To spokojnym tempem ok. 3 godz jazdy, dlaczego wtedy nie wsiąść tabletki? 

Stoperan jak najbardziej trzeba dopisać, zapomniałem o nim.

Napisano

W przypadku urazów z zasady nie podaje się leków zresztą branie Ibupromu czy innego paracetamolu to najwyżej wam humor poprawi.

W kwestii aspiryny.... To strasznie straszą że dzieciakom nie można. Całe pokolenia dzieci były leczone aspiryną i jakoś plagi chorób z tego powodu nie było.

Ani paracetamol ani ibuprofen nie są środkami które są wolne od powikłań przy stosowaniu. Znowu marketing? Przecież histeria przed aspiryną pojawiła się w momencie masowego pojawienia się wszelkich paracetamoli.  ( tu opieram się na zdaniu dwóch pediatrów  jeden starej daty drugi obecnie praktykujący )

Humorku Ci nie poprawi, chyba że liczysz na placebo. Na humorek to już wyższy stopień leków p/bólowych :whistling:

Odnośnie ASA masz po częsci rację. Po części dlatego że jeśli powikłania byłyby czymś częstym to lek nie zostałby dopuszczony do obrotu. A mając do wyboru czy podejmować ryzyko przypisane danemu produktowi czy może zastosować coś zamiennie pozbawione tego ryzyka wybór chyba powinien być jasny. :)

Żaden lek nie jest pozbawiony powikłań. Różnią się one tylko rodzajem oraz częstotliwością. A chcąc, nie chcąc ibuprofen ma najmniejsze.

Z tą histerią to rację masz. Tylko zauważ że póki lek jest stosowany w masowym użyciu o tym się nie mówi, gdyż uważa się to za koszta przyjmowania tego leku i uważania, że "tak być musi", do czasu pojawienia się preparatu tego pozbawionego. Uff... ale namieszałem <_<  Takich przykładów histerii było i zapewne będzie wiele.

Ojj.. sporo już poza temat wyszło :laugh:

A odnośnie dezynfekcji:

Octenisept odpada... Pozostaje tradycyjna woda utleniona. :thumbsup:

Swoją drogą nie rozumiem właśnie czemu na siłę szukacie czegoś co mogłoby ją zastąpić. :icon_confused:

Napisano

Niewiarygodnie temat się rozwinął, i nie chce mi się wierzyć ileż można gadać i snuć teorii o apteczce.

Ludzie, po pierwsze to polecam każdemu kto nie był - udać się na kurs z pierwszej pomocy, tylko porządny(a nie byle jaki, tak jak jest często w samochodowych szkołach jazdy). Tam na pewno rozwieją wątpliwości co do leków etc.

Po drugie składy apteczek, ktoś wyżej napisał, że to co jest w apteczce weryfikuje życie(dobra, to nie forum literackie, ale forma, trzeba przyznać powala). W skrócie, apteczka to nie jest karetka i jest CAŁA MASA wiadomości na temat tego co w niej powinno być. Parę osób już pisało, tylko przypominam. To co jest w apteczce zależy od dystansów i stylu jazdy, tyle.

Czego jeszcze nie wiecie? Czy ktoś ma jakieś szczególne wymagania?

Napisano

To co jest w apteczce zależy od dystansów i stylu jazdy, tyle.

Dystans... no dobra ale raczej teren bo możesz zrobić 100km "w cywilizacji" a rozwalić się na 10km wycieczce po lesie.

Styl jazdy?  A myślisz że zachowawczym cyklistom się zdarzają się upadki?

Z istotnych rzeczy to coś przeciwuczuleniowego/alergicznego dobrze  mieć..

A tu macie wyposażenie apteczki wyprawowej :D

Zawartość apteczki:

• Instrukcja
  • Sterylne kompresy z gazy 5 x 5 cm (5 szt.)
  • Bandaże elastyczne 5 cm x 4 m (1 szt.)
  • Opatrunek samoprzylepny 19 x 38 mm (5 szt.)
  • Opatrunek samoprzylepny 25 x 72 mm (5 szt.)
  • Opatrunek samoprzylepny 60 x 110 (2 szt.)
  • Opaska uciskowa 12 x 12 cm (1 szt.)
  • Przylepiec chirurgiczny 2,5 cm x 5 m (1 szt.)
  • Paski do zamykania ran (5 szt.)
  • Igła i strzykawka 0,6 x 25/ 5 ml (6 szt.)
  • Strzykawka jednorazowego użytku 2 ml (3 szt.)
  • Strzykawka jednorazowego użytku 5 ml (6 szt.)
  • Strzykawka jednorazowego użytku 0,4 x 20 (6 szt.)
  • Strzykawka jednorazowego użytku 0,8 x 40 (6 szt.)
  • Igła/kaniula do wlewów dożylnych 125 ml/min (1 szt.)
  • Nić i igła chirurgiczna 75 cm/nylon (1 szt.)
  • Nakłuwacz do pobierania krwi (4 szt.)
  • Rękawiczki winylowe (1 para)
  • Chusteczki alkoholowe (10 szt.)
  • Nożyce ratownicze - małe (1 szt.)
  • Pęseta (1 szt.)
  • Skalpel (1 szt.)
  • Maseczka do sztucznego oddychania (1 szt.)
  • Zaświadczenie lekarskie (1 szt.)

Jak się szlajacie po dziwnych krajach ;)

Napisano

Biorąc pod uwagę wcześniejsze rozmowy, to brakuje tylko morfiny albo fentanylu  :teehee:

A brnąc w to dalej, czemu tylko jedna kaniula i to w rozmiarze 17G? A co jeśli poszkodowanym będzie dziecko? Co jeśli za pierwszym razem nie uda się wkłuć? A gdzie jest plaster do oklejenia tejże kaniuli? Jeśli jest kaniula, to czemu nie ma aparatu do wlewu płynów? W ogóle gdzie są płyny?! Najlepsze byłoby PWE biorąc pod uwagę jazdę na rowerze. Ewentualnie NaCl 0,9%. Widzę, że są nakłuwacze - czemu nie ma glukometru? Co to za wyprawa bez glukometru? Igły tylko 0,6? A co jeśli trzeba będzie podać adrenaline domięśniowo w anafilaksji? 25mm to za mało. No ale dobra -  są igły - pudełko na ostre odpady skażone? Brak. Niefajnie potem jeździć z igłami w kieszeniach.

:laugh:

Napisano

Biorąc pod uwagę wcześniejsze rozmowy, to brakuje tylko morfiny albo fentanylu  :teehee:

A brnąc w to dalej, czemu tylko jedna kaniula i to w rozmiarze 17G? A co jeśli poszkodowanym będzie dziecko? Co jeśli za pierwszym razem nie uda się wkłuć? A gdzie jest plaster do oklejenia tejże kaniuli? Jeśli jest kaniula, to czemu nie ma aparatu do wlewu płynów? W ogóle gdzie są płyny?! Najlepsze byłoby PWE biorąc pod uwagę jazdę na rowerze. Ewentualnie NaCl 0,9%. Widzę, że są nakłuwacze - czemu nie ma glukometru? Co to za wyprawa bez glukometru? Igły tylko 0,6? A co jeśli trzeba będzie podać adrenaline domięśniowo w anafilaksji? 25mm to za mało. No ale dobra -  są igły - pudełko na ostre odpady skażone? Brak. Niefajnie potem jeździć z igłami w kieszeniach.

:laugh:

Spokojnie :)  To zestaw na wyjazdy do krajów gdzie pojęcie jednorazowe jest BARDZO umowne.

Duża część tego służy temu żeby dać lekarzowi który was ratuje coby nie używał swoich jednorazówek po raz kolejny :D

A igła na dłuższej wycieczce nie głupia jest na odciski  tak samo jak mała pęseta razem przydają się do wyciągania wszystkiego co się może wbić.

Ale jak szaleć to można by dodać nadmanganian potasu :D (zamiast innych odkażaczy można stosować z powodzeniem a i wodę można sobie do picia przygotować)  no i obowiązkowo glicerynę jak by trzeba biwakować.  (tu zalecam ostrożność i trzymanie z dala od siebie bo w razie kraksy i połączenia zostaniecie bez apteczki ;) )

Napisano

Taka instrukcja zabiera tylko miejsce w apteczce, a powinna znaleźć się w głowie.

Z drugiej strony jak jedziesz sam i trafisz  na jakieś podstępne drzewo co ci z pobocza wyskoczyło...

A jakiś "ktoś" będzie w pobliżu może taka instrukcja się przydać coby wiedział co z tą apteczką zrobić....

A poważniej jednym z powodów  dla których umieszczają instrukcje w apteczkach jest to że ludzie w stresie reagują dziwnie. Możesz mieć wiedzę jak pomagać a nie będziesz pamiętał nawet podstawowych numerów alarmowych nie mówiąc o tym jak prowadzić reanimację. 

Napisano

Mam nadzieję, że te dwie strony nie nadwyrężyły dysku twardego na serwerze który jest wykorzystywany przez forum.

"Nie do końca" dobrze tu pasuje, gdyż wymienianie spostrzeżeń na temat umiejętności udzielania pierwszej pomocy doskonale wkomponowuje się do zawartości apteczki jako ta wspominana tu instrukcja.

Napisano

Temat akurat "na czasie" bo zaczął się sezon na wycieczki, wypady itp. bo jest ładna pogoda, no i oczywiście wiedzy na ten temat nigdy za wiele :thumbsup:  Ostatnio zastanawiałem się nad kupnem apteczki takiej podręcznej, żeby mógł ją wrzucić do plecaka albo przypiąć na pasek. naprzeciw wyszedł Lidl, a raczej wyjdzie bo oferta dopiero od 9 maja. Wiem, że apteczka z marketu, no ale w razie potrzeby i taką nikt nie pogardzi. Swoją powiększę o zestaw do pierwszej pomocy, który musimy nosić na PO (przysposobienie obronne w szkole) oraz folię NRC. A w tym moim zestawie jest ustnik do RKO, bandaże różnego rodzaju, oczywiście rękawiczki (które i tak co jakiś czas trzeba wymieniać) i opaskę uciskową. Dołożę to do kupionej apteczki i moim zdaniem powinno być OK :teehee:

link do tej apteczki: http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-9B4A0904-F5D4125F/lidl_pl/hs.xsl/index_40165.htm

14 zł to nie jest dużo. Za taką cenę lepszej nie znajdziecie, ja szukałem i znalazłem z gorszym zaopatrzeniem i droższą. Dla mnie ten zestaw będzie ok, a w razie potrzeby udzielę pomocy.

EDIT: znalazłem jeszcze inną fotkę: http://fanlidla.pl/gazetka/2012.05.14.walizki/5811,Apteczka,podrozna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...