Skocz do zawartości

[rower] FR/DH

projumper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisano

Do dh ani fr nie nadaje się żaden z powyższych. Jeśli chodzi o skoki z krawężników to jeszcze,chociaż i tu byłbym ostrożny

Napisano

Jeśli chodzi o skoki z krawężników to jeszcze,chociaż i tu byłbym ostrożny

Nie wiesz co mówisz, trochę pogrzebać przy fireball`u i całkiem fajna streetówka wychodzi :)

Napisano

A na co zwracac uwage podczas kupna? I po czym poznac ze to inny niz do fr czy dh? Jaki mi polecicie? Powtarzam jestem POCZATKUJACYM;)

Napisano

Napęd - z przodu jeden blat + napinacz, tył przerzutka normalna kaseta, rzędów dowolnie.

Hamulce- Dwie tarcze, najlepiej 203, ale jeśli przód 203 a tył 180 to nie ma co się przejmować.

Amortyzator- skok 130mm+

Jeśli to będzie spełnione to koła, kierownica itp. też raczej będą odpowiednie ;)

Napisano

Tak wygląda sprzęt do DH/FR

2488b7f27b90b34ba8ccbeb49b3227de.jpg

A tak wygląda sprzęcik do dirt'u/street'u

i-mongoose-fireball-dirt-2012.jpg

Różnicę widać gołym okiem ;) To teraz powiedz, czy chcesz downhill'a czy  street'ówkę :)

Napisano

Stary jestem POCZATKUJACY i od razu widac ze ten pierwszy nie jest w granicach 800zl...czyli nawet na moim 0% poziomie jazdy wszystkie wymagania spelni ten drugi;)

A bardzo zle sie bedzie jezdzilo na amorku o skoku 100? Mam 172cm wzrosu:p

Napisano

Jak jesteś początkujący to trochę poczytaj, ogarnij temat ;) Bo głupoty piszesz...

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Ja spotkałem się z opiniami że na sztywnej ramie (bez dampera) łatwiej zacząć w fr.
Dobry amortyzator na przód, i już można latać.

Napisano

Wychodzę z założenia, że do DH/FR rowerek musi być na full'u :P

A to nie całkiem słuszne założenie.

Na fullu jest oczywiście łatwiej, bardziej komfortowo, bezpecznie i można sobie na więcej pozwolić przy mniejszych umiejetnościach ale to nie tak że sztywniak się nie nadaje.

Na zachodzie są całe kluby ludzi którzy robią niesamowite rzeczy na sztywniakach.

Te foty co dałeś też nie do końca odzwierciedlają prawdę, między rowerem do dirtu a FR jest często bardzo delikatna granica.

Napisano

Do DH to też ta Kona którą kolega wkleił to sie średnio nadaje, to jest raczej FR.

Tu jest przedstawiciel rowerów Downhillowych:

2013-Santa-Cruz-V10-Carbon-Fiber-DH-Bike

to też jest rower ktory smiało daje rade w DH - Duncon Cocker

790019.jpg

Przedstawicielem rowerow do FR to np:

Freeride-_2800_1_2900_.jpg

napisz może ile masz do wydania na rower FR/DH

Jesli to ma być niskobudżetowy to może poszukaj czeskiej marki SEKIM - bardzo fajne rowery i można tanio znaleźć

Napisano

Do DH i FR śmiało można z Hornetem :) I wcale nie musi być Full - tym bardziej że łatwiej będzie na początek wypracować wybicia i lądowania na sztywniaku niż fullu ;)

Napisano

To wydania mam okolo 800zl.

Szukalem tych SEKIN i HORNET i nic nie ma..znaczy hornety sa ale drogie;p a sekinow nie ma w ogóle;/

Napisano

Dobra, widzę że temat interesujący to się wypowiem.

Jak widać jesteś BARDZO początkujący. Na twoim miejscu (też kiedyś zaczynałem) zacząłbym od nabycia choćby minimalnej wiedzy, bo jak na razie nie masz jej wcale. Nie mam zamiaru z ciebie szydzić, mam nadzieję że rozumiesz.

Prawdziwego roweru do downhillu i freeride'u nie da się złożyć ani kupić za 800 złotych. Tak samo jest z jakimś budżetowym rowerkiem, nie ma opcji żeby złożyć coś do sportu jakim jest freeride i downhill. Co innego jeśli pojmuje się DH lub FR za latanie górek w parku lub krawężników w mieście, ale to nie jest ani DH, ani FR. 

Rowery które podałeś nie nadają się do tego o czym piszesz. Ale mogą posłużyć z bazę do czegoś całkiem dobrego. Tylko wiadomo, do tego potrzeba czasu i pieniędzy.

Witam...chcialem zapytac jaki powinien byc rower do freeride/downhill?

Na początku wystarcza jakiś sztywniak właśnie typu Dartmoor Hornet, Leader Fox Dragstar lub Cocaine z amorkiem pokroju SrSuntour Duro i jakimiś przyzwoitymi hamulcami (tzn. nie V-ki) i ew. przerzutką (można złożyć z początku na SS ale później jednak warto zainwestować w biegi).

Niestety jazda na rowerze tym bardziej Freeride i Downhill wiążą się z pewnymi niebezpieczeństwami, dlatego tez kupując rower i zaczynając jeździć warto zainwestować również w kask. Kask to niezbędne minimum ochrony, na początku możesz nie mieć innych ochraniaczy ale bez kasku to bym nie wjeżdżał do lasu.

Ja też kiedyś zaczynałem, zacząłem od czegoś co nie było rowerem do jazdy grawitacyjnej, zmieniałem powoli części inwestowałem w sprzęt i teraz już da się pojeździć :D

Napisano

To wydania mam okolo 800zl.

Szukalem tych SEKIN i HORNET i nic nie ma..znaczy hornety sa ale drogie;p a sekinow nie ma w ogóle;/

Jeśli mam być szczery, to te 800zł powinno ci wystarczyć na dobry kask i ochraniacze. Nie oszukujmy się, ale za 800zł nie kupisz nawet dobrego widelca do dh, nie mówiąc tu o całym rowerze. Za kwotę 2000-2500zł można myśleć już nad jakimś fajnym hardtailem

Napisano

Czepiacie się. Chłopak chce pojeździć a 3tys na dobry rower szybko raczej nie nazbiera. Według mnie ten z pierwszego linku na początek będzie ok. Duro jakimś cudem nie jest ale też nie skapituluje po pierwszej chopie. Kółko z tyłu całkiem porządne więc z brakiem odpowiedniej techniki początkującego sobie poradzi. Hamulce do tego dokupić i będzie w porządku ;) Chyba że Ci się nie spieszy to możesz spróbować dozbierać trochę (jakaś praca przez wakacje) i z nieco większym budżetem poszukać odpowiedniego sprzętu.

Napisano

Niestety z tych co podaliscie nie ma w woj.lubelskim, a nie mam  zamiaru jezdzic po rower dalej;p w pelni Cie rozumiem djwiocha kompletnie sie na tym nie znam ;p a jak myslicie co trzeba wymienic w tym rowerze, zeby dla POCZATKUJACEGO wystarczylo? :D

http://tablica.pl/oferta/mongoose-fireball-07-dartmoor-ns-octane-duncon-dh-fr-street-dirt-ID2AePW.html#291517c28c;r:8;s:

A jakby sie wam chcialo to podeslijcie jakis link roweru w woj.lubelski bylbym bardzo wdzieczny:)

Napisano

Najpierw może powiedz gdzie i jak zamierzasz nim jeździć? Bo jak chcesz uprawiać DH po płaskim to i wigry starczą ;).

W tym fireball'u trzeba hampel przód, kaseta tył, napinacz żeby jakoś to jeździło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...