Mytnik Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Witam. Składam rower i poszukuję amorka. Ważę 55 kg. Chciałbym coś z blokadą skoku, trasy mieszane trochę asfaltu, trochę w terenie. Możecie polecić coś rozsądnego do 200 zł, używki oczywiście wchodzą w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 rozsądnego do 200 zł W tej cenie nic rozsądnego nie dostaniesz Jedynie XCR można wychaczyć, ale czy będzie chodził przy takiej wadze to już nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cu8er Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Zdajesz sobie sprawę, że przy tej kwocie mówisz o uginaczu nie amortyzatorze ?Nawet się nie pytam czy masz V-ki czy Tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Byś miał 450 zł to nowego Epicona byś kupił. Fajny amor i na dodatek powietrzny. Dopasujesz sobie go pod siebie. W tych marnych 200zł to nie masz co tracić czasu na szukanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 edynie XCR można wychaczyć Słownik wyhacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Słownik wyhacz Mądre Ciekawe czy Ty nie popełniasz błędów..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FiFiAk Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Do 200zł to ciężko będzie. Tak jak koledzy pisali powyżej - Suntour XCR wydaje się sensownym rozwiązaniem. Z używanych to przy takim budżecie masz szanse na: Normalne ceny - suntour xcr, xcm i xct, rst gila tnl Okazyjnie - manitou axel, suntour axon, rock shox dart lub pilot. Ewentualnie RS Pilot + sprężyna od simpsona. Natomiast z blokadą skoku może być różnie. A przy Twojej wadze to hmm miękkie spręzyny lub powietrze?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Mądre Ciekawe czy Ty nie popełniasz błędów..... Nie robię. Nam nie kazali kolorować drwala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Przy Twojej wadze to tylko powietrzny nie pakowałbym się w żadną sprężynę. Jeśli natomiast chodzi o kwotę którą masz to lepiej już poczekać dozbierać i kupić coś co będzie działało w miarę dobrze. Za tą kwotę nie kupisz nic co sprawi Ci przyjemność z jazdy. Bolesne ale prawdziwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Jeśli kupisz tego XCT czy cos sprężynowego ( bo powietrznego raczej nie upolujesz ) to bedzie to totalna porażka, gdyż te sprężyny są bardzo twarde i pod Tobą praktycznie by się nie uginały...Dozbieraj do tych 400zł i wtedy już jakiegoś powietrznego używanego amorka kupisz spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airsofter Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Można by XCR`a + takie cudo dokupić http://www.activia.sgl.pl/produkty/AMORTYZATORY,Sprezyny,Sprezyna_Do_Amortyzatora_Suntour_XCR,1026/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Tylko pytanie czy ta miękka sprężyna naprawdę będzie miękka :DCzyli oryginalnie w XCR montowane są twarde sprężyny?Szczerze mówiąc, to nawet nie wiedziałem, że są dwie wersje sprężyn do takiego amorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Ta sprężyna co podaliscie podeszłaby do XCM'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Sam ważę trochę więcej i ujeżdżam xcr'a. Wiadomo powietrzny amor, to nie jest, ale przy swojej cenie, spełnia swoje zadanie doskonale. 55kg, to może być trochę mało, ale działać będzie. Bez dokładania, do kwoty wymienionej w temacie, to tylko i wyłącznie xcr, bo używany powietrzny raczej ciężko będzie trafić. A co do sprężyn ; nawet nie wiedziałem, że są dwa rodzaje do tego amorka. Ktoś wie, jaka jest montowana fabrycznie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Ta sprężyna co podaliscie podeszłaby do XCM'a? Moim zdaniem powinna pasować, ale niech się inni wypowiedzą A co do sprężyn ; nawet nie wiedziałem, że są dwa rodzaje do tego amorka. Ktoś wie, jaka jest montowana fabrycznie ? Także czekam na odp na to pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Jeśli składasz rower i troszkę brak funduszy to jest norma. Dlatego trzeba z pewnych rzeczy zrezygnować na rzecz innych. Łatwiej zrezygnować z droższej korby czy podzespołów napędu. Tego samego nie daje się powiedzieć o amortyzatorze. To powinna być część na lata dlatego naprawdę nie za wiele dokładając postaraj się dozbierać i kupić takiego np. Epicona. Lub coś bardziej pasującego do nazwy amortyzator jak Raidon http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-l-o-100mm-new-design-super-i3203219113.html lub XC-28 http://www.bikeatelier.pl/ramy-widelce/amortyzatory/amortyzator-rock-shox-xc28-100-mm. Tu masz też pancerniaka Darta http://www.bikeatelier.pl/ramy-widelce/amortyzatory/amortyzator-rock-shox-dart-2 Trzeba tylko miękkich sprężyn i uzyskasz mniej więcej to co chcesz a w przypadku RS'ów dodatkowo solidną budowę bo one słyną z pancerności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Jeszcze nie spotkałem się z amortyzatorem sprężynowym by działał dobrze pod tak lekkiego bikera. No chyba że włożymy do niego sprężynę z długopisu. Drugą sprawą jest jeszcze to czego się wymaga od amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mytnik Napisano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Czyli tak jak podejrzewałem. Naprawdę na chwilę obecną nie jestem w stanie przeznaczyć na amorek więcej, 250 zł maksymalnie. Wiem, że za tą kwotę nie kupię nic porządnego, ale będę musiał coś wybrać. A co z regulacją naprężenia wstępnego (twardości) tym pokrętłem na szczycie golenia? Nic to nie daje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 5 Maja 2013 Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 A co z regulacją naprężenia wstępnego (twardości) tym pokrętłem na szczycie golenia? Nic to nie daje? A amorkach sprężynowych ta regulacja w bardzo niewielkim stopniu wpływa na pracę amorka ;/Może lekko "miększy" będzie, ale różnica będzie naprawdę niewielka.Bynajmniej ja tak miałem w Torze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Jeszcze nie spotkałem się z amortyzatorem sprężynowym by działał dobrze pod tak lekkiego bikera. Moje 66 dosłownie pływa pod moimi 55kg Ale nie ta półka cenowa i nie to przeznaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mytnik Napisano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Witam ponownie. Pomyślałem, że jeśli nie mam wystarczająco kasy aby kupić coś dobrego, to zastanawiam się nad wzięciem czegoś na raty. Myślałem nad takim Suntourem: http://allegro.pl/sr-suntour-xcr-rl-blokada-skoku-model-2012-pivoty-i3203355135.html Co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 +1 do Epicona, bardzo polecany amortyzator. Brat ma xcr i przy 60kg słabą to ma czułośc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giercio28 Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Jak za 350zł chcesz XCR kupić to dołóż 10zł i kup Raidona. To powietrzniak. Ustawisz pod siebie i klasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nopel Napisano 12 Maja 2013 Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Ja kupiłem xcr'a za 250zł, jeszcze nie doszedł. Ważę 60kg, więc opiszę jak chodzi jak dojdzie. Co z tymi sprężynami, wie ktoś jakie seryjnie są montowane? Tutaj masz axela offtopic .http://allegro.pl/amortyzator-przedni-manitou-axel-comp-nowy-i3213199388.html z tym że nie ma on blokady skoku, co na szosie jest problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mytnik Napisano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Trafiła mi się okazja na kupno fajnego amorka za nieduże pieniądze. Tylko jest problem. Sterówka ma 19 cm. Jak mierzyłem u siebie to zostanie mi 3 cm sterówki. Chyba trochę mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.