Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jaki amortyzator przy niskiej wadze.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Składam rower i poszukuję amorka. Ważę 55 kg. Chciałbym coś z blokadą skoku, trasy mieszane trochę asfaltu, trochę w terenie.

Możecie polecić coś rozsądnego do 200 zł, używki oczywiście wchodzą w grę.

Do 200zł to ciężko będzie. Tak jak koledzy pisali powyżej - Suntour XCR wydaje się sensownym rozwiązaniem. Z używanych to przy takim budżecie masz szanse na:

Normalne ceny - suntour xcr, xcm i xct, rst gila tnl

Okazyjnie - manitou axel, suntour axon, rock shox dart lub pilot. Ewentualnie RS Pilot + sprężyna od simpsona.

Natomiast z blokadą skoku może być różnie. A przy Twojej wadze to hmm miękkie spręzyny lub powietrze?!

Przy Twojej wadze to tylko powietrzny nie pakowałbym się w żadną sprężynę. Jeśli natomiast chodzi o kwotę którą masz to lepiej już poczekać dozbierać i kupić coś co będzie działało w miarę dobrze. Za tą kwotę nie kupisz nic co sprawi Ci przyjemność z jazdy. Bolesne ale prawdziwe.

Jeśli kupisz tego XCT czy cos sprężynowego ( bo powietrznego raczej nie upolujesz ) to bedzie to totalna porażka, gdyż te sprężyny są bardzo twarde i pod Tobą praktycznie by się nie uginały...
Dozbieraj do tych 400zł i wtedy już jakiegoś powietrznego używanego amorka kupisz spokojnie :)

Sam ważę trochę więcej i ujeżdżam xcr'a. Wiadomo powietrzny amor, to nie jest, ale przy swojej cenie, spełnia swoje zadanie doskonale. 55kg, to może być trochę mało, ale działać będzie. Bez dokładania, do kwoty wymienionej w temacie, to tylko i wyłącznie xcr, bo używany powietrzny raczej ciężko będzie trafić.

A co do sprężyn ; nawet nie wiedziałem, że są dwa rodzaje do tego amorka. Ktoś wie, jaka jest montowana fabrycznie ?

Ta sprężyna co podaliscie podeszłaby do XCM'a?

Moim zdaniem powinna pasować, ale niech się inni wypowiedzą  :)

A co do sprężyn ; nawet nie wiedziałem, że są dwa rodzaje do tego amorka. Ktoś wie, jaka jest montowana fabrycznie ?

Także czekam na odp na to pytanie :)

Jeśli składasz rower i troszkę brak funduszy to jest norma. Dlatego trzeba z pewnych rzeczy zrezygnować na rzecz innych. Łatwiej zrezygnować z droższej korby czy podzespołów napędu. Tego samego nie daje się powiedzieć o amortyzatorze. To powinna być część na lata dlatego naprawdę nie za wiele dokładając postaraj się dozbierać i kupić takiego np. Epicona. Lub coś bardziej pasującego do nazwy amortyzator jak Raidon http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-l-o-100mm-new-design-super-i3203219113.html lub XC-28 http://www.bikeatelier.pl/ramy-widelce/amortyzatory/amortyzator-rock-shox-xc28-100-mm. Tu masz też pancerniaka Darta http://www.bikeatelier.pl/ramy-widelce/amortyzatory/amortyzator-rock-shox-dart-2 Trzeba tylko miękkich sprężyn i uzyskasz mniej więcej to co chcesz a w przypadku RS'ów dodatkowo solidną budowę bo one słyną z pancerności.

Jeszcze nie spotkałem się z amortyzatorem sprężynowym by działał dobrze pod tak lekkiego bikera. No chyba że włożymy do niego sprężynę z długopisu. Drugą sprawą jest jeszcze to czego się wymaga od amortyzatora.

Czyli tak jak podejrzewałem. Naprawdę na chwilę obecną nie jestem w stanie przeznaczyć na amorek więcej, 250 zł maksymalnie. Wiem, że za tą kwotę nie kupię nic porządnego, ale będę musiał coś wybrać. A co z regulacją naprężenia wstępnego (twardości) tym pokrętłem na szczycie golenia? Nic to nie daje?

A co z regulacją naprężenia wstępnego (twardości) tym pokrętłem na szczycie golenia? Nic to nie daje?

A amorkach sprężynowych ta regulacja w bardzo niewielkim stopniu wpływa na pracę amorka ;/
Może lekko "miększy" będzie, ale różnica będzie naprawdę niewielka.
Bynajmniej ja tak miałem w Torze :)

Ja kupiłem xcr'a za 250zł, jeszcze nie doszedł. 
Ważę 60kg, więc opiszę jak chodzi jak dojdzie.

Co z tymi sprężynami, wie ktoś jakie seryjnie są montowane?

Tutaj masz axela offtopic .http://allegro.pl/amortyzator-przedni-manitou-axel-comp-nowy-i3213199388.html z tym że nie ma on blokady skoku, co na szosie jest problemem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...