Gość TheMan Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Witam, Mam w planach przejechać około 40 kilometrów z obecnego miejsca pobytu do rodzinnego miasta. Uniknąć chcę ruchliwej drogi krajowej i znalazłem dojazd drogą bardziej poboczną. Problem jest w tym, że drogi tej nie znam, ulic jest dość sporo by zapamiętywać, a zatrzymywanie się co chwilę i sprawdzanie kartki lub mapy zabija radość z jazdy rowerem. Tutaj pojawia się moje pytanie: czy istnieje aplikacja, która ponawiguje mnie po uprzednio wyznaczonej trasie? Myślałem, że mapy Google pomogą, ale tam mogę wyznaczyć sobie trasę, zapisać i na telefonie z androidem tylko ją odczytać i nawigować do jednego z puntów na jej trasie i to też według drogi jaką wyznaczy aplikacja, a nie, którą sam zaplanowałem. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Automapa- opcja "prowadz przez" i wyznaczasz punkty trasy, lub.... Program "Trekbuddy" i wczytanie gotowego śladu GPS w postaci pliku GPX. Trekbuddy ma tą przewagę że istnieją wersje programu praktycznie pod każdą platformę, ogólnie dla mnie program rewelacyjny. Slady gpx np: z tąd.... http://www.gpsies.com/home.do;jsessionid=5F91F9F87EC1F4A96EB4758DE96F0EEB#10_51.41034247807634_19.694366455078125_mapQuest Nieprzekopana skarbnica śladów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Ja także polecam trekbuddy W necie można znaleźć szczegółowe info na temat instalacji progrmu jak i tworzeniu map za pomocą "Mobile atlas creator" Można także oczywiście wgrać gotowe ślady, o czym pisał kolega wyżej Genialny program Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość TheMan Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Automapa- opcja "prowadz przez" i wyznaczasz punkty trasy, lub.... Program "Trekbuddy" i wczytanie gotowego śladu GPS w postaci pliku GPX. Trekbuddy ma tą przewagę że istnieją wersje programu praktycznie pod każdą platformę, ogólnie dla mnie program rewelacyjny. Slady gpx np: z tąd.... http://www.gpsies.com/home.do;jsessionid=5F91F9F87EC1F4A96EB4758DE96F0EEB#10_51.41034247807634_19.694366455078125_mapQuest Nieprzekopana skarbnica śladów. Ja także polecam trekbuddy W necie można znaleźć szczegółowe info na temat instalacji progrmu jak i tworzeniu map za pomocą "Mobile atlas creator" Można także oczywiście wgrać gotowe ślady, o czym pisał kolega wyżej Genialny program Drodzy Panowie, powiedzcie mi jeszcze, czy trekbuddy potrafi nawigować głosowo? Nie ukrywam, że telefon wożę w plecaku, więc nie mam możliwości spoglądania na ekran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Niestety, aż tak wypasiona to ta aplikacja nie jest Bynajmniej ja nie odkryłem takiej opcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 http://www.ebay.pl/itm/221089024132?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2648 Bardzo praktyczna rzecz, mam używam. Dodam tylko że można kupić sporo taniej niz na tej aukcji, wrzuciłem tylko poglądowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 A, że tak spytam... Jaki masz telefon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Galaxy Ace ale trochę większy też wejdzie. Ja mam w tym jeszcze spory zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Galaxy Ace ale trochę większy też wejdzie. Pytanie było raczej skierowane, do autora tematu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 4 Maja 2013 Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NatSPORT Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Mam pytanie odnośnie endomondo. Zamierzam sobie jakiś telefon sprawić, by móc z tego programu korzystać. Pytanie jakie aplikacje powinien mieć. na pewno GPS ale co jeszcze i czy korzystanie z tej aplikacji i endomondo jest płatne? Może orientujecie się w najtańszej wersji? Dzięki z gory za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Mam pytanie odnośnie endomondo. Zamierzam sobie jakiś telefon sprawić, by móc z tego programu korzystać. Pytanie jakie aplikacje powinien mieć. na pewno GPS ale co jeszcze i czy korzystanie z tej aplikacji i endomondo jest płatne? Może orientujecie się w najtańszej wersji? Dzięki z gory za pomoc WWystarczy wbudowany moduł GPS i nic więcej Korzystanie zarówno z endomondo jak i trekbuddy jest w całości bezpłatne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość TheMan Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Pytanie było raczej skierowane, do autora tematu :) SGS+ na androidzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NatSPORT Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 W Wystarczy wbudowany moduł GPS i nic więcej Korzystanie zarówno z endomondo jak i trekbuddy jest w całości bezpłatne Dzięki za info Czyli po prostu szukać aparatu z GPS, niepotrzebny android? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 6 Maja 2013 Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Czyli po prostu szukać aparatu z GPS, niepotrzebny android? Nie Zwykły GPS i wsio działa SGS+ na androidzie. A nie lepiej kupić jakiś fajny uchwyt na telefon na kierownik, zamiast szukać aplikacji z głosowym naprowadzaniem? Takiej aplikacji za free raczej nie znajdziesz, a jak masz płacić na gps-a z lektorem, to lepiej kupić uchwyt i mieć tel w zasięgu wzroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szon Napisano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Znacie jakąś inną aplikację niż TrekBuddy, która spełnia kryteria z pierwszego postu? Nie musi być darmowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemkoVonLezajsk Napisano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Znacie jakąś inną aplikację niż TrekBuddy, która spełnia kryteria z pierwszego postu? Nie musi być darmowa Locus w wersji darmowej jak i Pro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szon Napisano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Locus w wersji darmowej jak i Pro Locus darmowy nawiguje mi z punktu do punktu, a nie wzdłuż narysowanej trasy. Nie potrafię go ustawić czy kupić pro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksawcio97 Napisano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Według mnie Osmand jest bardzo dobry. W Google Play jest za darmo. Tylko mapę ściągnąć na kartę albo wewnętrzna i śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler69 Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Co myślicie o nowości w Google Maps - widok tras rowerowych? Nawigacja w tej aplikacji działa inaczej niż wymienione tutaj. Nie trzeba wrzucać wcześniej wyznaczonej trasy. Działa jak typowa nawigacja samochodowa. Wpisujemy cel podróży, wybieramy nawigację po trasach rowerowych i jedziemy... Są dostępne podpowiedzi głosowe. Wydaje się być ciekawą alternatywą. Obecnie jest w wersji beta. Ktoś już może testował? Ja mam zamiar w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VoytasRadon Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 ~Kiler69 Mowisz o wersji przeglądarkowej czy na adroida? Bo ta przeglądarkowa w opcji rowerowej różni się od pozostałych w zasadzie tylko tym że wyświetla dodatkowo ścieżki rowerowe i ewentualnie nimi prowadzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler69 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Mówię o aplikacji na Androida. Może nie jest to do końca to o co chodzi autorowi tematu, ale też możemy wyznaczyć trasę i po niej nawigować. Dzięki temu, że są uwzględniane drogi rowerowe, mamy więcej możliwości niż ze zwykłą nawigacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex123 Napisano 15 Września 2013 Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Bardzo fajna jest ta nawigacja z google z wyborem tras rowerowych, jeszcze się na niej nie zawiodłem a cały sezon z nią jeżdziłem praktycznie. Jedyna kwestia która mi brakuje to zaplanowanie trasy. Szkoda że nie można w domu ustalić sobie trasy a potem ją wgrać do telefonu tak byłoby extra. Wiem wiem zaraz ktoś napisze, że trackbudy ma tę opcję ale mogłoby mieć google są komunikaty głosowe i byłby w tedy darmowy komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ada93m Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 a powiedzcie mi przy tym temacie, czy jest opcja żeby na nokii E71 odczytywało trasę zapisaną w gpx ? nie musi być naniesiona na mapie wystarczy ślad po którym bym jechał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butchmk Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Ja do nawigowania używam Locusa free. Szeroki wybór dokładnych map wraz ze ścieżkami leśnymi. W mojej ocenie demoluje np. google map, szczególnie w lasach. W wersji pro daje dużo więcej możliwości ale z wersją free też się nie zgubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.