Pymyn Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Witam No wiec mam okazje kupic uzywany pulsometr od znajomego za niecałe 60 zł. Sigma PC 15. Jezdze na rowerze od kwietnia do pazdziernika~. Srednio przez sezon zrobie 2000-2500km, jezdzac co 2gi dzien po 1-1.5h. Nie trenuje do zadnych zawodow, ani w zadnych nie wystepuje. Jezdze poprostu dla siebie jak jest ladna pogoda. Pomyslalem o pulsometrze poniewaz chce zobaczyc jakie mam tetno podczas spoczynku, maksymalne oraz jak ono ksztaltuje sie podczas wysilku. Czasami robie na rowerze mini interwały aby troche pobudzic miesnie do rozrostu. Mam zamiar przeprowadzic rowniez maly eksperyment. Jak wiadomo u osob uprawiajacych sporty wytrzymalosciowe tetno spoczynkowe jest znacznie nizsze niz u osob nietrenujacych. Nie wiem czy 7 miesiecy intensywnego uzytkowania cos zmieni pod tym wzgledem, ale jestem ciekaw. Podobno tetno jest dobrym wyznacznikiem formy. Mam zamiar przez 1-2 tygodnie mierzyc z rana minimalne tetno, a nastepnie porownac je pod koniec sezonu. Czy to może się udac, moze ktos ma jakies doswiadczenie w tej kwestii itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coy Napisano 3 Maja 2013 Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Jeśli chodzi o zwyczajny pomiar tętna z rana to jesteś w stanie bez problemu zmierzyć je za pomocą ręki i zegarka na ścianie. Mimo to pulsometr to według mnie fajna zabawka i jeśli masz odłożone trochę pieniędzy to polecam ci jego zakup. Nie są zabójczo drogie, a sam około rok temu skusiłem się na zakup tyle, że Sigmy PC 25.10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filipek50 Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Chcę kupić pulsometr tak do 150 zł. Znalazłem sigme pc 15 i pc 25 ale nie wiem którą wybrać. Polecacie jakieś inne pulsometry ? http://allegro.pl/pulsometr-sigma-pc-25 http://allegro.pl/pulsometr-sigma-pc-15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 ocena wytrenowania po tetnie spoczynkowym jest tak skuteczna, jak ocena na podstawie wagi zawodnika - 120kg daje oczywisty komentarz, ale juz zestawienie 65kg z 75kg nasuwa kolejne pytania, bez ktorych ta jedna dana ma symboliczne znaczenie 5h jazdy tygodniowo to pozytywna rekreacja, zmian w organizmie raczej nie uswiadczysz, choc jak czlowiek jest zasiedziany/zapuszczony, to dziala kazdy bodziec, nawet chodzenie dodatkowego 1km dziennie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 26 Maja 2013 Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Myślę że nie do końca masz rację.Ja też nie jeżdżę dużo więcej,ale systematycznie utrzymuję aktywność fizyczną od kilkudziesięciu lat,i zgadzam się że tętno spoczynkowe nie jest do końca miarodajnym wyznacznikiem wytrenowania.Niemniej moje tętno spoczynkowe wynosi około 55 uderzeń i radzę sobie na drodze lepiej niż wielu młodszych bikerów.Powiedzenie że trening czyni mistrza jest trochę górnolotne ,ale częściowo prawdziwe.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiktoriaK Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Chcę kupić pulsometr tak do 150 zł. Znalazłem sigme pc 15 i pc 25 ale nie wiem którą wybrać. Polecacie jakieś inne pulsometry ? http://allegro.pl/pulsometr-sigma-pc-25 http://allegro.pl/pulsometr-sigma-pc-15 od zeszłego sezonu mam model 25.10 i nie wiem czy to przypadłość tego modelu czy sigmy ogólnie ale bywa że pokazuje wartości nieprawdziwe np; na przestrzeni tego miesiąca 21 treningów z tego 5 z maxHR 227, 214, 207, 204, 221 a także 195 chyba w moim przypadku też można uznać za przesadę gdybym nie widziała tych dziwnych wartości co 3-4 trening to pewnie uznałabym ten gadżet za przydatny (czytaj: miarodajny) Przed zakupem na pewno poszukaj po forach co o nich piszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Faktycznie te wartości są nie wiarygodne bo przyjmuje się, że wartością maksymalną tętna jest 220 czyli tętno noworodka. Im człowiek jest starszy tym tętno max jest mniejsze o ilość przeżytych lat. I tak jeśli tętno pokazuje ci 204 to byś musiała mieć nie więcej niż 16 lat przy czym była by to graniczna wartość. Zatem należy wyrzucić do kosza owe wyniki wraz z pulsometrem i poszukać czegoś wiarygodnego. Ps ja mogę potwierdzić, że osoby trenujące sporty wytrzymałościowe mają znaczni niższe tętno spoczynkowe od przeciętnej. Nie dalej jak miesiąc temu uległem wypadkowi i tuż przed operacją anestezjolog widząc moje tętno spoczynkowe zapytała się czy uprawiam jakiś sport. Potwierdziłem i zapytałem się skąd to przypuszczenie. Odpowiedziała... Bo ma Pan bardzo niskie tętno. Tu należy wspomnieć iż z wysiłkiem wytrzymałościowym jestem związany od 16 roku życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Faktycznie te wartości są nie wiarygodne bo przyjmuje się, że wartością maksymalną tętna jest 220 czyli tętno noworodka. To jest czysta teoria i ma niewiele wspólnego z rzeczywistością tak samo jak opieranie się na wzorze 220-wiek aby obliczyć swój HRmax. Wzór można wsadzić między bajki tak samo jak wartość bazową 220. Poza tym trenowanie oparte o puls też jest bez sensu. Nasze tętno jest zależne od zbyt wielu czynników zewnętrznych aby się na nim opierać. Ja trenuję bieganie - oczywiście amatorsko - tylko i wyłącznie w oparciu o tempo. Co do tętna spoczynkowego to przy regularnym treningu spada i to znacznie. Ja zaczynając bieganie po wielu wielu latach nicnierobienia miałem spoczynkowe na poziomie 88 uderzeń/min w tej chwili jest to 46-48 uderzeń/min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiktoriaK Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Pisząc o wartościach HRmax jakie rejestruje czasem moja sigma 25.10 nie zaznaczyłam, że wartości te przeważnie pokazują się na początku treningu i wygląda to tak, że nagle z wartości 90 wskakuje na np. 220, czasem samo wraca do właściwego wskazania, a czasem po prostu włączam pauzę i zaraz start i też pomaga. Zwróciłam na to uwagę po tym jaj na początku treningu pulsometr od razu sygnalizuje takie wysokie HR dźwiękami. W trakcie wysiłku już nie zwracam na to uwagi bo często mi piszczy przy zmianach stref, a nie potrzebuję wpatrywać się w te cyferki non stop. A Filipek50 zadał pytanie odnośnie tego właśnie modelu, więc nakreśliłam problem z jakim może się spotkać w trakcie jego użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 A Filipek50 zadał pytanie odnośnie tego właśnie modelu, więc nakreśliłam problem z jakim może się spotkać w trakcie jego użytkowania. Problem z sigmami jest znany nie od dziś. Generalnie pulsometr od Sigmy to loteria i często mamy do czynienia z erzacem niż pełnoprawnym sprzętem pomiarowy. Moim zdaniem lepiej kupić pulsometr na allegro za 50 zł lub odłożyć na coś porządnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 ...tetno spoczynkowe spada wraz z adaptacja treningowa organizmu, ale to z i do jakiego poziomu spada jest zalezne od danego osobnika i jest bardzo wzglednym wyznacznikiem, zrozumcie mam tetno spoczynkowe 37-38, prog lt ponizej 170, hr max ok 180, na ogolnopolskich maratonach przy pelnej obstawie nawet nie mam co marzyc o pudle na srednim/najdluzszym dystansie, za to ludzie majacy spoczynkowo 45-50 robia to notorycznie i sa lata swietlne przede mna...jesli chodzi o staz treningowy, ktory u mnie jest wrecz smieszny, niektorzy maja zawodowa/polzawodowa przeszlosc, wiec wynosi on ponad 10lat, chyba wystarczylo, aby zmiany doszly do 'sciany' kwestia wiarygodnosci wskazan pulsaka za 150zl to inna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 ...tetno spoczynkowe spada wraz z adaptacja treningowa organizmu, ale to z i do jakiego poziomu spada jest zalezne od danego osobnika i jest bardzo wzglednym wyznacznikiem, zrozumcie prawda, prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 27 Maja 2013 Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 W pełni podpisuję się pod Waszymi uwagami,koledze który założył posta należy powiedzieć wprost ,że pomiary tętna spoczynkowego może robić dla własnej ciekawości,ale nijak się one będą miały do wytrzymałości startowej,bo jest to bardzo indywidualny parametr . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.