Skocz do zawartości

[Dobór przełożeń] - wybór rozmiaru korby i kasety

Rychlapl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie mam w szosówce zestaw 53/39 i kasetę 12/27. Zestaw ten w jeździe w grupie jest ok, jednak gdy jadę sam to wydaję mi się być zbyt ciężki. Często jeżdżę na blacie z przodu, a z tyłu na zębatce 23 - 21-19 (wiatr i te sprawy). Z kolei na małej zębatce jest trochę zbyt lekko po płaskim.

Kiedy pojadę w góry to przełożenie 39-27 na najcięższych podjazdach jest trochę zbyt twarde.. 

Wpisywałem rozkłady przełożeń do różnych kalkulatorów, i rozwiązaniem które daje nieco niższą prędkość (liczyłem dla kadencji 90) jest korba kompakt 50/34 i kaseta 11-25.

Generalnie rozchodzi się o to, aby było delikatnie lżej.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu, jakie są Wasze doświadczenia? Może powinienem jeszcze coś innego policzyć niż tylko prędkość dla danej kadencji?

Pozdr,

Rychlapl

Co do predkosci i kadencji, to mozna sobie liczyc, tylko jak to sie ma do sytuacji, kiedy czlowiek sie meczy albo nie ma kopyta zeby to przepchac.

Standardowe korby sa dla kozakow z niezlym kopytem albo dla normalnych ludzi nie jezdzacych po wiekszych wzniesieniach.

Kompaktowa korba sporo zmienia. Z tego co piszesz, 50/34 i do tego jakas kaseta od 11.

Zmień korbę (albo blaty) na kompakt,kasetę zostaw,może się okazać,że brak 11stki będzie mniej odczuwalny niż nie pasujące pod Ciebie zestopniowanie nowej kasety.Po jakimś czasie wyjdzie samo,czego potrzebujesz w kasecie,kalkulator nie zastąpi "feelu".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...