Skocz do zawartości

[szosa] Klasyczna szosa dla niskiej osoby

sabuuq

Rekomendowane odpowiedzi

Od zawsze marzyłem o szosie. Jednak jest problem nie mam zbyt dużego budżetu i jestem dość niski 173 cm. Przez co ciężko mi znaleźć dobrą starą stalową szosę w przystępnej cenie. Chciałbym wydać maks 800 zł tak żeby w tym sezonie można było jeździć a w przyszłym pomyśleć o jakiś ulepszeniach. Ewentualnie chciałbym kupić coś do lekkie remontu. Nie miałem okazji jeszcze się przymierzać do takich rowerów. Znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/peugeot-monaco-rama-mangalloy-hle-stan-bdb-i3193275297.html

Jednak nie wiem czy nie będzie dla mnie za duży?

• Mod Team

Kłaniam,

W sieci jest od młota kalkulatorów i poradników co do rozmiarów ram szosowych w klasycznej geometrii. Nie podałeś długości nogi od krocza do ziemi tylko sam wzrost. Założywszy że jesteś normalnie wytrenowany - czyli gibki w kregosłupie, oraz proporcjonalnie zbudowany sugerowane widełki rozmiarów dla Ciebie to 52-56cm.

Wysokość ramy to jedno, ale jest jeszcze kwestia jej długości. I tu dużo zależy od własnych preferencji.

Ja na ten przykład najpierw patrzę na efektywna górna rurkę ramy a dopiero potem sprawdzam jaka jest jej wysokość, gdyż w  wielu przypadkach ramy odpowiedniej wysokości są za krótkie jak na moje upodobania...

Szacunek...

I.

Długość nogi to 83 cm. Wiem jednak kalkulatory to jedno a rzeczywistość to drugie. Szczególnie że szosy nigdy nie miałem więc nie wiem jak to wygląda sprawa z ramą. Sprawdzić też nie mam jak bo mieszkam w małej miejscowości, w rowerowych szosowych nie mają, nikt w najbliżesz okolicy nie sprzedaje takiego roweru, znajomy żaden też nie posiada. Także trochę zakup w ciemno chce zrobić. Czyli według ciebie ten Peugeot rozmiarowo byłby ok? A technicznie jak to wygląda?

• Mod Team

W/g mnie to teoretycznie jest OK, ale jak będzie praktycznie to będziesz wiedział Ty sam.

Co do strony technicznej to też się nie wypowiem, jakoże to trzeba zobaczyć i obmacać. na pewno hamulce to klasyczne, starodawne spowalniacze. Jak dla mnie ODRAZU do wymiany, wraz z klamkami najprawdopodobniej.

Poza tym klasyczne i stare kierownice nie każdemu pasują. Ja na ten przykład nie potrafiłem dogadać się z podobną z mojego starego nomen-omen Peugeot'a. Wymieniłem na współcześniejszą, anatomiczną, odrazu lepiej sie jeździ...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...