Skocz do zawartości

[Pedaly+Bloki] Jakie wybrac

szynas222

Rekomendowane odpowiedzi

Witam obecnie jezdze na szosie w pedalach spd m540 i butach shimano podstawowych do tych blokow....Gdzies czytalem ale nie pamietam nazwy zapiecia iz istnieja bloki w ktorych sa mniejsze straty przy pedalowaniu niz spd...Pozatym chcialbym tez kupic buty typowo pod szose bo te z mtb mi sie wydaja zdecydowanie za masywne....Czy jest wogole sens bedzie to mialo przelozenie? Czy to tylko efekt wizualny?

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Jeżeli chodzi o ograniczenie strat energii przy pedałowaniu czyli jej efektywny transfer to w przypadku układu but-pedał (dlatego pomijam między innymi odpowiednią wielkość zębatek, długość ramion korby i wartość kadencji) są dwie istotne sprawy:

- najważniejsze to sztywne, najlepiej karbonowe buty;

- powierzchnia styku podeszwy z pedałem (ale jeżeli but jest miękki to nawet duża powierzchnia nie poprawi znacznie efektywności).

Więc nie ma sensu mówić wyłącznie o blokach tylko o całym systemie pedałów zatrzaskowych razem z butami. W kolarstwie szosowym/torowym układ but-pedał ma największa efektywność transferu energii (konsekwencją tego są mało uniwersalne buty, ale mające małe opory powietrza i systemy zatrzaskowe z którym ciężej się wypiąć w awaryjnych sytuacjach).

Więc najlepszym rozwiązaniem, pod względem efektywności transferu energii byłby np. zestaw pedałów w systemie Shimano SPD-SL + buty z karbonową podeszwą.

Czy warto i czy daje to zauważalne poprawienie wyników na poziomie amatorskim?

Zastosowanie jakichkolwiek pedałów zatrzaskowych w miejsce platform - TAK

Zastosowanie sztywnych butów (nie koniecznie karbonowych, mogą być sztywne kompozytowe) - TAK

Zmiana "standardowych" bloków Shimano na system SPD-SL, wymiana sztywnych kompozytowych butów MTB na karbonowe MTB/szosowe - NIE

Pamiętaj, że jakbyś jednak chciał zmienić na system SPD-SL to buty też musisz zmienić, ponieważ ten system ma "3 dziury", ewentualnie kombinować hybrydowymi blokami (chyba takie gdzieś widziałem).

Różnice są na tyle małe, że kolarz amator nie jest w stanie tego wyczuć, a już tym bardziej wykorzystać.

Chyba, że prezentujesz już poziom, który pozwala ci walczyć o wysokie pozycje we wszelakich zawodach i detale mają jakieś znaczenie.

Oczywiście jeśli pieniądze nie są dla ciebie problemem to możesz sobie kupić zestaw typowo szosowy. Pamiętaj tylko, że w takich butach nie da się normalnie chodzić, szybko zniszczysz blok. 

Co do konkretnych modeli to chyba najlepiej rozejrzeć się na allegro. np. Look

Rozumiem tylko mam wrazenie ze te buty od mtb shimano sa za bardzo masywne na szose....rozumiem ze ze bloki m540 shimano nie maja takich strat zeby rozwazac inna opcje blokow?

rozumiem ze ze bloki m540 shimano nie maja takich strat zeby rozwazac inna opcje blokow?

Dokładnie, dużo bardziej odczujesz zmianę butów na sztywniejsze niż zmianę samych pedałów.

A jakie masz te buty? Jak turystyczne to wymień na jakiś sportowy model, one są lekkie i sztywne

Mam buty shimano m088 czyli dosc miekka podeszwa mozna w nich chodzic uzywam ich do mtb z blokami m540 i tam sie sprawdzaja warto sie czasem przejsc...Teraz mam szose i od miesiaca jezdze w tym zestawie ktory przelozylem...Ale te buty mi sie wydaja za bardzo masywne jak na szose...Dlatego szukam butow i blokow typowo na szose...Tym bardziej ze na szosie tak sie nie chodzi...Rozumiem ze lepiej znalezc jakies sztywne ale blokow juz nie zmieniac na inne czyli zostac przy m540 tzn kupic drugi komplet bo nie chce mi sie przekladac...

Mysle o spd sl i buty szosowe side do 500zl...Chyba najlepszy wybor?Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Chyba spd sl z butami do szody to lepsze rozwiazanie niz zwykle spd z mtb z butami szosowyki?Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Na rowerze szosowym jezdzi sie w butach szosowych :yes:

I reprezentowany poziom kolarstwa nie ma tu nic do rzeczy. Tak jest najlepiej i inaczej po prostu nie wypada!

Wszystkie buty szosowe maja ten standard mocowania blokow.

Popatrz po angielskich sklepach, CRC, Wiggle itd. czasami maja spore promocje 40-60% i mozna wyrwac niezle buty, nawet z karbonowa podeszwa za niezle pieniadze.

Przyklady:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=69383

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=55908

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=105177

Kupowanie butow na odleglosc raczej nie jesli chodzi o pedaly spd szosowe to podstawowy model czy warto w cos lepszego zainstalowac...Jesli chodzi o buty to tez sztywna podeszwa bedzie roznica w stosunku do mtb? Na carbon mnie nie stac wiec kupie niekarbonowa podeszwe duza roznica w jezdzie...Poleccie jakies buty szosowe

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...