Skocz do zawartości

[Shimano BR-M395 hydr.]

riderzmazur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

wiem że temat z hamulcami tarczowymi/hydraulicznymi jest na forum częsty ale chciał bym kilka rad dla mojego dziwnego przypadku utraty poprawnego hamowania na przedniej tarczy ...

mam rower CUBE analog 2013 z hamulcami Shimano BR-M395 hydr. disc brake (160/160mm) .

http://www.pmbike.pl/pl/p/Rower-gorski-Cube-ANALOG-29-disc-niebiesko-czerwony-2013-/774

Ostatnio (jakis tydzień temu) myłem rower na myjce cisnieniowej, oczywiśćie jak zawsze uważałem na wszystkie ruchome czesci tarcze zaciski, wszystko starałem sie spryskiwac z daleka itp.

Po myciu rower chodził idealnie i nie miałem problemu z hamowaniem z przodu. Po umyciu przesmarowalem go i użyłem BRUNOXA do amorków i znów starałem się aby ani kropelka nie spadła na tarcze, widelec byl owinięty szmatka .

Sytuacja na dzis dzien wyglada tak ze na przedniej tarcz widac ciemne smugi jak by kloci były zatłuszczone ,klamki chodzą prawidłowo ale siła hamowania jest słaba ,czasami pojawiaja się piski :(

oto pytania na ktore chciał bym znac odpowiedz :

1. czy brunox był przyczyna ?czy jedna ewentualna kropla mogła spowodowac az takie skutki ,a może myjka agapitu ??

2. czy musze wymieniac klocki (obecnie są mineralne czy lepiej kupic metaliczne) ?

3. czy jest możliwosć wyczyszczenia klocków (rower ma dopiero niecałe 2 mies.) ?

4. nie znam jeszcze budowy zaciskow i ogolnie dopiero zaczynam jezdzic na tarczach więc przosze o krotka instrukcje jak rozebrac prawidłowo zacisk i jak wyjąć klocki .

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc :D

p.s. mam tez problem z korbą ,gdy naciskam mocniej na korbe co jeden obrót słychać charakterystyczny '' stuk '' .

link do zaciskow shimano ktore posiadam: http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,hamulce-tarczowe,10154

Pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc :D

1. Tak
2. Może nie

3. Tak

4. Poszukaj w internecie i na forum, Było już. nic tam skomplikowanego nie ma.

p.s. mam tez problem z korbą ,gdy naciskam mocniej na korbe co jeden obrót słychać charakterystyczny '' stuk '' .        link do zaciskow shimano ktore posiadam: http://katalog.bikeb...-tarczowe,10154

Tak to jest gdy się myje myjką ciśnieniowa. Wypłukało Ci smar z tylnej piasty. Serwis i powinno wrócić do normy. Być może będzie potrzebny serwis również bębenka. Sprawdź dokręcenie kasety. Nasmaruj łańcuch. Jeżeli nie ustąpi sprawdź przednią piastę. Tam też może już nie być smaru. Jak dalej będzie ten dźwięk to zniszczyłeś łożyska suportu.

http://www.forumrowerowe.org/topic/135008-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ ! ! ! Było, było, było!

zacznę od końca bo kolega wyżej to jakiś czarnowidz a wcale nie musi być tak źle może masz przy rowerze stopkę którą trącasz podczas pedałowania (jak byś zjechał łożyska to byś słyszał na całym obrocie a nie co jeden i w jednym punkcie) zobacz czy nie masz krzywego blatu itp 

co do hamulców jak myłeś mogłeś nie do płukać i temu pojawił się osad polecam wyjąć klocki (instrukcję napiszę na końcu) odtłuścić tarczę a klocki wymyć a nawet wygotować w wrzątku (mało kto to robi większość wypieka co nie zawsze jest dobre dla klocków) czas gotowania jakieś 5-10min tak jak jajka ;p

co do wyjmowania klocków to wyjmujesz koło => prostujesz zakończenia sztyfu trzymającego od góry klocki => wyciągasz sztyf=> klocki wyciągasz w dół => masz klocki i sprężynkę w dłoni (składanie odwrotnie tylko zamiast prostować to rozchylasz zakończenia proste łatwe i bezpieczne

uważaj by w czasie gdy nie będzie klocków nikt nie zacisną klamki 

• Mod Team

Adrian...

Rzeczywiście było i to wiele razy. Ostatnio Puklus założył odrębny temat-kompedium. Lyndows podał właściwy link.

W kwestii stukania - niekoniecznie piasta. Może to byc pedał lub suport. Z pedałem sobie spokojnie poradzisz, suport raczej już trzeba będzie wymienic. Jak wyczyścic tarcze i klocki doczytasz w dedykowanym temacie. Na zdiagnozowanie stuków zapraszam jutro do Olsztyna na objazd trasy Maratonów Kresowych który prowadzę. Ewentualnie ze Szczytna do Biskupca nie masz daleko - wpadaj, zobaczę :)

@Tomek - litości gdzie ortografia, gdzie interpunkcja? Bycie kolegami to jedno, a zasady forum to zupełnie co innego!

zamykam bo temat nie ma przyszłości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...