Skocz do zawartości

[koła] Komplet MTB 26" do 700 zł.

maciej1988

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dowiedziałem się że max. waga dotyczy tylko mojej wagi, nie dodawana jest do tego waga roweru. Niestety gorzej z wyborem samych kół ponieważ niedostępne są obręcze Remerx. Jest propozycja zrobienia kół z obręczami DT Swiss X430 http://www.bikestacja.pl/pl/obrecz-dt-swiss-x430-32h.html   Cena tych obręczy jest prawie taka sama, wagowo troszkę cięższe, jedynie co wypada w nich gorzej to max. waga - 90 kg. A może warto trochę dołożyć i wybrać np. taką obręcz http://www.bikestacja.pl/pl/obrecz-dt-swiss-xr-4-1d-czarna-9933.html

Wdzydzak - dzięki za informację, jak będę kupował napęd na pewno dopytam się o to.

Napisano

Te obręcze mam wrażenie pochodzą z DT4you - są tam obecnie DT 445D (o wadze 445gr) za 42zł. Czy to Cię wyjdzie taniej złożenie - no nie wiem:

- piasty (400zł - Novateki), szprychy (64x2zł = 128zł Mach1 cieniowane, 64x3 = 192zł DT Competition), obręcze - powiedzmy te z dt4you (2x42 + 20(wysyłka) = 102zł), złożenie (80zł) w sumie 400 +128 +102+80 ~700zł (ew + 64 jak chcesz DT szprychy). Zależy gdzie złożysz - jak w dobrym serwisie, to będziesz miał koła na wieki, z drugiej strony bez gwarancji - jak coś się stanie (np piasta padnie, to nikt Ci nie odda za rozplecenie/zaplecenie). Jak kupisz gotowe masz zawsze gwarancje na całość.

Napisano

Na pytanie czy wybrać składaki na średnich piastach czy gotowe koła "made in Swiss" na jednych z najlepszych piast jakie są na rynku, tym bardziej że cena taka sama, odpowiedź powinna być oczywista.

Napisano

Jeszcze żeby te koła były jakoś specjalnie wylajtowane, można by się obawiać awarii. Ale nie są. Moje są lżejsze i muszą dźwigać około 86kg plus bajk i resztę, czyli pewnie około setki. Jakoś specjalnie ich nie oszczędzam i od wielu lat nie wiem co to awaria. Myślę, że z tymi będzie podobnie jak nie lepiej, jednak moje to składaki na już dość starych elementach a technologia poszła do przodu, jakby nie patrzeć.

Napisano

Dziwię się autorowi tematu że tak bardzo się uparł na koła z bikestacji na novatekach...sam jeszcze w okolicach lutego na dt4u kupiłem komplecik Zircon 307, cięższe od 107ek ale za to z limitem bodaj 110kg (sam po zimie oscyluję w granicach 85~7 kg) kółka toczą się jak marzenie, a kontakt z chłopakami z dt4u to czysta przyjemność (z bikestacją różnie).

Ode mnie rada również - bierz komplet 307 lub 107 ew. 307 i jeśli są jakieś lżejsze obręcze do przeplecenia. Wydaje mi się że w DT złożą kółka lepiej niż w bikestacji bo nie muszą tam prowadzić sklepu :P

Napisano

Nie, nie upieram się przy żadnych kolach. Zaczęło się od Mavic Crossride - złe, potem kilka modeli z Bikestacji - złe, samodzielne wybranie elementów i złożenie - z góry źle. Te koła z dt4u szczerze średnio mi się podobają żeby nie powiedzieć że w ogóle. Opinii, testów o Mavicach w internecie można znaleźć dużo, o składanych z elementów Novatec czy DTSwiss również. A jak chcę poszukać cokolwiek o tych Zircon 307 to sorry ale znajduje mi tylko Peugeot 307 :) Na kontakt z bikestacją jak na razie nie mogę w ogóle narzekać a i opinie o kołach od nich znalazłem nie najgorsze. Zobaczymy co jeszcze innego mi Bikestacja zaproponuje.

Mając wybór między obręczami DT Swiss X430 a M1800 które lepiej wybrać?

Napisano

A jak chcę poszukać cokolwiek o tych Zircon 307 to sorry ale znajduje mi tylko Peugeot 307 :)

To prawda, a to ze względu na fakt, że z tego co się orientuję są to kółka robione jako OEM - pod jakiś konkretny rower/producenta z komponentów DT. A dokładniej: piasty DT350 z systemem ratchet, proste szprychy DT Comp i obręcze DT E530.

Sam miałem wątpliwości, ale pozwolę sobie zacytować kawałek maila od jednego z forumowiczów z którym mailowałem przed zakupem a on sam zanabył kilka zestawów:

Kupiłem po prostu 3 komplety kół dla siebie i znajomych bo trzeba być niespełna rozumu aby wydać 600 pln na jakieś Novateki na badziewnych obręczach a tu dostaje się piasty DT350 na ratchecie, proste szprychy Compy i obręcze E530 z limitem wagowym 110 kg. Do tego zaciski, zestaw bezdętkowy oraz konwertery na oś 15 mm przód i 142x12 tył. Ja dodatkowo do 307 zamówiłem obręcze XR 4.2 - srebrne za 35 pln i po przekładce koła będą ważyć poniżej 1600 g za 700 pln.

Nikogo do niczego nie namawiam, pewnie znajdą się lepsze zestawy ale, dla mnie był to strzał w dziesiątkę (cykanie tylnej piasty - miód na uszy :P)

• Mod Team
Napisano

Zircony nie są OEMem- seria Zircon jest serią limitowaną przeznaczoną dla każdego na sezon 2011. BTW- DT Swiss wypuściło nowe koła z serii SPLINE

Piasta ZIRCON wygląda tak

7557_785d6fd6c46f9c5995e5357420dde380.jp

Piasta SPLINE wygląda tak

1366812049332-w4eemyc4lho7-670-75.jpg

W ogóle niepodobne...

Ja narzekałem na Crossride- miękkie jak koła ze składaka.

Napisano

Zircony nie są OEMem- seria Zircon jest serią limitowaną przeznaczoną dla każdego na sezon 2011.

O dzięki durnykocie za naprostowanie. W sumie moje przypuszczenie było błędne bo gdyby to był OEM to by nie były w fabrycznych kartonach pakowane tylko raczej luzem...

Ciekawi mnie jedynie że piasta to niby DT350, ale jej zupełnie nie przypomina, za to z przytoczonego przez Ciebie przykładu jest identyczna z nowym Splinem... ot zagadka.

Napisano

Problem jest taki, że z Zirconów został już tylko przód - 2 szt ..., ale jeśli ktoś nie korzysta z okazji, to jego problem ;)

Napisano

Sam mam te Zircony 107-ki, tez miałem troche wątpliwości ale jakoś je rozwiałem i kupiłem te koła. Mam pytanie czy ktoś te piasty rozbierał i sprawdzał czy tam jest ratchet, a może ktoś tylko na forum rzucił i teraz każdy potwierdza, że są?

Same koła ważą 1640gr bez opasek i samozamykaczy - w tej wadze nie da się chyba zrobić jakiś podróbek, czy felernych kół, bo by się rozsypały i na forum by wrzało aby ich nie kupować. Bębenek w piastach jest aluminiowy, ale włożyłem tam kasetę Deore na stalowym pająku- jak na razie jest ok, zobaczymy co będzie jak zdejmę :-)

Teraz to chyba bym kupił to co jest z Zircon'ów czyli 107-ki na przód i 307 na tył - nie będzie tak widać, że kółka są z innej parafii - z tyłu piasta jest z jednej strony przesłonięta kasetą a z drugiej tarczą, jak chcesz je ujednolicić to mozesz naklejki po odklejać...

Mozesz też złożyć na DT 445 (2x50zł) + XT (~250) + szprychy (~128) + złożenie (~80) = ~550zł, ale to juz nie ta jakość co maszyny DT i nie ta waga.

tak czy siak, trzeba by się na cos zdecydować, daj znać co wymysiłeś...

• Mod Team
Napisano

Mam pytanie czy ktoś te piasty rozbierał i sprawdzał czy tam jest ratchet, a może ktoś tylko na forum rzucił i teraz każdy potwierdza, że są?

Zircony mają system ratchet 32 "ząbki".

Napisano

Zircony mają system ratchet 32 "ząbki".

. Hej. Nie ma ratchetu z 32 ząbkami - występują albo w wersji 36 lub 18 zębów (i takie tez (czyli 18-tki) są w Zirconach) :-)
Napisano

A więc decyzja zapadła: kupiłem taki zestaw: piasta przód 711, piasta tył 812, obręcze DT Swiss M1800, szprychy DT Swiss Competition. Tak wiem że część z Was będzie mówić że źle zrobiłem nie biorąc tych Zirconów. Zobaczymy jak będzie, ja mam nadzieję że będę zadowolony. Koła powinny przyjść w piątek. Jutro przyjedzie komplet napędu. Weekend i może początek kolejnego tygodnia przeznaczam na przekładanie wszystkiego - wszystko chcę zrobić sam dla satysfakcji a niestety nie mam dużo czasu na to. Gdzieś za tydzień pewnie będę mógł napisać jak wszystko wygląda i jeździ. 

• Mod Team
Napisano

. Hej. Nie ma ratchetu z 32 ząbkami - występują albo w wersji 36 lub 18 zębów (i takie tez (czyli 18-tki) są w Zirconach) :-)

Ano faktycznie... 

Napisano

Gdyby ktoś się decydował na mieszanie 107 z 207 lub 307 to napiszę, że poza wagą różnią się szerokością obręczy, odpowiednio 18mm, 19.5mm i 21mm.

Napisano

A więc decyzja zapadła: kupiłem taki zestaw: piasta przód 711, piasta tył 812, obręcze DT Swiss M1800, szprychy DT Swiss Competition. Tak wiem że część z Was będzie mówić że źle zrobiłem nie biorąc tych Zirconów. Zobaczymy jak będzie, ...

Dokładnie, źle zrobiłeś ... ale to właściwie nie nasze zmartwienie ;)

Napisano

Na marginesie informacja odnośnie stosowania podkładek 1mm na piastę pod kasetę 10 rz.

Na moje pytanie w tej sprawie dostałem taką odpowiedź od Shimano Poland - cytuję :

Podkładka taka nie jest stosowana w kasetach MTB 10 rzędowych.

Co innego w przypadku 10 rzędowych kaset szosowych.

Życzę udanego montażu bez niespodzianek. :thumbsup: 

Napisano

Mam pewnie pytanie do Zircon'ów 307. Zmieniam tylne koło + hamulce tarczowe. Mam pewien dylemat co do ilości szprych - z tego co widzę, to te koła są na 28 szprychach. Nie wpływa to znacząco na wytrzymałość? Ważę jakieś 87kg, rower z przeznaczeniem do XC (teraz waży około 11kg), jednak momentami jeżdżę dosyć agresywnie na zjazdach - korzenie, koleiny. 

Napisano

Ja ważę 84kg i mam 107-ki, przejechałem ponad 400km na nich i jak na razie wszystko ok. 307-ki są pod wagę do 110 kg, wiec spokojnie możesz je brać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...