Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana na SLX

maciej1988

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ok dzięki, ściągacz do korby mam. Podobnie jak narzędzia do montażu suportu Hollowtech i wymiany kasety. Chyba niczego więcej nie potrzebuję poza inbusami i innymi podstawowymi narzędziami do wymiany całego napędu? 

A jeszcze jedno - mam ten smar - http://ctbike.pl/finish-line-ceramic-grease-smar-60g.html Nadaje się chyba do wszystkich gwintów śrub nie? Czy do wysmarowania osi korby też będzie się nadawał czy lepiej coś innego?

Napisano

Smar się nadaje, ale moim zdaniem go szkoda. Do gwintów daj najtańszy LT-43, ale jak nie masz innego to posmaruj tym Finish Line`m.

Napisano

Mam prawie całe opakowanie tego smaru to go wykorzystam. Cały komplet napędu powinien jutro być u mnie, w piątek koła. W przyszłym tygodniu napiszę jak to wszystko wygląda i działa.

Napisano

Niektóre elementy już wymieniłem. Mam pytanie co do nowego suportu i korby. Szerokość mufy suportu mam 68 mm, korba ma 2 blaty - jak powinienem założyć te podkładki dystansujące? 2 sztuki od strony prawej, 1 po stronie lewej? Najpierw powinienem wkręcić część z prawej strony która jest razem z plastikowym środkiem a potem lewą czy jak?

Napisano

Można zamontować do jednej obejmy jeśli kupisz matchmaker.

Matchmaker to patent SRAM-a i nie da się go pożenić z Shimano.

wózek bierze się w zależności od trybów na kasecie im mniej tym wózek powinien być krótszy

Długość wózka dobiera się do pojemności napędu nie do tylnej kasety.

Napisano

No więc cały napęd i koła wymienione na nowe. Dwa popołudnia pracy :) Oczywiście już pierwszy krótki przejazd dla sprawdzenia wszystkiego również był. Jak dla mnie - idealnie, wszystko pięknie chodzi, jakość działania napędu i płynność zmiany przerzutek to bajka w porównaniu z tym co miałem wcześniej. Manetki dało się bez problemów przymocować do obejmy hamulca SLX. Prawdopodobnie jutro wrzucę zdjęcia do oceny długości łańcucha, skróciłem chyba o 7 ogniw i dodałem spinkę, wydaje mi się że ma odpowiednią długość.

Napisano

VW Golf i Ford Fokus też pełnią tą samą funkcję a jednak nikomu nie wpadnie do głowy Golfa nazywać Fokusem i vice versa. EOT

Napisano

Poniżej dodaję zdjęcia napędu w różnych ustawieniach. Proszę oceńcie czy długość łańcucha jest odpowiednia, skróciłem go o chyba 7 ogniw i dodałem spinkę.

img0595ou.th.jpg

img0594zn.th.jpg

img0593tx.th.jpg

img0592qa.th.jpg

img0591sv.th.jpg

img0590kh.th.jpg

Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedź...2 dni minęły i otrzymałem jedną, dzięki wielkie. W sumie na szczęście pokrywa się z tym co sam myślałem czyli że jest ok. chociaż mógłby być jeszcze minimalnie krótszy, może jak będę zmieniał po 500 km. to skrócę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...