ombre2006 Napisano 2 Maja 2006 Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Jestem nowy więc sorki jeśli pytania będą banalne i głupawe. Chciałbym udoskonalić rower i przygotować go do jazdy w góry (ale to za jakieś dwa latka). Najpierw o przerzutce. Mam kasete 6-ke (Schimano MF-TZ06). Czytałem że można bez problemu zastosować przerzutkę przeznaczoną dla kaset 7,8,9 - Tylko mam pytanie - czy ciężko będzie ją dobrze wyregulować??? No taką na 6 to można dostać ale ile ona przetrwa jeśli kosztuje ok 30 zeta??? Obecnie używam roweru do XC, więc czy jest sens inwestować w LX/XT czy raczej zaopatrzyć się w deore? a dopiero kiedy będę miał zamiar wyjechać w góry zakupić LX? (oczywiście nie tylko przerzutke). Czy wszystkie nowe przerzutki wymagają rozkucia łańcucha żeby je założyć ?- bo gdzieś tutaj znalazłem taki problem. No i jak wygląda sprawa z mocowaniem do ramy??? Jak sprawdzić przed zakupem czy do mojej ramy będzie się dało ją zamocować ?- pytanie banalne (chyba) ale w ogóle nie mam pojęcia na ten temat. Odnośnie manetek Chciałbym zakupić gripshifty. Czy można zastosować takowe np. z serii acera, bo lepszych jakoś nie mogę znaleźć (no chyba że źle szukam) - co wy na to??? Czy takowe można zastosować do starej przerzutki przedniej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 5 Maja 2006 Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Zainwestuj na początek lepiej w ramę, bo domyślam się, że rower twój to jakiś makrokesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LeeS Napisano 5 Maja 2006 Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Po kolei : 1. Podstawa roweru jest rama. Potem widelec. Potem kola. Potem dopiero naped. Moga byc osoby co sie nie zgodza, alez moich doswiadczen wynika ze to prawda a nie kolarskie powiedzonko. Kumpel myslal tak jak ty - kupil manetki , przezutke klasy LX do starego roweru i sie dziwil ze tak mu sie dziwnie jezdzi - co chwile kolo z8semkowane , rama ciezka. Wiec moja rada - zainwestuj w rame. Nie musi byc zaraz jakas FULL-WYPAS. Jakas aluminiowa . Author-a mam i ne nazekam , moze Akcent 2 Przezutka bedzie na 100% pasowala do ramy. 3. Bedzie tez obslugiwala 6 biegow ( nie widzialem nigdy takiej konfiguracji wiec nie wiem nic o problemach z regulacja ) 4. Nie masz praqwdopodobnie kasety tylko wolnobieg, a jak wiadomo ten raczej nie wytrzyma ciezkiej ekplatacji wiec czeka cie tez wymiana piasty+kasety. 5.Z tym LX-em to mnie rozsmieszyles Sam mam deore, bylem w gorach (pozadnych ) i jakos przezyly 6. Co do gripshiftow to produkuje je inna firma - SRAM . I u niej naley szukac ( gripshifty shimano sie nie umywaja ). Tylko ze bedzie problem ze znalezieniem manetek na 6 biegow. Takze przemysl jeszcze raz co chcesz kupic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ombre2006 Napisano 5 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 Mój rower nie jest tanim odrzutem kupionym w hipermarkecie za 2 stówki. Ma swoje latka (w sumie to nie wiem ile ale ok 10) i wtedy jak go kupowałem to dosyć dużo kosztował (w porównaniu z innymi). Ale w sumie to nie ma znaczenia bo ze "starego roweru" zostało samo ramo. Może i trochę ciężkie ale swoje przeszło i nic mu nie jest. Jak na "tamte czasy" to są dobrze położone spawy, a widziałem inne w przybliżonym wieku i mam porównanie (tamte nadawały się do przetopienia na żyletki). W tamtym roku zainwestowałem w nowe kółeczka i oponki. Marne szanse żeby zrobiły się z nich 8-ki. Napęd w zasadzie też nie jest stary- 2 latka, no oprócz oczywiście wspomnianej przerzutki. A przerzutkę muszę kupić, bo to co "wisi" w jej miejscu powoli mało co przerzutkę przypomina. No to co byście mi radzili??? Zakupić jakiegoś "no name" za parę złociszów i zajeździć go w tym roku, a na następny rok zakupić nowy rower??? Bo w tym roku to nie ma szans :025: - brak kasiórki. Na nową ramę też mnie na razie nie stać. A tak w ogóle to co bardziej się opłaca - kupić cały rower, czy samemu sobie złożyć??? P.S. Ze złożeniem bym sobie poradził, bo mój obecny nieraz rozbierałem na części pierwsze - także na ten temat się nie rozpisujcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ombre2006 Napisano 10 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Słuchejta no - skoro nie chcecie mi nic doradzić, to chociaż odpowiedzcie mi na te pytania. Nie chcę zaśmiecać forum i tworzyć nowego tematu, wolę o poradę w tym wątku. Czy wszystkie nowe przerzutki wymagają rozkucia łańcucha żeby je założyć ?- bo gdzieś tutaj znalazłem taki problem. No i jak wygląda sprawa z mocowaniem do ramy??? Jak sprawdzić przed zakupem czy do mojej ramy będzie się dało ją zamocować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Nie trzeba rozkuwać...wystarczy odkręcić śrubki kółek prowadzących...założyć z powrotem..przykręcić i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.