Kaiketsu Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 jak w temacie - mam obręcze mavic xm317, piasta deore LX - czy mogę do takiego zestawu założyć tarcze?
Kaiketsu Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Obręcz v-brake czy DISC ?? Piasta pod tarcze? W tym właśnie problem, że nie mam pojęcia :X W jaki sposób to sprawdzić? (obecnie mam v-brake więc pewnie obręcz v-brake)
wojszat95 Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Hmmm...Na pewno wersja obręczy v-brake jest szersza od DISC, tyle, że pewnie nie masz obręczy na vki i DISC więc trudno będzie Ci sprawdzić Ale chyba mam rozwiązanie.Zobacz, czy masz rowek w pewnym miejscu na obręczy, on pokazuje jej zużycie, nie chcę wprowadzać Cię w błąd, ale wersja DISC chyba tego nie posiada więc jak zobaczysz rowek powinieneś mieć v-brake.
qwaq Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Obręcze nie ma nic do rzeczy w przypadku hamulca tarczowgo, znaczenie ma tylko piasta, musi mieć mocowanie pod tarcze. http://media.thehubsa.co.za/uploads2/20100415_010012_TECH_Rotor_type.jpg - piasta musi mieć któreś z mocowań ze zdjęcia.
Kaiketsu Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Obręcze nie ma nic do rzeczy w przypadku hamulca tarczowgo, znaczenie ma tylko piasta, musi mieć mocowanie pod tarcze. http://media.thehubsa.co.za/uploads2/20100415_010012_TECH_Rotor_type.jpg - piasta musi mieć któreś z mocowań ze zdjęcia. Dzięki!
wojszat95 Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Ma do rzeczy, inaczej nie produkowaliby obręczy pod DISC i v-brake.Obręcze v-brake są szersze(grubsze) przez co wolniej się ścierają, bo hamulce v-brake ścierają obręcz.Natomiast obręcze pod tarczówki są węższe i mają przez to niższą wagę Tak to wygląda Jednak w twoim przypadku najbardziej chodzi właśnie o piastę, jednak nie można o tym co wyżej napisałem zapominać.
Piksel Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 inaczej nie produkowaliby obręczy pod DISC i v-brake Pod tarcze możesz założyć równie dobrze obręcz pod V i nie będzie różnicy, w drugą stronę już nie.
qwaq Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Dokładnie tak jak mówi Piksel, obręcze przy tarczówkach mają znaczenie czysto estetyczne (brak powierzchni ściernej), spokojnie można założyć obręcz pod V-ki z tarczówkami. I nie są one szersze, lecz mają grubsze ścianki, co nieznacznie wpływa na ich większą wagę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.